-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPentru recalcularea pensiilor se vor cheltui cu 2.000 miliarde de lei mai...

Pentru recalcularea pensiilor se vor cheltui cu 2.000 miliarde de lei mai putin

„Cheltuielile financiare, care pana in prezent au fost relativ corect estimate, scad, in principal dupa ce am terminat etapa a treia de recalculare a pensiilor, pe masura ce ne apropiem de 2001. Fata de 7.000 miliarde de lei alocati in buget pentru toate cele patru etape de recalculare a pensiilor estimam ca vom cheltui doar intre 5.000 si 5.500 miliarde de lei”, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta a afirmat ca MMSSF, prin Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, a finalizat a treia etapa a procesului de recalculare a pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor si stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001.
In aceasta a treia etapa au fost recalculate pensiile tuturor persoanelor care au iesit la pensie in perioada 1 ianuarie 1991 pana la 31 decembrie 1996. Acestia vor primi pensiile recalculate incepand cu data de 14 septembrie 2005. Ministrul Muncii a precizat ca recalcularea nu inseamna majorare, ci doar calcularea pensiei pentru intreaga perioada de activitate, primindu-se un nou punctaj. In cazul cand pensia actuala este egala sau mai mare decat cea rezultata din recalculare, cuantumul nu se diminueaza, ci ramane cel existent. Astfel, in aceasta etapa au fost recalculate 1.078.023 de dosare, din care 975.129 in cele 41 de judete si 102.894 in municipiul Bucuresti. Din totalul de dosare recalculate doar 397.328 de pensionari au primit un punctaj mai mare decat cel in plata si in consecinta vor primi sume suplimentare in aceasta luna. Pensia medie a acestor pensionari a ajuns la 320 RON (3.190.289 lei vechi), inregistrand o crestere cu 18,96% fata de nivelul existent inainte de recalculare de 269 RON (2.687.586 lei vechi). Restul de 680.695 de pensionari au primit un punctaj mai mic decat cel in plata.
Gheorghe Barbu a anuntat ca, desi in aceasta perioada personalul caselor de pensii a avut un volum de munca deosebit de mare, s-a reusit prin masuri de stimulare sa se devanseze efectuarea recalcularilor pentru cea de-a patra etapa de recalculare. In unele judete a inceput chiar si inainte de 1 septembrie, astfel ca pana in momentul de fata au fost recalculate peste o treime. Etapa a patra cuprinde dosarele celor pensionati in perioada 1 ianuarie 1997-1 aprilie 2001. Ministrul Muncii a precizat ca cel mai probabil platile se vor face in decembrie 2005, dar data stabilirii se va fixa functie de resursele financiare. Demnitarul a mai spus ca pensionarii nu trebuie sa mai astepte indexari ca in anii trecuti, ci o singura crestere a valorii punctului, care se va realiza la inceputul fiecarui an.
Cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001, care nu au trecute in carnetele de munca salariile intr-o anumita perioada si sporurile permanente, vor putea aduce actele doveditoare timp de trei ani de la primirea deciziei de recalculare. In baza acestor adeverinte de la vechile locuri de munca sau arhive se va face o noua recalculare, sumele in plus fiind calculate si inmanate beneficiarului. Fiecare noua decizie de pensionare are tiparite pe verso informatii privind sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii care, potrivit vechii legislatii, pot fi avute in vedere la recalcularea pensiilor.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă