16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial"Periferic" sau 24 de ore?

„Periferic” sau 24 de ore?

Primul lungmetraj al regizorului Bogdan George Apetri, „Periferic”, cu actriţa Ana Ularu în rolul unei deţinute, va fi prezentat publicului la Cinema Arta.

Filmul „Periferic” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânărul regizor a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine, şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscarul pentru studenţi). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume: Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal. Bogdan Apetri a coprodus filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010).

Pelicula „Periferic” spune povestea Matildei, o deţinută care iese din închisoare cu o permisie de 24 de ore şi trebuie să-şi pună viaţa în ordine. În filmul regizat de Bogdan George Apetri, alături de Ana Ularu mai joacă Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma, Ion Sapdaru şi Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru. Evenimentul de la Cluj-Napoca va avea loc vineri la Cinema Arta, după ce a avut premiera în România, pe 1 aprilie, la Bucureşti. „Publicul va fi invitat la o sesiune de Q&A (n.r. – întrebări şi răspunsuri) în prezenţa actriţei principale, Ana Ularu, a regizorului Bogdan George Apetri, a producătorului executiv Oana Kelemen şi a monteurului Eugen Kelemen”, susţin reprezentanţii Torso Booking, organizatorii evenimentului la Cluj.

Premii înainte de premieră

„Periferic” este unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Götteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul „Fipresci” (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii: Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul „Fipresci” şi Menţiunea specială a juriului ecumenic. La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă, Ana Ularu, şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Regizor & avocat

Bogdan George Apetri a studiat Dreptul în România şi a profesat doi ani ca avocat înainte de a se stabili în Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film şi Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele lui Apetri au rulat în festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Montreal. Apetri a coprodus filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru regie, anul trecut, la Festivalul Sundance.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă