21.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPentru europarlamentarii romรขni liberali ลŸi socialiลŸti: Cum veลฃi vota pe 10 mai?

Pentru europarlamentarii romรขni liberali ลŸi socialiลŸti: Cum veลฃi vota pe 10 mai?

Victor Ponta a reuลŸit performanลฃa de fi constrâns sฤƒ retragฤƒ doi dintre miniลŸtri numiลฃi chiar de el în cabinetul pe care îl va conduce (Victor Alistar ลŸi Corina Dumitrescu) chiar înainte de a ajunge în faลฃa Parlamentului pentru învestire. Startul ar trece drept unul nefericit pentru orice nou Executiv. Episodul ia însฤƒ amploare când asta se întâmplฤƒ sub privirile atente ale publicului autohton, dar ลŸi sub lupa special ลŸlefuitฤƒ pentru acest moment a cancelariilor occidentale, extrem de interesate cu privirile la intenลฃiile strategice ale noii orânduiri. Pe 10 mai, chiar în Parlamentul European, USL are o ลŸansฤƒ bunฤƒ de a repara ceva din ce a stricat în aceste prime zile ale genezei Guvernului Ponta. Sฤƒ vedem, aลŸadar, despre ce este vorba. 

 

Pornind de la numirile ลŸi retragerile de miniลŸtri încฤƒ ne-miniลŸtri, este de reliefat, în primฤƒ instanลฃฤƒ, mesajul contradictoriu transmis de noul premier al României, care întâi construieลŸte fฤƒrฤƒ un discernฤƒmânt adecvat unei anumite situaลฃii, pentru ca apoi sฤƒ joace cartea înลฃeleptului de ultim moment, redobândindu-ลŸi simลฃul orientฤƒrii abia atunci când îi devine pânฤƒ ลŸi lui clar cฤƒ sania pe care o trage dupฤƒ el poate scฤƒpa periculos de sub control.

Raportat la provocฤƒrile de fond care l-ar aลŸtepta de acum încolo pe orice prim-ministru – iar Ponta are neลŸansa de a prelua cârma ลฃฤƒrii într-un moment politic ลŸi economic suficient de delicate – impresia este cฤƒ avem în faลฃฤƒ un domn premier ale cฤƒrui vulnerabilitฤƒลฃi ลŸi limite au devenit vizible mult prea devreme.

Însฤƒ cele douฤƒ mari bâlbe cu care a început guvernul USL (Alistar ลŸi Dumitrescu) chiar înainte de a trece efectiv la treabฤƒ nu au legฤƒturฤƒ doar cu lipsurile, pe de o parte, ลŸi datoriile cฤƒtre terลฃii care i-au impulsionat cariera, pe de altฤƒ parte, ale lui Victor Ponta.

Este mai degrabฤƒ vorba de o stare de spirit dominantฤƒ de la bun început în PSD (indiferent cum s-a acest partid, de la FSN încoace) ลŸi exacerbatฤƒ în ritm tot mai alert în PNL-ul controlat de Crin Antonescu ลŸi Dan Voiculescu.

Ea se traduce într-o beลฃie perpetuฤƒ ลŸi o frenezie dipreลฃuitoare a cumulului de funcลฃii, de influenลฃฤƒ ลŸi de surse de bani, care au la bazฤƒ nimic altceva decât incompatibilitatea ลŸi conflictul de interese. Nu este deloc întâmplฤƒtor cฤƒ primele trei scandaluri la care s-a expus incredibil de uลŸor noul cabinet au fost legate de situaลฃia mai mult decât controversatฤƒ a trei dintre miniลŸtri sฤƒi: Victor Alistar, Corina Dumitrescu ลŸi Mircea Diaconu.

Nu, nu este întâmplฤƒtor. Este, ziceam, o stare de spirit. Una pe care USL nu doar cฤƒ o pฤƒstreazฤƒ pentru uz intern, ci o exportฤƒ oricând ลŸi în orice cantitate atunci când se iveลŸte ocazia.

Ultima oarฤƒ, indiferenลฃa acestei stฤƒri de spirit faลฃฤƒ de principii ลŸi faลฃฤƒ de imperativele unei etici profesionale ลŸi politice adecvate s-a manifestat plenar în Parlamentul European, unde ลŸi socialiลŸtii români, ลŸi liberalii autohtoni au fฤƒcut totul ca sฤƒ împiedice demersul Monicฤƒi Macovei de a obลฃine amânarea descฤƒrcฤƒrii de gestiune pentru câteva agenลฃii europene la care, în calitate de raportor al PE, a descoperit situaลฃii grave de conflict de interese la vârf, transparenลฃฤƒ ลŸi cheltuieli aberante.

Dacฤƒ pornim de la premisa banalฤƒ cฤƒ eurodeputaลฃii se aflฤƒ la Bruxelles ลŸi Strasbourg pentru a servi interesele cetฤƒลฃenilor europeni, inclusiv români, culoarea politicฤƒ diferitฤƒ ลŸi o altฤƒ doctrinฤƒ nu sunt argumente juste pentru a descuraja demersuri care pot conduce la maximizarea gradului de transparenลฃฤƒ ลŸi îmbunฤƒtฤƒลฃirea standardelor de eticฤƒ în instituลฃii vitale pentru cetฤƒลฃeni.

Bineînลฃeles, eurodeputaลฃii români de la PSD ลŸi PNL nu sunt singurii demnitari europeni care au pus obstacole semnificative, ajungând ca prin poziลฃia îmbrฤƒลฃiลŸatฤƒ sฤƒ serveascฤƒ de minune industriilor ลŸi deloc consumatorilor.

Dar ei, europarlamentarii români, ne intereseazฤƒ la BucureลŸti în cel mai înalt grad, cu atât mai mult cu cât, de sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, partidele pe care le reprezintฤƒ au preluat guvernarea ลŸi, implicit, accesul la pârghii instituลฃionale prin care vor putea consolida sau, din contrฤƒ, zdruncina un fenomen care face ravagii în România de 20 de ani.

Iar în Europa, aflฤƒm din dezvฤƒluirile raportorului Macovei, flagelul conflictului de interese, al chelutielilor exagerate ลŸi nejustificate din banii puลŸi la comun de contribuabilii europeni a câลŸtigat substanลฃial teren pe fondul unor reglementฤƒri prea laxe.

În ciuda puลฃinelor ลŸansei pe care, iniลฃial, i le-a dat cineva Monicฤƒi Macovei ลŸi în condiลฃiile unui lobby agresiv fฤƒcut de industrie printre europarlamentari, la sfârลŸitul lunii martie Comisia pentru Control ลŸi Buget din Parlamentul European a votat totuลŸi descฤƒrcarea de gestiune pentru 28 de agenลฃii descentralizate ale UE, dar ลŸi amânarea descฤƒrcฤƒrii pentru trei dintre ele (fix cele pentru medicamente, mediu ลŸi siguranลฃa alimentarฤƒ).

Joi, 10 mai, se va exprima ลŸi plenul legislativului de la Bruxelles.

Dacฤƒ ลŸi plenul va confirma votul pozitiv din Comisia pentru Control ลŸi Buget, vom fi în faลฃa unui semnal fฤƒrฤƒ precedent ลŸi a unei plasฤƒri cât se poate de explicite a intereselor consumatorilor înaintea celor ale industriei.

Dar pentru ca o reformฤƒ de asemenea amploare sฤƒ poatฤƒ ลŸi deveni realitate este nevoie de un efort uriaลŸ din partea multor politicieni – efortul de a-ลŸi depฤƒลŸi condiลฃia ลŸi de a reuลŸi o echilibristicฤƒ deloc simplฤƒ între consemnul dat de partid ลŸi de grupul european la care este afiliat ลŸi, de cealaltฤƒ parte, propria conลŸtiinลฃฤƒ.

Din semnalele date pânฤƒ acum de PSD ลŸi PNL, consemnul va fi defavorabil recomandฤƒrilor formulate de Monica Macovei.

Prin urmare, unicul aliat pentru interesele românului, francezului sau ale germanului de rând  rฤƒmâne conลŸtiinลฃa fiecฤƒrui eurodeputat.

Nu este loc pentru alte detalii, dar iatฤƒ mai jos una dintre numeroasele nereguli relevate de raportul întocmit de Monica Macovei. La Agenลฃia Europeanฤƒ de Mediu, directorul executiv a fฤƒcut parte, între 2010 ลŸi 2011, ลŸi din consiliul de administraลฃie a ONG-ului Earthwatch – iar în 2010, 29 de angajaลฃi ai Agenลฃiei au fฤƒcut vizite de studiu în cadrul mai multor proiecte legate de biodiversitate gestionate de Earthwatch. Doar pentru aceste cฤƒlฤƒtorii în zona Caraibilor ลŸi a Mฤƒrii Mediterane, instituลฃia europeanฤƒ a plฤƒtit Earthwatch suma de 33.791 euro.

Uitându-se doar pe acest cazul concret, semnalat mai sus, orice om de bunฤƒ-credinลฃฤƒ îลŸi poate da seama cฤƒ pentru conลŸtiinลฃฤƒ, ultima redutฤƒ, chiar nu ar fi loc de ezitฤƒri.

TotuลŸi, nu poลฃi sฤƒ nu te întrebi dacฤƒ incidentele Alistar, Dumitrescu ลŸi chiar Diaconu nu joacฤƒ totuลŸi un rol? Rolul unui semnal concret, dat de noua putere inclusiv propriilor europarlamentari, cu privire la tratamentul preferenลฃial, protector, pe care Victor Ponta ลŸi USL ar fi tentaลฃi sฤƒ îl acorde conflictului de interese.

Eurodeputaลฃii români, socialiลŸti ลŸi liberali, pot infirma astfel de ipoteze peste doar câteva zile.

P.S.: AลŸadar, cum vor vota – pentru sau contra conflictului de interese? Vom afla pe 10 mai.

Grupul liberalilor români din PE: Norica Nicolai, Renate Weber, Cristian BuลŸoi, Adina Vฤƒlean ลŸi Ramona Mฤƒnescu.

Grupul social-democraลฃilor român din PE: Victor BoลŸtniaru, Corina Creลฃu, Sabin CutaลŸ, Viorica Dฤƒncilฤƒ, Ioan Enciu, Ioan Mircea PaลŸcu, Rovana Plumb (între timp devenitฤƒ ministru), Daciana Sârbu, Claudiu Tฤƒnฤƒsescu, Adriana ลขicฤƒu ลŸi Cฤƒtฤƒlin Ivan (în martie, domnul Ivan, lider al grupului social-democrat român din PE, a votat pentru continuarea în spiritul conflictului de interese; în plus, a considerat demersul Monicฤƒi Macovei unul nociv. E cu atât mai interesant de vฤƒzut ce va face ลŸi la plen, pe 10 mai).

Cele mai citite

Cine sunt judecฤƒtorii care au votat รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale

Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR) a acceptat o contestaศ›ie รฎmpotriva candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, hotฤƒrรขrea fiind definitivฤƒ ศ™i eliminรขnd-o astfel din cursa...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ