18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialMinisterul Muncii cere DEZBATERE pe indemnizaศ›iile pentru copii. Unele alocaศ›ii ajung ศ™i...

Ministerul Muncii cere DEZBATERE pe indemnizaศ›iile pentru copii. Unele alocaศ›ii ajung ศ™i la 35.000 de euro

129.226 femei ศ™i 13.764 bฤƒrbaศ›i au depus, dupฤƒ 1 iulie, dosare pentru acordarea indemnizaศ›iei pentru creศ™terea ศ™i îngrijirea copilului, a anunศ›at, luni, Ministerul Muncii ศ™i Familiei. Din cauza uriaศ™ului dezechilibru între nivelul indemnizaศ›iilor maxime ศ™i cele minime, Ministerul propune o dezbatere publicฤƒ pe tema acestora.

Din data de 1 iulie 2016, Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizaศ›iei lunare pentru creศ™terea copilului (ICC). De la aceastฤƒ datฤƒ, la agenศ›ia naศ›ionalฤƒ ศ™i la agenศ›iile teritoriale de plฤƒศ›i ศ™i inspecศ›ie socialฤƒ au fost depuse 142.990 dosare – 129.226 femei ศ™i 13.764 bฤƒrbaศ›i.

Începând cu luna iulie, limita minimฤƒ a indemnizaศ›iei în România este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe ศ›arฤƒ garantat în platฤƒ de 1.250 lei.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faศ›ฤƒ de estimarea iniศ›ialฤƒ.

Media cuantumului ICC, la nivel naศ›ional, a fost de 1.404 lei. Cea mai micฤƒ valoare medie s-a înregistrat la Suceava – 1.182 lei, iar cea mai mare în Bucureศ™ti, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.

Un studiu realizat la cererea ministrului Dragoศ™ Pîslaru relevฤƒ cฤƒ un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adicฤƒ 242 persoane, consumฤƒ o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro.

În acest moment, dupฤƒ numai o lunฤƒ de aplicare a mฤƒsurii adoptate în prima parte a anului de cฤƒtre Parlament, se înregistreazฤƒ deja un dezechilibru în distribuirea echitabilฤƒ a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceastฤƒ situaศ›ie trebuie dezbฤƒtutฤƒ public în urmฤƒtoarea perioadฤƒ.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

Poliศ›iศ™tii acuzaศ›i cฤƒ mฤƒsluiesc aparatul radar pentru a da mai multe amenzi

Mai mulศ›i poliศ›iศ™ti din cadrul Poliศ›iei Orฤƒศ™eneศ™ti Turceni, din judeศ›ul Gorj, sunt acuzaศ›i cฤƒ au mฤƒsluit aparatul radar pentru a da mai multe amenzi, pentru a...

Marcel Ciolacu s-a รฎntรขlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, 5 septembrie, de premierul israelian Benjamin Netanyahu. โ€žRomรขnia ลŸi Guvernul susลฃin dreptul Israelului la autoapฤƒrareโ€, a transmis...

Kamala Harris propune majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital la 28% รฎn faศ›a presiunii din campania electoralฤƒ

Kamala Harris a propus majorarea impozitului pe cรขศ™tigurile de capital pe termen lung la 28% pentru cei mai bogaศ›i americani, รฎn cadrul unui compromis...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ