Bazele militare americane care vor functiona in judet transforma Constanta intr-o potentiala tinta terorista
In judet exista 41 de firme care detin legal materiale explozibile si pirotehnice
Simpla evidenta a proprietarilor nu este suficienta, doar cateva grame de "produs" fiind de ajuns pentru fabricarea unei bombe
Politistii constanteni sustin ca supravegheaza atent circulatia marfurilor periculoase si ca firmele specializate sunt verificate periodic, pentru a se depista eventuale sustrageri. Paradoxal, desi nu s-au raportat furturi de materiale explozive, pe piata neagra se poate achizitiona orice, de la mercur alb si azotat de amoniu pana la dinamita sustrasa din carierele de piatra. Produsele pirotehnice sunt vandute de muncitori, care nu realizeaza ce efecte ar putea avea faptele lor daca marfa respectiva ar ajunge pe mainile unor fanatici. Potentialii teroristi invata de pe internet cum anume se poate fabrica o bomba folosind substante aparent inofensive precum motorina, carbunele de lemn sau grafitul.
Muncitorii din domeniul minier vand astfel de materiale, acestea putand ajunge usor pe mainile unor fanatici
Politistii sustin ca nu exista astfel de furturi, dar colegii de la Frontiera au prins persoane care detineau fara drept substante periculoase
Aderarea Romaniei la structuri precum NATO sau Uniunea Europeana a condus la o crestere a riscurilor in ceea ce priveste amenintarile cu caracter terorist. Dobrogea va gazdui in scurt timp o baza militara cu mii de soldati americani si armament de ultima ora, care ar putea deveni oricand tinta unor atacuri subversive. Ne convine sau nu, Constanta va figura in scurt timp pe harta unor fanatici, capabili de producerea unor incidente deosebit de grave.
Din pacate, autoritatile constantene nu sunt inca pregatite sa faca fata unor situatii reale. In prezent, politistii se rezuma la a supraveghea piata legala a explozibililor printr-un control periodic efectuat la firmele autorizate. In rest, singura activitate este cea de interventie la numeroasele alarme false cu bomba inregistrate in ultimele doua luni. Fiind cunoscuta finalitatea, aceste controale tind insa sa devina superficiale, timpii de actiune a echipelor de pirotehnisti fiind din ce in ce mai scurti de la o interventie la alta. Comandantul Biroului AEST din cadrul IPJ Constanta, comisar-sef Mihai Toporan, a declarat ca detinerea si folosirea unor materiale explozibile fac obiectul unor legi speciale, care prevad expres cine anume are dreptul sa "umble" cu astfel de substante. Oricum, Internetul te invata astazi tot felul de "minuni", de la cum sa fabrici o bomba si pana la cum sa obtii legal componentele chimice ale unui dispozitiv interzis. Asa se poate afla ca unele materiale au in compozitie substante banale. Astfel, o anume substanta care se gaseste in toate laboratoarele scolare din tara devine un component extrem de periculos in combinatie cu cateva zeci de grame de motorina. Pentru un fitil de amorsare sunt suficiente trei-patru "picaturi" dintr-o alta substanta de laborator, care este ulterior combinata cu un banal carbune de lemn si grafit.
Nu se fura nimic, dar se vinde tot
Politistii sustin ca nici una dintre firmele sus-mentionate nu a reclamat pana in prezent comiterea vreunei sustrageri de material explozibil. Cu toate acestea, piata neagra este asaltata de tot felul de oferte de comercializare a unor substante periculoase. "La putere" in judetul nostru este mercurul alb, despre care se stie ca poate fi folosit la fabricarea unor dispozitive explozibile. In ultimul an, politistii de frontiera au prins in Portul Constanta mai multi indivizi care incearcau sa vanda astfel de produse. Interesati doar de obtinerea a doua-trei milioane lei vechi, hotii nu aveau nici o legatura cu vreo retea terorista, dar "produsul" lor ar fi putut ajunge pe mainile cui nu trebuie. La bursa zvonurilor se stie ca unii dintre muncitorii firmelor autorizate pot oricand "sa faca rost" de materiale interzise, vanzandu-le pe o bruma de bani. Politia de Frontiera verifica si orice container suspect care ar putea contine substante explozibile. In ultimul an in port au fost descoperite mai multe persoane care incercau sa comercializeze mercur alb, substanta folosita de asemenea la fabricarea explozibililor. Au existat, de asemenea, situatii cand unii muncitori au anuntat ca au de vanzare azotat de amoniu, sulf sau azotat de potasiu, alte trei substante periculoase.
Supravegherea firmelor
Seful AEST, Mihai Toporan, considera ca aceasta piata este bine supravegheata. "In momentul de fata, in evidentele AEST sunt inregistrate sapte firme care detin si utilizeaza legal explozibili industriali, si 16 agenti economici specializati in salvare navala si care isi desfasoara aceste operatiuni folosind obiecte pirotehnice. Alte 18 societati sunt autorizate sa posede materiale de acest gen pentru diverse activitati de divertisment. Nu ni s-au raportat furturi, astfel ca nu exista motive de ingrijorare."
MENTALITATE FATALA
Ultimul caz de comercializare ilegala dateaza de acum o luna, cand doi muncitori au fost prinsi in timp ce incercau sa vanda 250 de grame de mercur alb. Nici unul dintre hoti nu constientizeaza gravitatea faptei lor, multumindu-se doar sa stie ca produsul sustras este foarte cautat pe piata neagra. Aceasta mentalitate a muncitorilor se poate dovedi fatala pe viitor, micile lor sustrageri nevinovate putand avea consecinte catastrofale. Pentru a evita astfel de evenimente, politia ar trebui sa isi intensifice controalele la agentii autorizati.