In timp ce presedintele democrat, primarul din Cluj-Napoca Emil Boc, tuna si fulgera impotriva migratiei politice, reprezentantii PD incearca sa isi refaca rezerva de cadre in teritoriu, inclusiv prin cooptarea unor consilieri sau primari alesi pe listele Opozitiei sau ca independenti. Actiunea PD vine dupa ce anul trecut organizatiile locale ale Partidului Democrat au fost efectiv decimate de PSD.
Tinta numarul unu a PD ar fi atragerea in partid a primarului din Targu-Mures, Dorin Florea. In perioada 1996-2000, Dorin Florea a fost prefectul judetului Mures din partea PNTCD, iar in anul 2000 a reusit sa castige alegerile pentru postul de primar, infrangandu-l pe reprezentantul de atunci al UDMR, fostul primar Imre Fodor. In anul 2001, Dorin Florea a demisionat din PNTCD si a activat ca independent si tot in acel an acesta a castigat un nou mandat de primar. Recent, el a anuntat ca vrea sa reintre in politica. Apropierea lui Dorin Florea de PD este favorizata si de adoptarea doctrinei populare de catre acest partid. Liderul PD, Emil Boc, sustine ca Dorin Florea este unul dintre cei mai importanti primari. Se pare ca discutiile dintre PD si Dorin Florea au inceput deja, insa tratativele se duc in culise.
La dreapta imprejur
Nu doar la Targu-Mures PD incearca sa isi intareasca organizatiile cu ajutorul unor politicieni experimentati. In Turda, fostul deputat PUNR Ioan Miclaus, azi consilier local, a devenit membru PD impreuna cu cea mai mare parte a membrilor organizatiei PUNR din Turda. De asemenea, in Consiliul Local Cluj-Napoca au existat unele discutii intre liderul grupului de consilieri locali ai PD, Alin Tise, si membrii grupului consilierilor independenti. Acesta are trei reprezentanti, dintre care doi fosti membri ai PRM si unul fost membru al PSD.
In Consiliul Judetean Cluj, unul dintre consilierii alesi pe listele PRM, Teofil Maier, a devenit membru al PD. Un alt politician din Cluj care ar putea deveni membru al PD ar fi primarul comunei Chiuiesti, Gavrila Mihut. Acesta a fost ales primar in anul 2000 pe listele PNTCD. In 2004, primarul Mihut a devenit membru al PSD, spunand ca a facut acest pas la cererea fostului vicepremier Ioan Rus, care conduce si filiala clujeana a Partidului Social Democrat. Primarul din Chiuiesti a demisionat insa din PSD. El spune ca a acceptat sa devina membru al PSD in schimbul promisiunii ca membrii acestui partid ii vor ajuta pe satenii din Chiuiesti sa isi redobandeasca padurile confiscate in timpul regimului comunist. Retrocedarea era insa blocata de un alt reprezentant al PSD, fostul sef al Directiei Silvice Cluj, Victor Cherechesiu, care sustinea ca membrii composesoratului Chiuiesti nu ar avea toate actele in regula.
Nu doar PD recruteaza politicieni alesi pe listele altor partide. Deja, PNL Cluj a facut o serie de achizitii importante. Anul trecut, conducerea PNL l-a cooptat in partid pe primarul Dejului, Ioan Ungur. Acesta a obtinut doua mandate ca primar independent. In cea de-a doua campanie electorala, el a fost sprijinit de Alianta PNL-PD in competitia cu PSD.
PNTCD – pepiniera PNL
Un alt primar care a intrat in PNL este Vasile Bodocan din comuna Bontida, ales pe listele PNTCD. In fine, liberalii au obtinut si adeziunea sefului celei mai puternice organizatii comunale a PNTCD din judetul Cluj, Vasile Secara din Borsa. Fostii taranisti se alatura astfel unui contingent mai numeros de politicieni care au trecut la PNTCD la PNL. Printre acestia se afla presedintele Consiliului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai”, Andrei Marga, senatorul Norica Nicolai, viceprimarul din Cluj, Adrian Popa, seful Directiei Agricole Cluj, Iuliu Suateanu sau seful Directiei Sanitar-Veterinare, Iuliu Duma.