Nu poți să îți dai seama de foarte multe lucruri despre o persoană doar uitându-te la ea în timp ce trece pe lângă tine. Poate doar vei observa că le place să poarte pantofi italieni sau că au nevoie de mai mult somn, dar oricum nu foarte multe detalii și nu poți să știi la ce proiecte lucrează sau ce îi pasionează.
Pentru a afla astfel de lucruri cei mai mulți dintre noi urmăresc asiduu Facebook sau Pinterest, dar acum firma de arhitectură NBBJ are o alternativă. Aceștia au lucrat la un proiect numit fluidWall care, în timp ce treci pe lângă el, va proiecte o serie de fotografii care te reprezintă.
"Trebuie să te gândeși la conținutul digital ca la un material arhitectural, conceptul folosește zidurile digitale pentru a deschide dialogul între oameni", explică un rezumat al proiectului. "În cazul în care un zid din apropiere ar putea spune ceva despre persoana care stă lângă el, angajarea în conversație ar fi foarte ușoară și distractivă."
Oare n-ar evita oamenii cei mai timizi să treacă pe lângă perete? Poate. Dar proiectul ia în considerare preocupările noastre de confidențialitate și opțiunile personale, ceea ce face să fie, probabil, mai ușor pentru unii să deschidă o conversație. În primul rând, utilizatorul își păstrează autoritatea de a alege imaginile pe care lumea vede – imaginea sa publică – astfel încât proiecția nu este o intruziune. În al doilea rând, oricine trece pe lângă perete activează tehnologia. Deci, presupunând că fluidWall este plasat într-o zonă centrală cu trafic intens, dacă cineva îți va vedea fotografiile din ultima ta vacanță sau cu prima aniversare a copilului nu înseamnă că te lauzi. Este pur și simplu un efect al mediului în care trăiești, ca un fel de umbră.
NBBJ își imaginează un scenariu în care fiecare angajat dintr-o clădire poartă cu el un card de acces care este prevăzut cu RFID (identificarea prin radiofrecvență, o transmisie radio de putere mică). Aceste carduri sunt deja destul de comune în complexele de birouri, dar diferența este că NBBJ a conectat aceste carduri la un receptor RFID care, în loc să deblocheze o anumită ușă, activează software-ul care ia și postează fotografiile trecătorului pe perete.
Această interacțiune pare destul de simplistă, doar treci pe lângă un perete cu fotografii cu tine, dar fluidWall demonstrează că mediile în care trăim/lucrăm pot fi modificate în așa fel încât să ne ajute să formăm legături cu alți oameni. Spațiile comune pot să conțină pasiunile tale și ale altora, chiar dacă doar trecător și pot fi o fereastră (nu un zid) către persoana din fața ta.
Sursă foto: www.fastcodesign.com