Peste 60 de membri ai organizaţiei Al-Qaida au evadat miercuri dintr-o închisoare din Yemen, ţară în care, de mai multe săptămâni, au loc lupte puternice între armată şi membri ai reţelei teroriste, care operează în mod deschis pentru slăbirea puterii centrale, relatează AFP, citat de Mediafax.
Potrivit unor surse din domeniul securităţii, 62 de deţinuţi au evadat, printr-un tunel săpat sub incinta închisorii din Moukalla, principalul oraş portuar din provincia Hadramaout (sud-est).
Ei au reuşit să pună mâna pe arme şi au tras împotriva gardienilor, ucigând unul şi rănind alţi doi, după care s-au îndreptat către munţii din apropierea oraşului. Doar doi au fost prinşi, a anunţat o sursă din domeniul securităţii.
A fost lansată o vastă operaţiune de căutare, dar şansele de capturare par minime, având în vedere controlul relativ pe care îl exercită forţele din această vastă regiune semideşertică.
Evadarea aminteşte de fuga dintr-o închisoare din Sanaa, capitala Yemenului, în 2006, a 23 de „elemente periculoase” din cadrul reţelei teroriste, între care şi actualul lider Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), Nasser al-Wahishi.
Dintre persoanele evadate de la Moukalla, 57 sunt condamnate la închisoare, iar unele la pedeapsa capitală, pentru participarea la atacuri, potrivit unei surse din domeniul securităţii, din Sanaa.
Această evadare colectivă are loc în contextul în care reţeaua teroristă îşi extinde influenţa în sudul Yemenului, unde sute de bărbaţi înarmaţi, care susţin că fac parte din Partizanii Sharia, o grupare care ar avea legături cu Al-Qaida, au preluat, la sfârşitul lui mai, controlul asupra oraşului Zinjibar, capitala provinciei Abyane.
De atunci, în confruntările dintre combatanţi şi forţele de securitate au fost ucise peste 100 de persoane din rândul trupelor guvernamentale. De asemenea, zeci de insurgenţi au fost omorâţi.
Unii generali dizidenţi l-au acuzat pe preşedintele contestat al Yemenului, Ali Abdallah Saleh, că a livrat oraşul „grupărilor teroriste armate”, pentru a „agita sperietoarea Al-Qaida” şi a putea continua să se bucure de o susţinere internaţională.
Aflat la putere de 33 de ani, Saleh, care este puternic contestat, din ianuarie, este spitalizat, de la 4 iunie, la Ryad, după ce a fost rănit într-un atac împotriva palatului său, la Sanaa. De atunci, acesta nu a avut nicio apariţie publică, alimentând speculaţii asupra stării sale de sănătate.
La Moukalla, purtătorul de cuvânt al societăţii civile, Nasser Bakazkouz, a acuzat autorităţile că au facilitat evadarea. „Regimul îşi trăieşte ultimele ore şi vrea să provoace haosul în provincie”, a spus el.
Actorii politici importanţi au făcut presiuni asupra vicepreşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, care asigură, de facto, interimatul preşedinţiei, să preia preşedinţia şi să pună capăt regimului lui Saleh.
Generalul disident Ali Mohsen al-Ahmar şi liderul tribal cel mai important din ţară, şeicul Sadek al-Ahmar, i-au cerut lui Hadi să îşi asume puterea, în cadrul unei întâlniri, la Sanaa, potrivit unei surse apropiate de aceste discuţii. Ei l-au asigurat de susţinerea lor, „ca el să exercite prerogativele de şef de stat”.
Opoziţia parlamentară şi tinerii protestatari care şi-au instalat tabăra într-o piaţă din Sanaa exercită presiuni asupra acestuia, pentru formarea unui Consiliu Interimar, cu scopul de a bloca revenirea lui Saleh.
Subsecretarul de Stat american pentru Orientul Mijlociu, Jeffrey Feltman, este aşteptat, în acest context, la Sanaa, pentru a se întâlni cu vicepreşedintele şi cu opoziţia.