În preajma sărbătorilor pascale, Patriarhul Daniel a asemănat Catedrala Mântuirii Neamului cu o lumânare aprinsă de Înviere şi cu o ieşire din umilire a Bisericii, care a fost răstignită în multe feluri în timpul regimului comunist ateu.
„Prima oprire în cadrul pelerinajului va fi la paraclisul Învierea Domnului, care este paraclisul Catedralei Patriarhale. El poartă hramul Învierea Domnului pentru că înainte de a Se înălţa la Cer Hristos cel răstignit a înviat. Iar în apropierea acestui loc pe care se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului au fost demolate trei biserici şi translate două. Paraclisul Învierii şi Catedrala Înălţării arată că Biserica umilită în timpul comunismului prin cele cinci lăcaşuri de cult demolate şi translate poartă în ea Taina Învierii. Deci, Catedrala nouă va fi ca o lumânare de Înviere şi ca o ieşire din umilirea Bisericii care a fost răstignită în multe feluri în timpul comunismului ateu. Deci, această lucrare este una cu valoare de simbol pe lângă necesitatea strict liturgică şi sperăm să fie şi o lucrare simbol pentru înălţarea noastră în demnitate spre slava lui Dumnezeu şi spre binele poporului român”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sâmbătă, la finalul slujbei Vecerniei, potrivit basilica.ro, agenţia de presă a Patriarhiei.
Citeşte şi FOTO. Catedrala Mântuirii Neamului va avea SĂLI POLIVALENTE. VEZI cum va arăta construcţia
„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă şi binecuvântată când am săvârşit aici pe locul unde vor păşi credincioşii în noua catedrală slujba Vecerniei, Litia şi am sfinţit ramurile de finic pentru pelerinajul care va urma acum şi am adus rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru cei doi ani şi jumătate de lucrări la noua catedrală numită Catedrala Mântuirii Neamului. Din noiembrie 2010 până acum în aprilie 2013, în doi şi jumătate s-au construit 20 de metri, 16 în pământ şi 4 afară pentru a ajunge la finalizarea construcţiei infrastructurii. De la această platformă începe propriu-zis Biserica viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, o lucrare anevoioasă pentru că s-a construit mult în pământ, o lucrare costisitoare şi sperăm că de aici încolo lucrările să fie mai uşoare şi mai puţin costisitoare, deşi mai trebuie să construim încă vreo 40 sau 50 de metri pentru a ne apropia de acoperişul viitoarei catedrale. Îi dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am putut întâlni aici ca loc de plecare al pelerinajului care de obicei era mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, dar anul acesta pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu subliniind lucrarea săvârşită până acum, începe pelerinajul din acest loc”, a adăugat PF Daniel.