Primarul sectorului 1 din Bucureşti, Andrei Chiliman, a precizat, pentru romanialibera.ro, că lucrările de modernizare efectuate la Piaţa Amzei vor fi terminate înainte de Sărbătoarea Paştilor, care anul acesta se va ţine pe 24 aprilie.
Piaţa Amzei trebuia redeschisă în septembrie anul trecut, dar, după cum a menţionat Andrei Chiliman, „au apărut chestiuni tehnice care nu se pot imputa nimănui”.
„Constructorul a găsit sub pământ reţele edilitare despre care nu ştia că sunt acolo, puse înainte de ’90 fără vreun plan clar. A trebuit să mutăm acele reţele. Asta a fost principala cauză a întârzierii”, explică primarul sectorului 1.
Noua piaţa se va întinde pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, de aproape două ori mai mare decât spaţiul ocupat de vechiul stabiliment. Comercianţii îşi vor vinde produsele pe tarabe moderne, iar în afara pieţei vor fi amenajate spaţii verzi şi alei.
Aglomeraţia şi cerşetorii, situaţii fără rezolvare
Totuşi, primarul Chiliman nu pare să aibă soluţii pentru rezolvarea a două probleme majore din zona Pieţei Amzei: îmbulzeala de maşini şi numărul mare de cerşetori şi oameni ai străzii – mulţi dintre ei minori – care zac pe trotuare.
„Problema parcărilor nu ţine de noi, ci de consiliul general. Eu am cerut încă din 2008 ca Primăria generală să transfere responsabilitatea construcţiei unei parcări în zonă către Primăria sectorului 1, dar n-am obţinut acest drept. E vorba despre o parcare subterană în formă de „U”, pe două nivele. Studiul de fezabilitate deja există. Dacă aş fi obţinut responsabilitatea, acum era aproape finalizată”, spune Andrei Chililman.
Cât despre persistenţa cerşetorilor într-o zonă ultracentrală a Capitalei, primarul sectorului 1 arată cu degetul spre fostul ministru de Interne, pedelistul Vasile Blaga: „Anul trecut, în vară, Vasile Blaga a scos o ordonanţă de urgenţă prin care a făcut ca poliţiile comunitare să rămână doar cu un agent la mia de locuitori, în loc de doi. În momentul respectiv, noi am fost obligaţi să reducem personalul la sectorul 1 şi n-am mai putut să acoperim şi faptele de cerşetorie. Această ordonanţă a înfrânt autonomia locală şi n-a făcut altceva decât să dea drumul acestei forme de agresiune împotriva cetăţenilor la nivelul întregului Bucureşti”.
Totuşi, Chiliman admite că cerşetoria nu poate fi combătută eficient şi din cauza „legislaţiei proaste” dar şi pentru că „în consiliul general nu se interzice pur şi simplu acest fenomen”.