13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 40.000 de pui de gaina au murit la o ferma din...

Peste 40.000 de pui de gaina au murit la o ferma din Caras-Severin

Peste 40.000 de pui de gaina au murit, intr-un interval de doar trei zile, la o societate comerciala din orasul Bocsa, judetul Caras-Severin. Este vorba de firma „Avisomar”, al carei proprietar este Dan Marcu, de profesie medic veterinar.
Potrivit sursei citate, in data de 6 decembrie, anul trecut, la ferma au fost adusi din Ungaria peste 46.000 de pui de gaina vii. Conform procedurilor internationale, acestia au venit vaccinati iar dupa alte 11 zile, in Romania li s-a aplicat al doilea tratament cu un vaccin cu tulpina LaSota – ce are proprietatea de a preveni si imuniza pasarile impotriva pseudopestei aviare, sau holera gainilor, cum este cunoscuta in termeni populari.
In data de 27 decembrie a fost efectuata o a treia vaccinare. Vaccinul cu tulpina mezogena vie i-a fost recomandat proprietarului de catre un distribuitor din Cluj. La cateva zile dupa aceasta operatiune, au inceput, insa, sa apara problemele: in 3 ianuarie au murit aproape 2.000 de pui, o zi mai tarziu alti 4.000, iar in 5 ianuarie au decedat aproape 25 la suta din populatia de pui a fermei, adica peste 12.000 de capete. Pana vineri, mortalitatea ajunsese la peste 30.000 de pui si, conform declaratiilor doctorului veterinar Dumitru Stepanescu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare, in cel mult doua zile, totii cei 46.000 de pui de gaina vor avea aceeasi soarta.
Patronul societatii nu a anuntat de la inceput ce se intampla in ferma sa, dar speriindu-se de amploarea fenomenului, a decis, ieri, sa anunte autoritatile. Directorul DSV a spus ca au fost recoltate probe biologice si au fost efectuate peste 100 de teste pentru determinarea virusului gripei aviare, dar toate au iesit negative.
In ferma avicola a fost instituita carantina de gradul zero si nu se mai poate intra sau iesi. Primele concluzii arata ca vaccinul a fost prea puternic pentru pui – acesta fiind de fapt recomandat gainilor adulte ouatoare. Mai mult chiar, vaccinurile nu au nici unul prospectul tradus in limba romana – aceasta dovedind ca importatorilor putin le pasa de legile in vigoare.
Stepanescu a mai declarat ca au fost trimise la Bucuresti cadavre de pasari, precum si probe biologice, care probabil vor ajunge si la laboratoarele din Anglia.

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă