14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialPentru represiunea din 13-15 iunie '90: peste 20 de invinuiti

Pentru represiunea din 13-15 iunie '90: peste 20 de invinuiti

In urma mineriadei, din partea manifestantilor au fost inculpate cateva zeci de persoane, care au fost judecate in cadrul a patru loturi (patru dosare). Majoritatea au fost achitati, altii au dat in judecata statul si au primit despagubiri, altii sunt constituiti parti civile in dosarul actual. Din randurile celor care au ordonat represiunea, au incitat la violenta sau chiar au facut crime nu exista nici un condamnat.
Singura persoana care a facut puscarie (o condamnare de 10 ani) ca urmare a activitatilor din 13-15 iunie este un miner, Denes Domokos, acuzat de tentativa de omor, de incercare de decapitare a liderului studentilor, Marian Munteanu. Alte patru persoane, doi mineri si doi ofiteri de la UM 0215, au fost condamnate cu suspendare, imediat dupa evenimente, ca urmare a distrugerilor si furtului unei mari sume de bani, circa 70 mii de dolari SUA (partial recuperata) din casa lui Ion Ratiu, din str. Armindeni nr. 4. Ion Ratiu era membru marcant al Partidului National Taranesc si presedinte al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi.

In prezent, ancheta in legatura cu evenimentele din 13-15 iunie 1990 a fost reluata, ca urmare a plangerilor inaintate de unele persoane fizice si asociatii neguvernamentale. Procurorii militari au anuntat insa ca ancheta urmeaza sa fie finalizata spre sfarsitul acestui an. Au fost audiate cateva mii de persoane si exista peste 20 de persoane invinuite. De-a lungul anilor, numeroase dosare legate de aceste evenimente au fost incheiate cu mentiunea neinceperii urmaririi penale, in alte cazuri a intervenit prescrierea faptelor, iar in alte situatii dosarele au fost retrimse la Parchet pentru completarea cercetarii.

Extinderea cercetarilor

Procurorii militari au afirmat ca cercetarile care se fac in prezent au in vedere toata perioada 26 decembrie 1989-iulie 1990. Evenimentele derulate in toata aceasta perioada au legatura, apar de multe ori aceleasi persoane implicate. In iunie 1990, a fost pentru a treia oara cand autoritatile statului au facut apel la mineri ca sa vina in Bucuresti si sa apere „cuceririle revolutionare”. Actiuni mineresti, de mai mica amploare, fara violente deosebite, au mai avut loc pe 28 ianuarie, cu ocazia manifestatiei partidelor istorice, si pe 19 februarie 1990 (cand sediul Guvernului a fost luat cu asalt de mii de manifestanti). In prima jumatate a anului 1990 au avut loc un numar impresionant de manifestatii anticomuniste, impotriva regimului aflat atunci la putere si care era condus de Ion Iliescu. Manifestatia din 26 decembrie 1989 pornita de revolutionarii nemultumiti de unele decizii ale celor care preluasera puterea a fost urmata de mitingul din 12 ianuarie 1990, manifestatia partidelor istorie (28 ianuarie 1990), asediul Guvernului (18 februarie 1990), dar si de alte evenimente care au condus la escaladarea nemultumirilor populatiei. A fost o perioada in care se operau retineri ilegale, cetateni romani erau expulzati pentru simplul motiv ca se opuneau regimului, Regelui i se interzisese intrarea in tara. Saptamanal aveau loc mitinguri, marsuri si manifestatii de anvergura si aproape ca nu era zi in care sa nu existe pichete de protest sau actiuni de greva a foamei.

Finalizarea anchetei

In urma evenimentelor din 13-15 iunie '90, cand fortele de ordine au intervenit in forta impotriva demonstrantilor care participau de 52 de zile la o manifestatie pro-democratie, s-au inregistrat numeroase victime ca urmare a batailor, a folosirii armelor de foc si s-au dispus arestari ilegale cu nemiluita. Numarul mortilor (prin impuscare sau ca urmare a ranilor provocate in cadrul incidentelor) este in continuare controversat, cifrele oficiale fiind contrazise cu diverse marturii de asociatiile care se ocupa de victimele mineriadelor.
Reprezentantii Asociatiei „21 Decembrie 1989”, ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, ai Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului si seniorii Ligii Studentilor au solicitat autoritatilor stabilirea unui termen clar pentru finalizarea anchetelor in dosarele privind evenimentele din 13-15 iunie 1990 (mineriada) si decembrie 1989 (revolutia romana).
„S-au strans suficiente marturii, documente, au fost audiate mii de persoane, s-au facut cercetari pe teren si, in 2-3 luni, dosarele ar putea fi finalizate daca procurorii militari ar continua sa lucreze”, a declarat Doru Maries, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”. Conform afirmatiilor liderilor asociatiilor neguvernamentale, pana in anul 1999, la sectiile civile ale Parchetelor au existat sute de dosare in legatura cu mineriada din 13-15 iunie 1990 si care au avut ca solutionare netrimiterea in judecata sau declinarea competentei. „Echipa condusa de procurorul militar Dan Voinea a reusit sa adune si sa centralizeze toate dosarele si informatiile existente si ar trebui ca aceste anchete sa fie finalizate grabnic, iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere, chiar si acum dupa 16 ani de la evenimente”, a precizat Maries.

Cele mai citite

Boeing ia în considerare atragerea a cel puțin 10 miliarde de dolari prin emiterea de acțiuni noi

Boeing analizează posibilitatea de a strânge cel puțin 10 miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni noi, potrivit unui raport Bloomberg News, care citează...

Lista firmelor și asociațiilor care vor oferi cursuri de formare profesională la Start-Up Nation

Până pe 30 septembrie, la ora 20:00, un total de 177 de societăți comerciale și asociații specializate în formare profesională s-au înregistrat pentru a...

Hamas revendică atacul de la Tel Aviv soldat cu șapte morți și 17 răniți

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat un atac comis marţi la Tel Aviv care s-a soldat cu şapte morţi şi 17 răniţi, relatează miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă