19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPierre Moscovici considera prioritara lupta impotriva marii coruptii

Pierre Moscovici considera prioritara lupta impotriva marii coruptii

Aseara, raportorii Parlamentului European pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici si Geoffrey Van Orden, au prezentat la Strasbourg proiectele de rezolutii privind gradul de pregatire a celor doua sta-te in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Prezentarea raportului privind Romania a fost precedata de o dis-cutie a parlamentarilor din cadrul Comisiei de Politica Externa cu ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei.
Proiectul de rezolutie considera ca „de la ultimul raport al Comisiei Europene, pot fi constatate imbunatatiri semnificative”, dar si ca „in mai multe domenii, progresele nu au fost satisfacatoare, iar Romania trebuie sa ia masuri imediate pentru acoperirea acestor lacune pentru a putea adera la UE la 1 ianuarie 2007”.
Proiectul raportului Moscovici contine, in mare, aceleasi teme ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene despre ale carui concluzii afirma ca le impartaseste.
In acest context, raportul propus Parlamentului European „saluta progresele importante realizate de Romania in special in domeniile libertatii de exprimare, al justitiei, al integrarii minoritatilor, al protectiei copilului si al retrocedarii bunuri-lor”. Totodata, raportul subliniaza ca Romania trebuie sa continue masurile de ajustare in mai multe domenii, in special pentru a duce la bun sfarsit reforma administratiei publice, asigurarea unei bune func-tionari a sistemului de justitie, asezarea pe baze sanatoase si transparente a raporturilor dintre cetateni si institutii, lupta impotriva crimei si traficului ilegal, incheierea aplicarii acquis-ului comunitar.

Motive de ingrijorare

Raportul suspus adoptarii PE enumera si cateva motive de ingrijorare. Este vorba de „intarzieri per-sistente intr-un numar de domenii precum imbunatatirea capacitatii administrative, aplicarea legislatiei in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne, Agriculturii, Pietele Publice si Mediu”.
Raportul Moscovici considera prioritara lupta impotriva coruptiei si, in special, a marii coruptii, „care trebuie continuata la toate nivelurile prin aplicarea riguroasa a legii, precum si prin constientizarea reala a gravitatii problemei si a consecintelor ei”.
Reforma sistemului judiciar, lupta impotriva traficului ilegal de droguri si de fiinte umane, intarirea resurselor umane si materiale pentru imbunatatirea substantiala a gestiunii securitatii frontierelor, precum si controlul financiar sunt, de asemenea, considerate prioritare.
Raportul apreciaza ca „deosebit de urgenta” adoptarea de masuri pentru intarirea capacitatii administrative a institutiilor, crearea unui dispozitiv de gestiune si control financiar pentru a permite utilizarea creditelor intr-o maniera eficace si transparenta.
Raportul solicita Romaniei sa depuna eforturi suplimentare in aplicarea legislatiei privind mediul si a legislatiei veterinare pentru garantarea securitatii alimentare. Raportul considera ca urgenta aplicarea dreptului de proprietate intelectuala pentru prevenirea pirateriei si contrafacerii si aminteste necesitatea imbunatatirii protectiei persoanelor care sufera de handicap mental.

Schimbare de atitudine in problema adoptiilor

O schimbare de atitudine se remarca in raportul Moscovici in privinta adoptiilor internationale, o problema constanta in vremea in care raportor pentru Romania era Emma Nicholson. La punctul 14, raportul Moscovici „ia act cu satisfactie de imbunatatirile semnificative realizate de autoritatile romane in domeniul protectiei copilului si roaga Guvernul roman sa regleze in cel mai bun rastimp cazul cererilor de adoptii internationale depuse in perioada moratoriului din iunie 2001, tinand cont de reala suferinta afectiva in care se gasesc parintii adoptivi”.
In privinta eventualei amanari a aderarii cu un an, raportul Moscovici „aproba abordarea Comisiei, conform careia decizia privind o eventuala amanare va fi luata in primavara anului 2006”. In ansamblu, tonul raportului Moscovici este mult mai bun decat cel al rapoartelor din anii trecuti. In opinia lui Pierre Moscovici, care s-a declarat „un prieten exigent al Romaniei”, ceea ce conteaza este ca aderarea sa se desfasoare in conditii bune.
Parlamentarii europeni vor putea depune amendamente la acest proiect pana joi, 17 noiembrie, la ora 18,00. Pe 23 noiembrie proiectul de raport va fi supus votului Comisiei de Politica Externa, urmand ca in decembrie sa intre in dezbaterea plenului.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă