E dulce, e zemos şi foarte sănătos! Este vorba despre pepenele verde sau lubeniţa cum i se mai spune, iar o cură de minimum zece zile în fiecare lună îţi detoxifică organismul, îţi întăreşte imunitatea, are efect de reglare hormonală, te poate feri de reumatism, boli de inimă chiar de cancer.
Originar din zonele deşertice ale Africii de Sud, acest fruct-minune reprezenta în trecut o adevărata salvare pentru oamenii înfometaţi şi însetaţi, deoarece conţine apă în proporţie de 95%, restul fiind zaharuri şi alţi nutrienţi. Ulterior pepenele verde s-a răspândit în Africa, primele culturi datând cu 4000 de ani în urmă, când primele plantaţii au apărut pe valea Nilului.
Pe continentul nostru curcubitaceul a apărut încă din antichitate, soiurile sale ajungând şi pe teritorul României. Faima sa de-a lungul timpului, s-a concretizat în obiceiuri şi tradiţii interesante, astfel încât în ziua de azi, dacă eşti în trecere prin China sau Japoinia şi eşti invitat la cină, să nu uiţi să duci cadou un mic pepene verde. Aceasta tradiţie confirmă locul important pe care pepenele îl are atât în alimentaţie, cât şi în menţinerea sănătăţii.
Efect puternic antioxidant. Recomandat persoanelor în vârstă.
Pe lângă faptul că are un puternic efect hidratant şi implict detoxifiant, ca urmare a cantităţii mare de apă, pepenele mai conţine şi o serie de enzime, acizi organici şi antioxidanţi care ajută în menţinerea unui stări bune de sănătate.
Licopenul, pigment natural şi cel care îî conferă miezului culoarea roşie, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi regulatori imunitari, acesta fiind recomandat pentru efectele sale antitumorale. Până şi roşiile, considerate ca având un conţinut bogat de Licopen nu reuşesc să depăşească în antioxidanţi pepenele verde. Două ceşti de pepene conţin în medie 18,16 mg de Licopen, în timp ce o roşie de mărime medie conţine 4 mg. Datorită puternicului efect antioxidant şi a conţinutului scăzut de grăsimi şi de glucoză, pepenele este alimentul ideal pentru vârstnici sau pentru cei care au o dietă „grea”.
Coaja şi seminţele nu se aruncă. Bune pentru pancreas şi bilă.
Enzimele şi acizii organici cu efect puternic antioxidant se regăsesc cu precădere în apropierea cojii, de aceea este bine să nu aruncăm coaja, ea putând fi consumată, fie marinată, fie confiată. Coajă este bogată în siliciu care îmbunătăţeşte activitatea pancreasului şi fortifică sistemul osos. De asemenea ea mai conţine şi multă clorofilă, care ajută în lupta împotriva bacteriilor şi ciupercilor.
Însă nu doar miezul sau coaja au efecte benefice asupra sănătăţii, ci şi seminţele, acestea fiind comestibile şi ideale în prevenirea şi combaterea pietrei la bilă. Ele se consumă sub formă de pulbere obţinută din măcinarea seminţelor la care se adaugă ulei de măsline. Se ia în fiecare dimineaţă căte o linguriţă pe stomacul gol, timp de zece zile şi se stă culcat 10 minute pe partea dreaptă. Cura durează trei luni, câte zece zile în fiecare lună.
Pepenele, recomandat în boli de rinichi şi reumatism
Pentru a putea beneficia de avantajele pepenului, miezul acestuia trebuie consumat zilnic într-o proporţie de circa 350 de grame. În această doză, substanţele atât de sănătoase pentru organism, sunt în cantităţi suficiente astfel încât să prevină apariţia anumitor boli. Totuşi pentru a obţine rezultate în cazul combaterii, doza de pepene trebuie mărită şi administrată regulat. În acest caz, este recomandată consumarea a 1-2 kilograme de pepene pe zi, în mai multe reprize, cu 30 de minute înaintea meselor principale, deoarece împreună cu alte alimente poate provoca indigestie. Pepenele trebuie să fie copt şi dulce.
Tratamentul intern cu pepene este folosit în combaterea mai multor boli, printre care şi bolile de rinichi, cu excepţia insuficienţei renale. Substanţele cu efect diuretic din pepene sunt o adevărată binecuvântare pentru rinichi. Se recomandă consumarea unor cantităţi mari de pepene (1 – 1,5 kg) într-o singură repriză pentru obţinerea unor rezultate bune. În cazul pietrei la rinichi canitatea de pepene consumată trebuie crescută, un minim de 2 kg/zi fiind necesar. Frunzele de mesteacăn, frunzele de merişor, răşina de pin şi boabele de ienupăr, sunt plante care sfărâmă calculii renali şi care împreună cu pepenele pot avea o contribuţie excelentă. Plantele se consumă cu trei zile înainte de a începe cura şi în ultimele trei zile.
12-20 de zile de cură cu pepene sunt recomandate în combaterea reumatismului, datorită efectelor sale detoxifiante şi antiinflamatoare articulare. Combinată cu proceduri externe, cura devine un aliat puternic împotriva acestei boli.
Licopenul este una dintre cele mai puternice substanţe pentru prevenirea cancerului de prostată. Un studiu efectuat în China a evidenţiat că existe efecte preventive uimitoare atunci când pepenele este consumat în combinaţie cu ceaiul verde (Thea sinensis).
Multă vitamina C
Datorită aportului mare de vitamina C (1 kg de pepene asigură aproximativ 160% din necesarul de vitamina C al unui adult) şi fibrelor, pepenele este un medicament natural excelent în prevenirea şi combaterea gutei şi a constipaţiei. În cazul gutei este necesară menţinerea unei cure de cel puţin 20 de zile cu un consum de 2 kg de miez pe zi, în timp ce în cazul constipaţiei pepenele se mănâncă dimineaţa pe stomacul gol, fără a mânca nimic vreme de minim 4 ore. Prima masă va consta în patru linguri de târâţe de grâu înmuiate în apă şi eventual îndulcite cu miere.