-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialPetrică, un dinozaur care a populat Dunărea

Petrică, un dinozaur care a populat Dunărea

Petrică, Karma şi Rita au fost unii dintre cei 150 de „dinozauri” care au fost eliberaţi în Dunăre pentru repopularea fluviului. După ce s-au agitat câteva minute în nişte bazine mici dintr-o dubă albă, fiecare sturion de 1,8 kilograme a fost aruncat în apele Dunării de către invitaţii unui eveniment dedicat biodiversităţii.

„Sturionii sunt rezultatul unei mutaţii speciale şi sunt în Dunăre de milioane de ani, cu mult timp înaintea oamenilor. Sunt ca nişte dinozauri şi este o minune că au supravieţuit până în prezent”, spune doctorul Radu Suciu de la centrului Caviar House, locul în care au fost crescuţi peştii.

Speriaţi, nerăbdători şi timizi în faţa camerei de fotografiat, fiecare sturion şi-a aşeptat rândul pentru a ajunge la libertatea oferită de mâinile „părinţilor adoptivi”. Însă rolul noilor părinţi nu s-a terminat o dată cu eliberarea sturionilor în apă, pentru că peştii pot fi supravegheaţi prin intermediul unui cip care le-a fost implantat. Astfel, fiecare persoană îşi va putea recunoaşte sturionul după o serie unică.

Sturionii eliberaţi, în vârstă de 4 ani provin din 14 păstrugi sălbatice şi urmează să se întoarcă în fluviu pentru reproducere în aproximativ patru ani. „Sturionul are neşansa de a fi considerat un deliciu gastronomic, de aceea numărul lor a scăzut considerabil şi este o specie ce trebuie protejată. S-au luat măsuri puternice în această direcţie, iar din 2006 până în prezent am repopulat Dunărea cu aproximativ 400.000 de exemplare”, a spus guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.

Pescuitul sturionilor a fost interzis prin lege în România din 2006 până în 2016, după ce specialişti internaţionali au stabilit că specia este pe cale de dispariţie. Pe această durată de zece ani, sturionii sunt pescuiţi numai în vederea reproducerii.

Lansarea sturionilor în apele Dunării a marcat încheierea a patru zile de promovare a protejării mediului şi ecosistemului din cadrul evenimentului „Apăraţi Farul lumii – Biodiversitatea” realizat de Veolia Apa. „Acţiunea noastră de repopulare a apelor Dunării cu sturioni este simbolul acestui eveniment pe care în ultimii ani l-am organizat în vederea promovării biodiversităţii şi protejării ecosistemului.

Cei 150 de invitaţii ai noştri s-au implicat activ pentru a boteza şi elibera sturionii în apă, pentru a ajuta această specie să-şi refacă numărul. Sunt bucuros că putem contribui în Delta Dunării nu doar prin proiecte şi strategii de mediu, ci şi prin acţiuni concrete la care participă un număr atât de mare de persoane precum în acest an. Ca simbol al ataşamentului nostru pentru Delta Dunării, anul acesta, compania Veolia Apa a adoptat un cuplu de pelicani.” a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova Bucureşti şi Veolia Apa.

Invitaţii evenimentului organizat de Veolia Apa – Apa Nova Bucureşti, au participat la acţiunea de botezare şi lansare a sturionilor în apele Dunării. Zoli Toth de la Sistem, Şerban Copoţ de la Animal X, Ela Voineag, Gianina Corondan, guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării – Grigore Baboianu, reprezenţanţii ONG-urilor şi Unesco, prezenţi la eveniment, sunt doar câţiva dintre cei care au botezat câte un sturion şi l-au eliberat în Dunăre.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi, în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Comisia Naţională a României pentru Unesco şi Centrul de Informare ONU pentru România.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă