21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPicturile lui Grigorescu, preferatele constantenilor

Picturile lui Grigorescu, preferatele constantenilor

Criticul de arta Geta Deleanu i-a chestionat pe constanteni in privinta gusturilor estetice.

85 de persoane au raspuns provocarii de a defini arta.

Colocviul national de istorie, Istoria Artei Decorative, Conservare-Restaurare si Relatii Publice, desfasurat in Capitala, a fost un eveniment din peisajul caruia nu au lipsit personalitatile orasului de la malul marii. Desi printre oamenii de cultura prezenti la manifestare s-au aflat nume sonore ale scenei literaturii  din Bucuresti (precum Florea Oprea, reputat cercetator si restaurator al certificatului lui Mihai Eminescu), Iasi, Timisoara, Craiova, Targoviste, Vaslui, reprezentantul Constantei a demonstrat ca personalitatile dobrogene au inca de spus un cuvant destul de greu in scenariul conturarii si formarii artei nationale. Geta Deleanu, critic de arta la Muzeul de Arta Constanta, a prezentat lucrarea "Repere ale evolutiei gustului estetic al publicului in perioada contemporana", un proiect ce s-a dovedit un mare succes in cadrul sectiunii "Relatii Publice". Intrunirea, moderata de Adina Rentea, a fost un omagiu adus lui Radu Florescu, un cercetator care si-a dedicat intreaga viata descoperirii sitului arheologic de la Capidava, un santier dobrogean ce ascunde o istorie de mii de ani. Studiul Getei Deleanu a fost realizat pe un esantion de 85 de persoane ce au calcat pragul Muzeului de Arta din Constanta, carora li s-a solicitat opinia vizavi de ceea ce reprezinta pentru ei gustul esteticii. In mare parte tineri, cei intervievati au recunoscut interesul scazut pentru opiniile specialistilor si au optat pentru un raspuns inspirat din filosofie. Acesta nu este primul experiment realizat de autoare.

Primul studiu din tara a fost realizat de criticul de arta in 1991, cand, timp de sase luni, raspunsurile celor 120 de vizitatori s-au materializat intr-un clasament in randul pictorilor si sculptorilor. "Sondajul a evidentiat preferintele constantenilor catre tabloul «Flori de mar» al lui Nicolae Grigorescu, cu o cota de 25%, urmat de picturile lui Theodor Aman cu 8,3%. In ceea ce priveste sculptura, «Himera apei» a lui Dimitrie Paciurea a adunat cele mai multe voturi, dar si «Icar», opera lui Ion Jalea, a fost admirata de un numar mare de constanteni", sustine Geta Deleanu.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă