26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPenurie de functionari in judetul Bacau

Penurie de functionari in judetul Bacau

Institutiile bugetare bacauane lucreaza la cota de avarie. Ele au in schemele de personal cateva mii de posturi neocupate. Pe deoparte din cauza „blocadei” guvernamentale, pe de alta parte din cauza salariilor foarte mici practicate in sistemul de stat. Unii sefi de institutii, proaspat unsi de noua putere, afirma insa ca pot muta si muntii cu personalul existent.
Primaria Bacau are 691 de salariati si 408 posturi vacante, blocate de Ord. 63. Din cele 408 posturi neocupate, 388 sunt in serviciile publice: muncitori necalificati, soferi, paznici. Prefectura Bacau are 43 de salariati, mult sub necesarul unei astfel de institutii. Au fost aprobate 5 posturi, dar ar fi nevoie de inca 10. „Astept sa vad noile reglementari pentru ca Prefectura va avea insarcinari din ce in ce mai mari, afirma Gabriel Berca. In primul rand, va trebui sa aiba un foarte puternic corp de control al legalitatii actelor in judet”. Consiliul Judetean Bacau are in minus circa 20 de specialisti. Ceea ce impiedica institutia sa angajeze nu e doar „blocada” impusa la 1 iulie, ci si oferta de munca deloc atragatoare. Cel mai tare sufera de lipsa personalului directiile Buget-Finante si Urbanism. „Am avut posturi scoase la concurs, dar cine vine sa lucreze 8-10 ore pe zi, cum s-a intamplat in vara asta, cu salariul minim pe economie?, intreaba Angela Bogea, vicepresedinte al CJ. S-au inscris numai oameni foarte slab pregatiti, care n-au luat examenul”. Angajatii CJ nu numai ca au salarii mici, dar nici nu pot sa lucreze suplimentar, intr-o societate privata din cauza ca nu le da voie legea. „Arhitectii prefera sa-si deschida propria firma decat sa vina aici, declara Bogea. Si cei de la Buget-Finante ar vrea sa tina, in timpul liber, contabilitatea unor firme, dar nu au voie”.

Casa de Asigurari e la limita supravietuirii

La infiintare, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) avea in schema 116 posturi. In cativa ani, cifra angajatilor a scazut la 73. Printre acestea sunt incluse posturile scoase acum la concurs si cele ocupate de patru mamici aflate in concediu de maternitate. „In anul 2002, am fost prinsi cu 22 de posturi vacante de ordonanta de urgenta a guvernului care a impus reducerea cheltuielilor cu salariile, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Ni s-a impus sa radiem posturile vacante. Suntem la limita supravietuirii in materie de personal. Am cerut aprobare de la Ministerul de Finante pentru a scoate un post la concurs. Au trecut exact patru luni de atunci si nu am primit nici un raspuns”. La Directia de Sanatate Publica, cifra de personal scade de la an la an. „Suntem descoperiti la compartimentul statistica si inspectie sanitara, ne-a declarat Adam Jofa, sef Resurse umane. Avem un singur medic inspector pentru teren, cand in urma cu cativa ani erau patru. Ne lipsesc si asistentii de igiena, asa ca se ocupa un singur asistent de mai multe localitati”.

Prea putini oameni la Silvic

La Inspectoratul Teritorial in Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) e criza mare de personal. Nu este zi in care inspectorul sef, Mihai Florescu, sa nu se planga de faptul ca are foarte putini oameni in subordine si un volum in exces de munca. „Ar trebui sa fim roboti ca sa le acoperim pe toate. Este cumplit ceea ce se intampla la noi”, a precizat Florescu. Concret, la ITRSV sunt angajati doar patru inspectori pentru a suprinde la timp incalcarile privind respectarea regimului silvic pe cele 292.516 hectare de padure. „Este imposibil sa faci fata la o asa suprafata. Conform legislatiei actuale, la cele peste 292.000 hectare de padure ne-ar trebui 44 de inspectori. Cei patru inspectori ar trebui sa aiba in atentie doar 73.129 hectare de padure. In concluzie, exista un deficit de 40 de inspectori. O cifra extrem de mare si care, cred eu, niciodata nu va fi acoperita”, ne-a mai declarat Florescu.

Situatie roz la Directia de Munca

O situatie ceva mai roz o gasim la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, unde directorul general Gheorghe Apostu nu se plange de personal insuficient. „Oamenii mei isi fac treaba si nu se simte nevoia de posturi suplimentare. Deocamdata este bine cu cati suntem. Pentru activitatile aflate in competenta institutiei nu este nevoie de personal suplimentar”, precizeaza Apostu. Prin statul de functii, pentru anul 2005, au fost aprobate 33 de functii publice, dintre care 19 cu nivel superior si 5 posturi pentru personalul contractual, toate de nivel mediu. Mai mult, in prezent, trei functii publice si un post personal contractual sunt vacante.

Mai e nevoie de oameni

Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau are stabilit, la nivel de administratie, 154 de angajati. La 2.368 km de curs de apa, in judet, ar mai fi necesara o infuzie de 135 de persoane. La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) exista nu mai putin de 26 de posturi vacante, din cauza ca au fost blocate in acest an, conform legislatiei. In urma cu aprope o luna, Garda de Mediu a organizat un concurs pentru ocuparea posturilor vacante. S-au ocupat doar doua posturi. In prezent, la nivelul judetului Bacau, Garda de Mediu are doar 7 comisari care au atributii de verificare a marilor poluatori si probleme privind gestiunea deÐseurilor. In bugetul pe anul viitor este prevazuta o suplimentare de 300 de posturi pe tara si conducerea Garzii de Mediu Bacau spera ca va obtine macar cinci. Si la Agentia de Mediu e nevoie de oameni, iar acum se da concurs pentru doua posturi.

Cele mai citite

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă