4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPicturi celebre "vizitează" Banatul

Picturi celebre „vizitează” Banatul

Prin colaborarea cu Muzeul Brukenthal, timişorenii pot admira nudul feminin, peisajele dobrogene, copilăria, portretistică, flori şi lucrări cu tentă orientală, lucrări estimate la peste 700.000 de euro.

 

Peste 80 de lucrări de grafică şi pictură semnate Nicolae Tonitza vor putea fi admirate, de astăzi până la sfârşitul lunii iulie, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara.

Expoziţia este considerată evenimentul cultural al verii 2011 în Timişoara, iar organizarea acestui festin vizual pentru iubitorii de artă din oraşul de pe Bega a fost posibilă datorită colaborării excelente cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Vernisajul va avea loc de la ora 18.00, la etajul I al muzeului din Piaţa Unirii, în prezenţa celor două curatoare – Iulia Mesea, şefa galeriei de Artă Românească de la Muzeul Brukenthal Sibiu, şi Ramona Orban, muzeograf la Muzeul de Artă Timişoara, dar şi a directorului Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea.

Organizatorii au anunţat că majoritatea lucrărilor prezentate la Timişoara sunt incluse în patrimoniul muzeului Bruckenthal, întreaga colecţie este evaluată la peste 700.000 de euro, iar temele abordate sunt nudul feminin, peisajele dobrogene, copilăria, portretistică, flori şi lucrări cu tentă orientală.

„Schimb” de lucrări în favoarea publicului

Ultima oară când timişorenii au avut posibilitatea să admire lucrări semnate de Nicolae Tonitza a fost în toamna anului trecut, în foaierul Teatrului Naţional, cu ocazia licitaţiei în sistem duplex, Timişoara şi Bucureşti, organizată de Casa Artmark.

„Suntem într-o colaborare foarte bună cu Brukenthal de mai multă vreme, dar anul acesta relaţia culturală cu Muzeul Naţional din Sibiu este una extraordinară.

Ei au participat şi la Noaptea Muzeelor de la Timişoara cu o mică colecţie de tablouri, iar acum această expoziţie-eveniment Tonitza o organizăm tot graţie acestei colaborări. Exceptând faptul că publicul timişorean va avea ocazia să vadă câteva zeci de lucrări de mare valoare artistică, această colaborare este şi o formă de găsire a unui suflu comun în tentativa de a readuce arta plastică în circuitul marilor evenimente culturale.

E păcat că lucrări din patrimoniul naţional să nu fie admirate de cât mai multă lume, iar un pictor de talia lui Nicolae Tonitza să rămână doar pe simezele Brukenthalului.

Pe de altă parte, expoziţia de la Muzeul de Artă din Timişoara pune în evidenţă şi o altă dimensiune a actului de cultură. Este vorba despre o anumită pedagogie în atragerea publicului către sălile muzeelor de artă.

Lucrurile pot continua, suntem onoraţi de colaborarea cu Bruckenthal şi le mulţumim prietenilor noştri din Sibiu”, a declarat directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea.

Acesta a afirmat că, în această vară, Timişoara va întoarce „vizita” culturală a Sibiului prin prezentarea la Brukenthal a unei colecţii de artă europeană.

Golgota din Banat

Printre cele 80 de lucrări semnate Tonitza, care vor putea fi vizionate la Timişoara, se află şi „Golgota”, cel mai mare tablou realizat vreodată de marele artist. Acesta are o suprafaţă de un metru pătrat şi a aparţinut diplomatului Vasile Stoica, recunoscut ca singurul român care a participat la tratativele de pace după ambele războaie mondiale.

Întreaga colecţie a diplomatului a fost confiscată în 1977 de Muzeul de Artă al României şi, după un şir de procese, restituită moştenitorilor.

Are o valoare estimată între 100.000 şi 150.000 de euro.

Cele mai citite

Firma Kensington Communication, plătită de PNL, l-a promovat pe Călin Georgescu pe Tik Tok. Firma se apără și a depus plângere penală pentru deturnarea,...

„Kensington Communication va depune o plângere penală pentru ca organele abilitate să cerceteze deturnarea, atacarea cu boţi și/sau clonarea campaniei realizate de Kensington, la...

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...

Ilie Bolojan ar putea să nu mai fie în fruntea PNL. Ce legătură este cu Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor

Surse politice spun că viitorul lui Ilie Bolojan la vârful partidului depinde de obţinerea Ministerului Dezvoltării sau cel al Transporturilor, promise UDMR-ului, respectiv PSD-ului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă