Fostul ministru de Interne Petre Tobă a fost citat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a i se aduce oficial la cunoștință că este pus sub acuzare, în calitate de suspect, în dosarul în care este acuzat că a refuzat să desecretizeze documente care atestau cheltuirea nelegală a fondurilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Internelor, de către Gabriel Oprea.
La intrarea în sediul DNA, Tobă și-a susținut nevinovăția.
„După cum cunoașteți, mi-am depus demisia tocmai pentru a nu implica Ministerul într-un scandal public. Îmi susțin, în continuare nevinovăția. Sunt convins că documentele pe care le voi prezenta îmi vor dovedi nevinovăția”, a declarat fostul ministru de Interne.
Într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că a început urmărirea penală în cazul fostului ministru de Interne Petre Tobă, care este cercetat alături de alte 24 de persoane – şefi şi angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), suspecte pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
„Luând cunoştinţă de răspunsul preşedintelui României la cererea transmisă de DNA (cerere de încuviinţare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Tobă Petre, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului. La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzaţiilor în dosarul respectiv”, precizează procurorii anticorupție.
Joi, președintele Klaus Iohannis a încuviințat, joi, cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a începe urmărirea penală a lui Petre Tobă.
CITEȘTE și comentariul Andreei Pora: Obrazul gros al spălătorilor lui Tobă
„Chiar dacă în final Tobă va primi verdictul de plagiator, în pofida proptelelor politice de care a beneficiat din partea PSD, faptul că până și după reforma CNATDCU un astfel de caz a fost posibil arată cât de puternic este sistemul care își infiltrează oamenii peste tot…” – citește continuarea aici.
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, preciza Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis redacției.
Petre Tobă și-a dat demisia joia trecută, fiind implicat în dosarul privind corupția la DIPI, în care Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz președintelui României pentru începerea urmăririi penale. El este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi refuzat să desecretizeze documente care atestau cheltuirea nelegală a fondurilor Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Internelor. Solicitarea vine după ce şase șefi ai DIPI și 18 ofițeri înalți ai departamentului de informaţii au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi decontat nelegal bani destinați acțiunilor operative. După ce au făcut deconturi fictive, conducerea DIPI a secretizat documentele, refuzând să le predea procurorilor care anchetau cazul, afirmă DNA.
Petre Tobă a precizat, într-o declarație către presă, că respinge acuzațiile și că se pune la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații.
CITEȘTE și: Încercarea de salvare academică a lui Tobă, eșuată
„Ziarul „România liberă“ a pus sub semnul întrebării în repetate rânduri capacitatea Comisiei de Științe Militare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) de a da un verdict – cel puțin în cazul tezei de doctorat a fostului ministru de Interne Petre Tobă – care să nu ridice suspiciuni. Între membrii acestei comisii și Petre Tobă există un istoric de relații de colegialitate și chiar de subordonare. Teme-rile s-au dovedit a fi întemeiate după ce, ieri, Consiliul General al CNATDCU a decis să invalideze verdictele date de comisia amintită, în opinia căreia fostul ministru de interne Petre Tobă și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, ar trebui să rămână cu titlul de doctor…” – citește continuarea aici.