3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialPierderi de peste jumatate de miliard de dolari pe an

Pierderi de peste jumatate de miliard de dolari pe an

Importurile agentilor economici din judetul Constanta au crescut, in anul 2004, cu 55,40% fata de anul precedent. Potrivit Centrului Roman pentru promovarea comertului, importurile au atins cifra record de 1,549 miliarde de dolari (adica 5,89% din importurile totale ale Romaniei). Cresterea fata de 2003, cand importurile nu au depasit un miliard de dolari, a fost de 552 de milioane de dolari. Exporturile Constantei nu au tinut pasul, cresterea incasarilor la aceasta categorie fiind de numai 32,50%. Daca in 2003 exporturile atingeau 728 de milioane de dolari, in 2004 acestea s-au situat la 964 milioane de dolari. Judetul Constanta contribuie la deficitul comercial al tarii cu 7,95%.

Petrolul, „primadona” Constantei

Primele 10 firme exportatoare din judetul Constanta, potrivit statisticii intocmite de CRPC, sunt Rompetrol Rafinare SA, Daewoo Mangalia Heavy Industries SA si Tomini Trading SRL. In Top 10 gasim si firme din domeniul petrochimiei, al comertului si al productiei alimentare. Podiumul celor mai importanti importatori este ocupat de Rompetrol Rafinare SA, Societatea Nationala Nuclearelectrica si Daewoo Mangalia Heavy Industries SA. Pe urmatoarele locuri se situeaza din tehnologia informationala, din domeniul comertului cu materiale de constructii, al petrochimiei si al productiei alimentare. Se remarca, in aceste statistici, activitatea de prelucrare a produsului petrolier. Daca importurile de materie prima sunt necesare, exporturile de produse finite aduc plus valoare economiei. In topul importatorilor se gaseste si SNN, care are „in grija” Centrala Nuclearelectrica Cernavoda. Sumele mari necesare functionarii si continuarii investitiilor la CNE explica locul doi ocupat in acest top. Romania are inca un deficit de energie electrica, astfel ca SNN nu se gaseste in topul exportatorilor: energia produsa aici este folosita pentru a acoperi cererea de pe piata interna.

Sprijin… teoretic

Autoritatile fac tot posibilul pentru a-i sprijini pe exportatori, singurii in masura sa echilibreze balanta comerciala a tarii. In acest an, Ministerul Economiei si Comertului deruleaza doua programe de promovare a exportului si de crestere a competitivitatii produselor industriale, pentru care aloca 480 de miliarde de lei. O banca de comert exterior pune la dispozitie fonduri de 2970 de miliarde de lei. Ministerul Agriculturii ofera 50 miliarde lei pentru un program de crestere a competitivitatii produselor agricole si 200 de miliarde ca prime de export pentru produsele agroalimentare. Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici, Mijlocii si Cooperatie are in derulare un program de 100 miliarde lei pentru sustinerea exporturilor realizate de IMM-uri. Modalitatea de a accesa aceste fonduri este insa extrem de greoaie, de aceea, deficitul comercial al Romaniei se agraveaza in fiecare luna. Pentru acest an, guvernantii apreciaza un deficit comercial de minimum 8 miliarde de euro, adica mai mult decat bugetele sanatatii si invatamantului la un loc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă