23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialPicturӑ de Michelangelo, în valoare de 100 milioane lire, gӑsita pe pereţii...

Picturӑ de Michelangelo, în valoare de 100 milioane lire, gӑsita pe pereţii Universitӑţii Oxford

O picturӑ ce s-a aflat într-un hol al studenţilor la Oxford încӑ din 1930 ar putea fi o operӑ a lui Michelangelo în valoare de 100 milioane lire sterline. Se credea cӑ lucrarea de la mijlocul secolului 16, ce înfӑţişeazӑ crucificarea lui Iisus, îi aparţinea lui Marcello Venusti, un contemporan renascentist a lui Michelangelo, scrie Daily Mail.

Dar cӑrturarul italian Antonio Forcellino susţine cӑ tehnologia cu infraroşu a arӑtat cӑ lucrarea a fost pictatӑ chiar de Michelangelo. „Numai Michelangelo ar fi putut picta o asemenea operӑ.” Scrie Dl. Forcellino în cartea sa „The Lost Michelangelos”.

Existӑ foarte puţine picturi de Michelangelo declarate autentice şi toate se aflӑ în muzee. Dacӑ cea descoperitӑ la Oxford este autentificatӑ şi scoasӑ pe piaţӑ, ar putea bate recordul de £70 milioane al unei opere de artӑ vândutӑ la o licitaţie. Momentan recordul este deţinut de o lucrare a lui Picasso vândutӑ anul trecut.

„A spune cӑ picturile de Michelangelo nu apar pe piaţӑ prea des ar fi o afirmaţie modestӑ. Un desen mic al artistului este vândut pentru milioane, deci imaginaţi-vӑ pentru cât s-ar vinde lucrarea asta dacӑ se dovedeşte autenticӑ,” declarӑ Clare Dewey, de la casa de asigurӑri de artӑ AXA, citată de Daily Mail.

„Ar putea deveni cu uşurinţӑ cea mai scumpӑ picturӑ vândutӑ vreodatӑ. Ar putea chiar depӑşi £100 milioane dacӑ experţii o considerӑ realӑ.” Pictura, Crucificarea cu Madona, Sf. Ioan şi doi îngeri în doliu, a fost cumpӑratӑ de Campion Hall pentru o sumӑ nedezvӑluitӑ în 1930.

De atunci a fost agӑţatӑ pe un perete al comunitӑţii academice iezuite din cadrul Universitӑţii Oxford.
Profesorul William Wallace, expert în opera lui Michelangelo, de la Universitatea din Washington, spune: „ Este interesant cӑ Forcellino crede cӑ este adevӑratӑ, el fiind un cӑrturar cu reputaţie.”

„Nu o sӑ putem fi niciodatӑ siguri deoarece contemporanii lui Michelangelo obişnuiau sӑ deseneze aceleaşi picturi ca el. Rӑmâne sӑ evalueze comunitatea academicӑ aceastӑ situaţie. Nu este un obiect foarte frumos dar este relevant pentru preferinţele oamenilor din acele timpuri,” spune Wallace.

Lucrarea a fost trimisӑ pentru moment la Muzeul Ashmolean din Oxford pentru siguranţӑ şi va fi expusӑ în aceastӑ toamnӑ la Milano şi Roma. Pӑrintele Brendan Callaghan, cel care conduce Campion Hall, spune cӑ este „încântat şi îngrijorat” cӑ lucrarea ar putea fi a lui Michelangelo şi cӑ ar putea fi vândutӑ pentru caritate. A adӑugat: „E o piesӑ frumoasӑ, dar prea valoroasӑ sӑ o pӑstrӑm.”
„Valoarea ei a crescut în trei ani de zece ori, chiar dacӑ nu este a lui Michelangelo. Fӑrӑ îndoialӑ istoricii vor dezbate autenticitatea lucrӑrii. Dacӑ chiar este a lui Michelangelo, atunci valoreazӑ milioane,” menţionează preotul.

Unii experţi sunt de pӑrere cӑ pictura dateazӑ de la sfârşitul vieţii lui Michelangelo când acesta avea probleme cu vederea, aşa cӑ e mai probabil ca lucrarea sӑ îi aparţinӑ lui Venusti.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă