Absolventii din aceasta vara isi pot gasi mai usor o slujba prin participarea la Bursa locurilor de munca, organizata in intreaga tara de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la 23 septembrie 2005. Presedintele ANOFM, Silviu Bianu, a declarat ca pana acum aceasta institutie a identificat peste 4.000 de locuri de munca, din care 508 pentru absolventii de facultati, dar pana in ziua bursei numarul acestora va creste considerabil. La actiunea similara din toamna anului trecut oferta a depasit 36.000 de slujbe pentru absolventi. „Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca promoveaza un sistem complex de masuri pentru a ajuta absolventii institutiilor de invatamant sa-si gaseasca un loc de munca. De aceea, invitam agentii economici interesati sa participe la bursa ce se desfasoara in 118 agentii judetene si locale pentru ocuparea fortei de munca”, a precizat presedintele Bianu. Acesta a precizat ca principalele oferte pentru absolventii de invatamant superior sunt in constructii, industria de masini si echipamente, alte activitati de servicii, activitati de asigurari, comert, industria de masini si aparate electrice, industria chimica, a fibrelor sintetice si artificiale, industria alimentara si a bauturilor. Pentru cei care au studii gimnaziale, profesionale, liceale sunt disponibile posturile de vanzator, confectioner, zidar, croitor, agent paza, dulgher, operator, confectioner imbracaminte, tamplar, ospatar, agent de asigurare, confectii textile.
Salarii subventionate 12 sau 18 luni
Potrivit legislatiei in domeniul somajului, patronii care angajeaza absolventi si ii mentin minimum 3 ani primesc subventii din bugetul de somaj. Astfel, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent: un salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii; unu-doua salarii de baza minime pentru absolventii invatamantului secundar superior sau invatamantului postliceal; 1,5 salarii de baza minime brute pe tara pentru absolventii de invatamant superior.
Daca absolventii provin din randul persoanelor cu handicap, angajatorii primesc, pentru fiecare, aceleasi sume, in functie de forma de invatamant absolvita, dar pe o perioada de 18 luni.
Absolventii pot fi incadrati, cu aceste facilitati, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiului. In perioada celor trei ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de angajator, in conditiile legii, cheltuielile necesare pregatirii fiind suportate, la cererea acestuia, din bugetul asigurarilor pentru somaj. Avantajele pentru patron continua daca, dupa expirarea perioadei de trei ani, mentine raporturile de munca cu absolventul. Angajatorul primeste, pentru fiecare an un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane si virate conform legii. Informatii privind inscrierea la Bursa locurilor de munca pentru absolventi, precum si facilitatile acordate angajatorilor se obtin la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Sau pe site-ul www.anofm.ro.