Bucurestiul, care inainte de venirea lui Nicoale Ceausescu la putere era supranumit "Parisul din Est", este un oras in continua transformare, nota cotidianul irlandez "Irish Times" in editia de ieri. Marele minus al capitalei Romaniei este traficul, de care "trebuie sa te feresti, ca pieton, chiar si pe trotuare".
Bucurestiul incepe sa-si recapete stralucirea de dinainte de Nicolae Ceausescu, scrie Adrienne Cullen pentru cotidianul irlandez "Irish Times". Articolul este primul care arata si partea pozitiva a Bucurestiului, cu toate ca nu prezinta toate aspectele turistice ale acestuia, cum ar fi biserici, manastiri si palate care nu au legatura cu mostenirea comunista.
In ochii jurnalistei, Bucurestiul a evoluat foarte mult fata de acum 19 ani, cand a venit pentru prima data in tara pentru o vizita de documentare in legatura cu sistemul de adoptii. Jurnalista marturiseste ca s-a inselat atunci cand a spus ca Romania este o tara supusa dictaturii si incapabila sa se modernizeze. Imaginile de la inceputul anilor ’90, cu "Aeroportul Otopeni situat in afara Bucurestiului, cu putine lumini si controlori vamali taciturni", s-au modificat semnificativ.
"La fel ca si in Irlanda, fondurile europene au inceput sa faca diferenta", scrie Adrienne Cullen. Autoarea noteaza ca, inainte ca Ceausescu sa se instaleze la putere, in 1965, Bucurestiul era un centru cultural cu o numeroasa societate a cafenelelor, restaurante elegante, teatru si opera impresionante, iar oamenii – deschisi si prietenosi. Una dintre schimbarile cele mai importante a fost aparitia multor hoteluri noi care pot satisface aproape orice buzunar. Printre locurile pe care Adrienne Cullen le recomanda irlandezilor dornici sa vada Romania se numara Piata Revolutiei, fosta Piata a Palatului, unde se afla Muzeul National de Arta, cladirea Senatului, "acolo unde erau birourile Comitetului Central al Partidului Comunist si de unde Ceausescu a zburat cu elicopetrul in noaptea de 22 decembrie".
Jurnalista sustine ca un loc care nu trebuie ratat este "Palatul lui Ceausescu", adica Palatul Parlamentului: "A treia cea mai mare cladire din lume dupa Pentagon si Palatul Potala, din capitala tibetana, Lhassa, are 12 etaje inaltime, cu mai mult de o mie de camere, un buncar nuclear si cele 4.500 de candelabre celebre". Adrianne Cullen mai adauga ca Palatul Parlamentului a fost supranumit de romani "Casa Nebunului", in contrapondere cu titlul dat constructiei de fostul dictator: Casa Poporului.
Si strada Lipscani, "o strada comerciala veche cu croitori care vand de toate, de la rochii de mireasa la blugi", este considerata de "Irish Times" unul dintre locurile care nu ar trebui ratate in Bucuresti.
Singurele minusuri ale Capitalei pe care le-a remarcat Adrienne Cullen sunt caldura, care poate fi foarte apasatoare vara, si traficul, care este o problema si devine din ce in ce mai greu de suportat pe masura ce rata saraciei scade: "Trebuie sa te feresti, ca pieton, chiar si pe trotuare".