33.2 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialPeste 3 ani aflăm dacă benzinarii plătesc într-adevăr amenzile

Peste 3 ani aflăm dacă benzinarii plătesc într-adevăr amenzile

Sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei firmelor care încalcă legislaţia în vigoare pot fi contestate în instanţă.

Din practică, în 90% din cazuri, companiile sancţionate depun contestaţii în instanţă. D

acă firmele vor plăti sau nu amenda se află după obţinerea unei decizii definitive şi irevocabile emisă de instanţele competente. Procedura aplicării sancţiunii propriu-zise este una de durată, uneori depăşind trei ani şi jumătate.

60 de zile până la contestarea în instanţă

După ce Consiliul Concurenţei a decis oficial sancţiuni pentru o anumită firmă, în 30 de zile decizia se comunică companiei în forma confidenţială, adică conţinănd anumite date care nu sunt destinate publicului larg.

În aceeaşi perioadă de timp, Consiliul Concurenţei publică inclusiv pe site decizia de sancţionare în forma neconfidenţială pentru informare publică.

Urmează apoi încă o perioadă de 30 de zile în care firma sancţionată se poate adresa justiţiei.

Într-o primă fază decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia de Contencios Administrativ.

Pot fi contestate în această fază atât amenda propriu zisă cât şi fondul decizie. Pe durata procesului, instanţa poate decide suspendarea amenzii sau nu.

În cazul suspendării, conform legislaţiei din domeniul concurenţei , se plăteşte o cauţiune pe durata suspendării.

„Suspendarea amenzii este acceptată uneori de instanţă”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Cauţiunea este de 20% din cuantumul amenzii.

În cazul respingerii acţiunii la Curtea de Apel, urmează un nou proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde la final va fi dată o decizie definitivă şi irevocabilă.

Procesul în instanţă poate dura trei ani.

În anul 2011, în urma proceselor în instanţă concretizate în hotărâri definitive şi irevocabile, decizia Consiliului Concurenţei, respectiv plata amenzii s-a decis în 70% din cazuri.

Unde ajung amenzile?

Banii din amenzile date de Consiliul Concurenţei ajung la bugetul de stat.

Consiliul Concurenţei a sancţionat marţi şase companii din domeniul petrolier (OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România) cu amenzi totalizând 881 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Sancţiunea reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.

Penalizările au fost aplicate după ce s-a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Dovezile au fost culese în 2009, iar potrivit Consiliului Concurenţei, companiile în cauză au schimbat mail-uri şi au participat la întâlniri privind decizia comună de a retrage produsul de pe piaţă.

Cinci din cele şase companii sancţionate de Consiliul Concurenţei au anunţat prin communicate de presă că vor contesta în instanţă amenzile, negând că ar fi existat vreun acord anticoncurenţial sau practică concertată.

 

Cele mai citite

Zboruri anulate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024

Zboruri anulate în două terminale și sosiri deviate la aeroportul din Manchester, Marea Britanie, după o pană de curent, duminică, 23 iunie 2024 Zborurile la...
00:01:09

Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri la Stonehenge pentru a sărbători solstițiul de vară

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Stonehenge, renumitul sit preistoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO din sud-vestul Angliei, pentru a sărbători solstițiul...

Fotbal: Clauss consideră “extrem de pozitiv” ca De Zerbi să semneze cu Marseille

Fundașul echipei Franței și al clubului Olympique de Marseille, Jonathan Clauss, a declarat duminică că ar fi "extrem de pozitiv" ca antrenorul Roberto De...
Ultima oră
Pe aceeași temă