0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPeste 1.000 de CNP-uri greşite la Casa de Pensii. Vezi care au...

Peste 1.000 de CNP-uri greşite la Casa de Pensii. Vezi care au fost consecinţele

Pensii calculate şi plătite greşit din cauza unor erori de completare a CNP (codul numeric personal), au fost printre principalele nereguli găsite de inspectorii de la Curtea de Conturi la un control pe 2010 la CNPP. Oficialii de la Casa de Pensii au găsit vinovatul nr. 1 – sistemul informatic.

Peste 1.100 de CNP-uri greşite au fost găsite în baza de date a Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) numai în cursul anului 2010. „Prin atribuirea unor CNP-uri eronate s-a creat posibilitatea de a fi generate drepturi de pensii calculate şi plătite eronat. Din totalul de 1.173 de înregistrări estimate ca fiind eronate, un număr de 726 aparţin caselor judeţene de pensii, iar restul de 447 Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti”, se arată în raportul Curţii de Conturi pe 2010.

Inspectorii de la instituţia de control au găsit cazuri de bărbaţi al căror CNP începea cu cifra 2, care este folosită numai pentru femei, fiind cea care indică sexul unei persoane.

În cazul acestora, li s-a stabilit un stagiu de cotizare mai mic decât cel real, având în vedere faptul că stagiile diferă în funcţie de sex.

Au fost şi cazuri când femeilor li s-a schimbat prima cifră a CNP-ului din 2 în 1 şi au ajuns astfel să aibă un stagiu de cotizare mai mare.

Din cauza acestor erori, unii au primit pensii mai mari, iar alţii mai mici decât ar fi avut dreptul, conform legii.

De exemplu, la Bucureşti, în urma controlului efectuat pe un eşantion de 214 dosare, s-a văzut că 22 de bărbaţi au încasat pensii mai mari cu 134.000 de lei, iar 11 femei au luat mai puţin cu 59.000 de lei.

Ce explicaţii a dat CNPSS

„Mare parte dintre disfuncţionalităţile semnalate sunt cauzate de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate Ministerului Muncii, cât şi între minister şi celelalte instituţii ale statului. Din acest punct de vedere, raportul Curţii de Conturi este argument pentru urgentarea implementării sistemului informatic integrat”, au declarat oficialii de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPSS).

Referitor la CNP-urile greşite, înainte de 2001, evidenţa pensionarilor nu se realiza pe baza acestora, iar preluarea lor în baza de date s-a realizat cu mijloace proprii.

Vinovaţi ar fi şi pensionarii care au comunicat CNP-ul prin intermediul factorilor poştali, un alt motiv de producere a erorilor, după cum consideră CNPP.

La anumite intervale de timp, se fac verificări în bazele de date şi corecţii, după compararea informaţiilor cu cele de la evidenţa populaţiei.

CNPP spune că la momentul controlului Curţii de Conturi existau 1.672 de cazuri cu probleme la CNP, iar majoritatea ar fi fost rezolvate între timp. Totuşi, nu există deocamdată garanţii că asemenea cazuri nu se vor mai repeta.

Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă