-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPeste 4.700 de ferme şi exploataţii germane, închise din cauza unui risc...

Peste 4.700 de ferme şi exploataţii germane, închise din cauza unui risc de contaminare cu dioxină

Peste 4.700 de ferme şi exploataţii agroalimentare din Germania au fost închise provizoriu, din cauza unui risc de contaminare cu dioxină, marea majoritate în Saxonia Inferioară (nord), a anunţat joi seara Ministerul Agriculturii, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Un număr de „4.709 ferme şi exploataţii sunt închise, în prezent”, ca măsură de precauţie, dintre care 4.468 în Saxonia Inferioară, care are capitala la Hanovra, a anunţat ministerul, într-un comunicat, prezentând măsurile luate de landurile (state regionale) vizate de acest scandal.

Este vorba în special de exploataţii de creşterea porcilor, a precizat ministerul, iar „atât timp cât nu este dovedită dispariţia contaminării”, aceste întreprinderi nu mai pot efectua livrări.

În Saxonia Inferioară au fost livrate, în noiembrie şi decembrie, 2.500 din cele 3.000 de tone de grăsimi alimentare contaminate cu dioxină, aflate la originea scandalului. Acestea au fost utilizate, ulterior, pentru furaje.

Guvernul german a anunţat că ar putea fi contaminate până la 150.000 de tone de furaje, destinate crescătoriilor.

Un nivel de dioxină superior normelor a fost găsit în ouă. În căutarea ouălor contaminate, lansată la sfârşitul lui decembrie de Germania, s-a ajuns până în Olanda şi Marea Britanie.

Ministerul regional al Agriculturii din Schleswig-Holstein (nord) a anunţat joi confirmarea prin analize de laborator a unei contaminări cu dioxină a grăsimilor alimentare produse de grupul Harles und Jentzsch, cu sediul în acest land.

În afară de cele din Saxonia Inferioară, 152 de ferme şi exploataţii au fost închise în Renania de Nord/Westphalia (vest), 52 în Schleswig-Holstein (nord-vest), 27 în Saxonia-Anhalt (est), şapte în Mecklemburg-Pomerania (nord-est) şi câte una în Brandenburg (nord-est), Hessa (zona central-vestică) şi Thuringia (est).

Dioxinele sunt reziduuri de combustie industrială sau naturală, clasate ca substanţe cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Absorbţia lor în cantităţi mici nu este periculoasă imediat, dar corpul uman le elimină cu dificultate.

Autorităţile regionale au decretat suspendarea oricăror livrări din partea întreprinderilor care au relaţii cu fabricarea furajelor în cauză, a anunţat ministerul, la Berlin. „Această strategie explică numărul mare de închideri, care ar trebui să poată fi redus în următoarele zile, pe măsură ce sunt efectuate analize şi evaluări”, potrivit ministerului.

„Landurile acţionează aşa cum este necesar, interzicând, din precauţie – chiar fără rezultatele concrete ale unor analize -, toate produsele, în special ouă şi carne, care au la originea lor un furaj potenţial contaminat”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Securitatea sanitară „are prioritate absolută”.

Ministerul Agriculturii a creat un număr de apel telefonic pentru a informa cetăţenii, în timp ce ministrul, Ilse Aigner, a îndemnat la reguli europene mai bune, în materie de protecţie a lanţului de producţie alimentară.

Potrivit ministerului, Aigner a purtat o discuţie prin telefon cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, pledând pentru standarde europene care să impună reguli constrângătoare de „separare strictă”. „Întreprinderile care fabrică grăsimi alimentare nu trebuie să poată, în acelaşi sediu, să fabrice şi materii destinate industriei tehnice”, a declarat ministrul german al Agriculturii. Dalli s-a arătat deschis faţă de o asemenea iniţiativă, a mai spus Aigner.

Harles und Jentzsch produce grăsimi destinate atât aplicaţiilor industriale, cât şi alimentaţiei animalelor.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă