DNA a convins Curtea Supremă că judecătoarea Maria David, de la Secţia Civilă, a primit 200.000 euro pentru a face trafic de influenţă, fapt pentru care instanţa a decis arestarea preventivă a acesteia.
Judecătoarea Maria David a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, instanţa supremă ad-mi-ţând ieri cererea procurorilor anticorupţie în dosarul în care aceasta este acuzată de trafic de influenţă. Decizia de arestare preventivă a judecătoarei Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, a fost contestată pe loc de avocatul acesteia, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Judecătoarei Maria David i s-a făcut rău la instanţa supremă, în timpul judecării cererii procurorilor de arestare preventivă a acesteia pentru trafic de influenţă.
Avocatul Mariei David a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că nu ar exista nici o probă directă împotriva judecătoarei, ci dimpotrivă, există o înregistrare audio-video din care rezultă că magistratei i se oferă o sumă de bani, dar aceasta refuză. Denun-ţătorul judecătoarei, Petre Blanda, este un personaj cu un trecut cel puţin interesant. În anul 2010, Ziarul de Vâlcea scria despre acesta că ar fi de fapt paravanul în afaceri al nepoţilor fostului preşedinte al PNŢCD, Ion Diaconescu.
Ce spune DNA
Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2009, Maria David, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a pretins şi primit de la omul de afaceri Petre Blanda – denun-ţă-tor în cauză – în trei tranşe, prin intermediar, suma de 200.000 euro. În schimbul banilor, David a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea iniţială, de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală. La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare. Surse judiciare au declarat pentru RL că doi dintre magistraţii care au pronun-ţat hotărârea din decembrie 2009 sunt personaje foarte controversate, numele lor fiind implicate şi în alte scandaluri.
În ianuarie a.c., David, potrivit DNA, a mai primit de la denun-ţător 4.000 de euro şi 3.800 de lei pentru admiterea unei alte cereri de revizuire a sentinţei prin care Petre Blanda fusese condamnat. În ziua de 21 februarie a.c., judecătoarea David i-a mai pretins denunţătorului suma de 110.000 euro, spunându-i că îi va remite judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar „prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua – constând în anularea hotărârii prin care a fost condamnat – să-i dea o altă sumă de bani al cărei cuantum i-l va preciza. La termenul din 27 februarie 2012, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de denunţător împotriva sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Târgovişte.