FBI-ul a arestat suspecţi în cazul atacurilor de hacking asupra site-urilor Fox News si Visa, scrie miercuri The Guardian. Un tânăr de 16 ani a fost arestat în Londra în seara zilei de 19 iulie, iar FBI-ul a reţinut cel puţin 14 alţi suspecţi în urma unor raiduri care au avut loc în Statele Unite. Aceste acţiuni fac parte dintr-o operaţiune la nivel internaţional de a contracara grupurile de hacking Anonymous şi LulzSec.
Arestările au avut loc în Florida, California şi New Jersey şi ţinteau membri ai grupărilor de hackeri care au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimele luni. În New York nu a fost arestat niciun suspect, însă, au fost sechestrate mai multe calculatoare şi echipamente.
„Mandatele de percheziţie au fost eliberate în cadrul unei operaţiuni a FBI. Probabil vor urma mai multe arestări” a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei
Un oficial din cadrul poliţiei londoneze a confirmat că arestarea din Londra este legată de operaţiunea condusă în SUA şi a adăugat că: „Poliţiştii au arestat un tânăr de 16 ani, marţi după amiază, considerându-se că acesta a încălcat legea utilizării computerelor (n.r. lege care prevede închisoare între şase luni şi cinci ani în cazul accesării, utilizării şi modificării neautorizate a unor materiale de natură privată ). Acesta a fost arestat în sudul Londrei şi va rămâne în custodia autorităţilor.”
Acţiunile care urmăresc descoperirea reţelei de hackeri Anonymous nu au avut loc doar pe malurile Atlanticului, ci s-au extins şi în Italia, Spania, Elveţia şi Turcia. Peste treizeci de persoane despre care se presupune că ar avea legătură cu grupul au fost arestate.
Gruparea Anonymous, cunoscută pentru dorinţa lor de garantare a accesului liber la informaţii, a devenit subiect de presă în Decembrie, când membrii săi au ieşit la suprafaţă pentru a-l susţine pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange. Hackerii au atacat la finele anului 2010 site-urile unor companii precum Visa, MasterCard şi PayPal ca formă de protest împotriva eforturilor acestora de a îngreuna acţiunile legate de Wikileaks şi împotriva încercării companiilor de a-i pune beţe în roate lui Assange când acesta strângea fonduri de la susţinători.
Încă de atunci hackingul a devenit un subiect de interes în Statele Unite şi au mai existat o serie de atacuri ale membrilor grupării Anonymous asupra unor ţinte precum CIA, Fox News sau asupra Departamentului de Corecţii din Arizona. Ultima dintre ţinte se „făcea vinovată” de înăsprirea condiţiilor cu privire la imigranţii ilegali.
Metoda preferată folosită de hackerii de la Anonymous este cea în care se creează o reţea ilegală de calculatoare care bombardează un site cu cereri de informaţii şi îi cresc traficul până la limită. Nu este o raritate ca, după un atac, membri ai grupului să posteze mesaje pe Twitter în care să menţioneze reuşita acţiunilor lor.
LulzSec, o altă organizaţie de hackeri cunoscută publicului larg, a devenit ţinta oamenilor legii şi în luna precedentă, agenţii FBI au organizat un raid la o adresă din Iowa pentru a găsi informaţii cu privire la grupare, după ce hackerii au spart site-ul ziarului The Sun şi după ce au pretins că deţin parole pentru adrese ale directorilor News International, inclusiv a fostului director executiv Rebekah Brooks, pionul central al scandalului care planează acum în jurul companiei.