17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialPeste 100 de delfini din Marea Neagră şi-au găsit „părinţi“

Peste 100 de delfini din Marea Neagră şi-au găsit „părinţi“

Campania de strângere de fonduri pen­tru salvarea del­finilor din Marea Neagră, de­marată în a doua jumătate a anului trecut, a început să dea rezultate. Până în prezent, 105 mamifere au fost adoptate de toţi atâţia stăpâni, numărul persoanelor interesate de acest program fiind în creştere. ­„S-au strâns 21.000 de lei. Banii urmează să fie folosiţi pentru susţinerea acţiunilor de protejare a delfinilor din Marea Neagră, derulate de Mare Nostrum”, a precizat Marian Paiu, coordonatorul activităţilor de teren ale ONG-ului Mare Nostrum.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi „părinţi adoptivi” ai delfinilor sunt din ţară. De asemenea, printre participanţii la campanie se numără şi copii, care, aflaţi în imposibilitatea de a suporta întregul preţ al adopţiei, s-au unit şi au strâns bani pentru o adopţie comună. Campania „Adoptă un delfin” a fost lansată în luna iulie a anului trecut, cu ocazia unei competiţii nautice organizată pe litoral. După modelul occidental, „Adoptă un delfin” este de fapt o acţiune de strângere de fonduri, la care pot partici­pa atât persoane fizice, cât şi societăţi comerciale. Pentru persoanele fizice, preţul plătit pentru a deveni părintele unui delfin pe un an de zile este de 100 de lei şi de 500 de lei pentru o adopţie pe viaţă, în timp ce societăţile pot sprijini campania cu suma de 500 de lei pentru o adopţie de un an şi 5.000 de lei în cazul adopţiei pe viaţă.

Părintele adoptiv primeşte ­fotografia delfinului

Interesant este faptul că, spre deosebire de acţiunile caritabile desfăşurate în occident pentru salvarea delfinilor, unde unicul scop este colectarea de bani, ONG Mare Nostrum a pregătit părinţilor adoptivi o surpriză. Astfel, în urma campaniei de fotoidentificare a delfinilor derulată de organizaţie, fiecare părinte adoptiv va primi o diplomă- certificat de adopţie, precum şi fotografii ale mamiferului pe care l-a adoptat. De asemenea, părintele adoptiv va putea să dea un nume delfinului. Potrivit Mare Nostrum, până în prezent 25 de delfini din Marea Neagră au fost identificaţi, au primit „buletin” şi urmează să fie „înfiaţi” de oameni. Ecologiştii speră ca astfel, opinia publică să fie sensibilizată în problema protejării delfinilor din Marea Neagră.

Masacrul mamiferelor, oprit cu dispozitive acustice

Potrivit ecologistilor, populaţia de delfini din Marea Neagră numără aproximativ 200.000 de exemplare. Din nefericire pentru ecosistemul marin, aceste mamifere duc o luptă inegală cu omul, luptă care de cele mai multe ori se sfârşeşte tragic. Numai în cazul litoralul românesc sunt amplasate oficial 4.200 de plase pescăreşti, însă ecologiştii susţin că în realitate numărul acestora este mult mai mare. Dacă ne raportăm la cele şase state riverane Mării Negre, rezultă că în mare sunt amplasate peste 25.000 de plase pescăreşti, asta fără să mai punem la socoteală pescadoarele. Acest raport de forţe ar putea fi compensat prin montarea dispozitivelor acustice de avertizare a delfinilor (pingere). Deşi contestată de unii specialişti, acţiunea de montare a dispozitivelor derulată în ultimii doi ani de către Mare Nostrum şi- a dovedit utilitatea.

„În plasele respective nu s-au prins delfini”, a precizat Marian Paiu. Potrivit acestuia, în perioada 2010-2012 pe litoralul românesc au fost montate 75 de pingere, urmând ca în acest an să fie amplasate încă 25 de astfel de dispozitive. Ecologiştii speră să reducă, pe cât posibil, numărul delfinilor prinşi în năvoadele pescarilor. Sute de delfini morţi sunt descoperiţi în fiecare an în plasele pescarilor iar autorităţile statului nu mişcă un deget pentru combaterea acestui fenomen. 

Cele mai citite

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

VIDEO Cum au lăsat „tricolorii“ vestiarele stadionului din Priștina. „Echipa României a fost aici“

Echipa națională a României a lăsat vestiarele stadionului pe „Fadil Vokrri” din Priștina, capitala Kosovo, acolo unde a avut loc meciul UEFA Nations League,...
Ultima oră
Pe aceeași temă