3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPeste o mie de miliarde in plus pentru spitale

Peste o mie de miliarde in plus pentru spitale

Majoritatea unitatilor sanitare de pe raza judetului Constanta au semnat, saptamana aceasta, actele aditionale la contractele incheiate cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta.

Conform afirmatiilor directorului general al acestei institutii, dr. Liviu Mocanu, sumele au fost stabilite, de comun acord, cu 10 unitati sanitare, deoarece in cazul a trei spitale (cele din Medgidia, Harsova si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta) sumele propuse erau prea mari si nu se justificau. In prezent, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate se afla in tratative pentru a gasi solutii de rezolvare a acestor probleme.
„Cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta am finalizat negocierile, iar in cursul zilei de astazi (n.r. – ieri) am incheiat si actele aditionale la contract. Este vorba despre aproximativ 67 de miliarde lei vechi acordate in plus fata de contract”, a explicat directorul CJAS, dr. Liviu Mocanu.
Conducerea Spitalului de Urgenta Constanta propusese o suma mult mai mare decat cea acordata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, care nu se justifica. Potrivit directorului Liviu Mocanu, costul zilei de spitalizare pentru un singur pacient a crescut. Spre exemplu, daca la Spitalul de Urgenta costul mediu al zilei de spitalizare era de 1,9 milioane lei, in prezent acesta a depasit valoarea de 2 milioane lei, fiind cuprinse astfel sumele reale cheltuite cu un pacient internat.
Situatia Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta este mult mai complicata. „Aceasta unitate sanitara a achitat, anul acesta, datoriile efectuate in 2004 pana la inceputul lunii iulie si nu poate beneficia de o ordonanta de urgenta prin care sa i se acorde nici macar 5 miliarde la actele aditionale”, a explicat directorul general al CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. Acesta a mai afirmat ca a purtat discutii cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a gasi o modalitate de acordare a sumei solicitate de aceasta unitate sanitara. „In functie de indicatori, putem mari tarifele zilelor de spitalizare pentru a justifica suma aferenta actelor aditionale. Problema spitalului trebuie rezolvata si vom cauta solutii in acest sens”, a mentionat aceeasi sursa.

Probleme la Harsova

Spitalul Orasenesc din Harsova are nevoie de o suplimentare cu 1,8 miliarde lei vechi a fondurilor. Suma a fost propusa Casei de Asigurari de catre conducerea unitatii sanitare, insa trebuie sa fie justificata. Si acest spital se confrunta cu probleme cauzate de scaderea drastica a numarului de paturi inregistrata in ultimii doi ani. „Reducerea numarului de paturi nu permite justificarea fondurilor aditionale solicitate, activitatea spitalului fiind scazuta”, a explicat dr. Liviu Mocanu, directorul CJAS Constanta. Acesta a declarat ca, pentru o unitate care deserveste peste 13 mii de locuitori, Spitalul Orasensesc Harsova ar avea nevoie, intr-o prima faza, de o suplimentare a locurilor cu cel putin 15 paturi.

Sumele alocate sunt suficiente

Cele 13 unitati sanitare din judet au primit, conform declaratiilor directorului CJAS, fonduri suficiente. Astfel, Spitalul de Urgenta si-a marit bugetul cu inca 65 de miliarde lei, TBC Constanta – cu 3,3 miliarde, unitatea sanitara din Medgidia – cu 13,3 miliarde, cea din Cernavoda – cu 1,1 miliarde, Mangalia – cu 7,6 miliarde, iar Harsova – cu 1,8 miliarde. Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie va primi, prin actele aditionale, 3 miliarde, Spitalul Baneasa – 800 de milioane, Sanatoriul Mangalia – 2,5 miliarde, cel din Techirghiol – 13 miliarde, iar spitalul din Eforie – 2,8 miliarde lei. Circa 2,3 miliarde lei se vor duce in contul Spitalului TBC Agigea, iar alte 10 miliarde la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta. CJAS a incheiat acte aditionale si cu Serviciul Judetean de Ambulanta. Astfel, intr-o prima faza, acestuia i-a revenit suma de 1 miliard lei vechi pentru aprovizionarea cu combustibil. Ambulanta va mai primi in jur de 9 miliarde lei vechi in aceasta luna, reprezentand fondurile aferente activitatii depuse in luna august a acestui an.
In total, Casa de Asigurari a acordat 1.200 miliarde lei unitatilor sanitare, aici fiind incluse si sumele contractate, si sumele aferente actelor aditionale, atat pentru spitale, cat si pentru cele doua sanatorii si Centrul de Sanatate Baneasa.

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă