Verdictul de colaborator al Securitatii ca politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) arhiepiscopului Sucevei a fost anulat de Curtea de Apel Bucuresti. Colaborarea lui Pimen cu Securitatea si Directia de Informatii Externe nu a fost insa contestata.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea avocatului care il reprezinta pe Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, de a-i anula verdictul de colaborator al Securitatii ca politie politica primit de la CNSAS. Decizia nu este definitiva. Motivul invocat a fost ca verdictul a fost dat in baza unei legi care, ulterior, a fost declarata neconstitutionala. Judecatorii nu au tinut cont de obiectia CNSAS, ca verdictul a fost dat inainte de decizia Curtii Constitutionale, care produce efecte doar pentru viitor,
conform legii. Pimen a fost declarat colaborator al Securitatii, de catre CNSAS, pe 9 octombrie 2007, iar legea de functionare a institutiei a fost desfiintata de Curtea Constitutionala abia pe 31 ianuarie 2008.
Pimen a turnat la Securitate preoti si membri ai diasporei romanesti pe vremea cand se afla in Occident, trimis de Biserica Ortodoxa Romana, conform CNSAS. El a lucrat pentru Securitate sub numele de cod "Sidorovici", iar pentru Directia de Informatii Externe sub numele de cod "Petru". Aceste fapte nu au fost contestate in instanta, spune avocatul CNSAS, ci doar actul care il califica pe Pimen drept colaborator al Securitatii.