5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPeste 8% dintre pacientii constanteni, depistati cu boli de inima

Peste 8% dintre pacientii constanteni, depistati cu boli de inima

Primele rezultate ale studiului intreprins de ASPJ Constanta in colaborare cu departamentele de specialitate ale Universitatii din Tokio sub forma proiectului Sunrise, au fost elaborate si sunt analizate de partile implicate. Studiul a inclus statistici comparative pentru afectiunile prezentate in urgenta retrospectiv pentru 2005 si prospectiv pe 2006.

Analiza afectiunilor celor mai frecvente la nivelul judetului Constanta pentru 2005 releva boli cardiace ischemice in proportie de 8,4%, hipertensiune – 8,3%, boli cerebrovasculare – 6,9%, tulburari psihice si comportamentale generate de consumul de alcool – 5,7%, alzheimer – 5,5%, boli respiratorii infectioase – 4,5%, ciroza si hepatite cronice – 3,9%, neoplazie bronhopulmonara – 3,8%, traumatisme – 3%, ateroscleroza – 2% si altele. Primele zece cauze enumerate insumeaza 52,1% din totalul bolilor semnalate. Comparativ cu anul 2005, in 2006 laboratoarele paraclinice au efectuat peste 750.000 de investigatii pentru 112.000 pacienti. Media s-a ridicat la circa sapte analize pentru fiecare pacient. De asemenea, farmaciile au eliberat peste 800.000 de retete compensate, gratuite si pentru boli cronice, iar alte 120.000 de persoane au fost internate in spital, suferind de afectiuni acute. Sanatatea constanteana a beneficiat, anul trecut, de peste 80 milioane euro, suma cu 17 procente mai mare comparativ cu cea din 2005. Desi, fata de anul anterior, investigatiile medicale si retetele eliberate in 2006 au fost mult mai multe, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate spun ca toate au fot corecte, fara a se exagera.

Plangeri impotriva medicilor particulari

Avand in vedere inregistrarea unui numar mare de reclamatii cu privire la activitatea in teritoriu a medicilor de familie din cabinetele de medicina individuala, ASPJ revine cu precizarea ca acestea sunt cabinete particulare, care nu se afla in subordinea sau jurisdictia ASPJ. „Ca atare, consideram ca orice abatere de la programul de lucru se constituie intr-o abatere de la contractul cu CJAS si trebuie semnalata acestei institutii si nu ASPJ. In afara supravegherii situatiei igienico-sanitare a cabinetelor medicale individuale si a urmaririi masurilor de politica sanitara ce sunt incluse in contractul cu CJAS, institutia noastra nu poate interveni prin masuri coercitive sau punitive asupra acestora care au caracter privat si independent”, a explicat directorul ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu. Cu toate acestea ASPJ isi va duce la indeplinire indatorirea de a semnala orice disfunctie reclamata de cetatenii asigurati catre CJAS , Colegiul Medicilor si oricare alta institutie interesata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă