Pentagonul va adopta o nouă strategie potrivit căreia principalele atacuri cibernetice asu-pra SUA vor fi considerate acte de război, deschizând opţiunea unor eventuale riposte militare, arată Wall Street Journal.
Pentagonul prevede să dezvăluie noua strategie luna viitoare cu scopul de a descuraja eventualii inamici să vizeze reţeaua electrică a ţării. „Dacă veţi opri reţeaua noastră electrică, este posibil să vă trimitem o rachetă chiar în casă”, exemplifica un responsabil american în WSJ. Sub acoperirea anonimatului, trei responsabili americani care au avut acces la documentul care prezintă noua strategie arată că, potrivit SUA, aceasta este conformă cu normele internaţionale care prevalează în materie de conflicte armate. Noua strategie prevede că Pentagonul poate decide un răspuns militar la unele cyber-atacuri pe baza noţiunii de „echivalenţă”, adică dacă daunele provocate de un atac informatic sunt comparabile cu cele care ar fi fost produse de un atac militar convenţional. Numai că se prevăd dificultăţi pentru că o astfel de decizie va depinde de gradul de precizie a identificării sursei atacului.
Stuxnet, declanşatorul proiectului
Pentagonul a decis elaborarea acestei strategii după atacul din toamna anului 2010 cu virusul informatic Stuxnet asupra computerelor programului nuclear al Teheranului. Weekendul trecut, site-ul companiei Lockheed Martin, unul dintre principalii furnizori de armament al guvernului american, a fost piratat. Şi, pentru că încă nu ştie să se protejeze eficient contra intruziunilor cibernetice, apărarea americană va opta pentru ameninţarea cu ripostă fizică, arată un cercetător american care a lucrat la Pentagon. Cyber-securitatea este una dintre priorităţile preşedintelui Barack Obama, iar luna trecută atât el, cât şi secretarul de stat, Hillary Clinton, au făcut decla-raţii referitoare la securizarea reţelelor informatice şi la lupta contra cyber-crimelor.
Arsenal cibernetic
Washington Post relata ieri că Pentagonul a realizat şi o listă de cyber-arme şi instrumente, inclusiv viruşi informatici, care pot sabota reţelele vitale ale adversarului şi cu scopul de a determina modul în care SUA se pot lansa într-un război informatic. Lista secretă a acestui arsenal a fost transmisă şi altor organisme ale statului american, inclusiv CIA, pentru a fi aprobată, arată responsabili militari care descriu un program sensibil. Componentele aflate pe listă fac parte din setul de arme aprobat de Pentagon, de „focuri” care pot fi folosite contra unui duşman. „Fie că este vorba de un petrolier, de un M-16 sau de un virus informatic, vor fi urmate aceleaşi reguli pentru a putea înţelege cum să le foloseşti, când le poţi folosi, când nu, ce poţi şi ce nu poţi folosi”.
Integrarea cyber-tehnologiei într-o structură oficială de capacităţi aprobate este probabil cea mai importantă dezvoltare opera-ţională în doctrina militară cibernetică din ultimii ani, precizează un responsabil militar citat de WP. El a subliniat că militarii au nevoie de autorizare prezidenţială pentru a penetra o reţea informatică străină şi a lăsa un virus care ar putea fi activat mai târziu. Dar armata nu are nevoie de această aprobare pentru a penetra reţele străine pentru alte activităţi cum ar fi studierea cyber-capacităţilor adversarilor.