-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Pensionarul" Amarie incaseaza 400 de milioane

„Pensionarul” Amarie incaseaza 400 de milioane


Lui Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, si lui Gheorghe Suhan, adjunct la PNA, le-a iesit. Au plecat din sistem inainte sa fie revocati. Consiliul Superior al Magistraturii le-a aprobat, ieri, cererile de pensionare, astfel ca in cazul lor cererea de revocare a ramas fara obiect. Ioan Amarie pleaca acasa cu o suma frumusica. Dupa declaratia sa de avere, salariul pe o luna era de 57 de milioane, ceea ce inseamna ca va avea o pensie de 48 de milioane si jumatate. In acelasi timp va primi si sapte salarii compensatorii – adica 400 de milioane.

Pensionarii PNA au chef de scris carti

Gheorghe Suhan, destins si volubil, a comentat noua sa postura de pensionar. El a spus ca intrarea in avocatura este una dintre variante. Suhan a adaugat ca are de gand sa scrie si o carte despre activitatea ca procuror la PNA. El a adaugat ca „este o coincidenta si o intamplare” ca a solicitat pensionarea anticipata concomitent cu propunerea de revocare din functie a Monicai Macovei. Suhan a spus ca nu a stiut nici o clipa de aceste propuneri. In schimb, ministrul Justitiei a spus ca, probabil, cei doi au facut cereri de pensionare dupa ce au aflat de revocare.

Macovei si-a argumentat propunerile de revocare

Dupa-amiaza la sedinta CSM a venit si ministrul Justitiei Monica Macovei. Ministrul Justitiei a declarat ca PNA ar putea trece din 2005 in cadrul Parchetului General, dar cu pastrarea autonomiei, a bugetului si a procurorului general. Ministrul Justitiei a spus ca a cerut revocarea sefului PNA, a doi adjuncti si a doi sefi de sectie pentru ca PNA a functionat ineficient. S-a infiintat in 2002, dar de atunci si pana acum nu a aparut nici un caz de mare coruptie. Bugetul PNA este, in opinia ministrului Macovei, foarte mare, 15 milioane de euro pe an.

Cifrele demoleaza PNA si directia lui Muscalu

Ioan Amarie, a argumentat Monica Macovei, a avut un prost management pentru PNA. De exemplu – intr-un an 90% din cazuri au primit Neinceperea Urmaririi Penale (NUP). In 2003-2005 din 1.500 de materiale nu au fost folosite decat 52. In ceea ce priveste afacerea „Zambaccian” (cumpararea unui teren de catre liderul PSD, Adrian Nastase) s-a demonstrat clar lipsa de obiectivitate. PNA a rezolvat cazul doar in trei saptamani si bineinteles ca tranzactia a fost declarata curata, iar terenul din buricul Bucurestiului nu mai era teren, ci o groapa. Gheorghe Suhan ca procuror sef adjunct la PNA a avut o activitate la fel ca Amarie. Multe dosare au zacut si zac si acum dupa atata timp in stare de nelucrare. In 2004 din 322 de dosare numai 57 au avut rechizitorii. Un caz deosebit este al generalului Panaitescu, care se ocupa in cadrul PNA de sectia militara. Si aici Monica Macovei a argumentat cererea de revocare prin plangeri solutionate foarte repede, deci fara nici un grad de obiectivitate, sau dosare care zac in continuare nelucrate. Macovei a declarat ca era normal sa inceapa restructurarea cu PNA si DIICOT pentru ca ar fi trebuit sa fie institutii aflate in linia intai in lupta cu coruptia si crima organizata. In ce-l priveste pe Gheorghe Muscalu, fostul sef DIICOT, aceeasi ineficienta: dosare in nelucrare, dosare nerepartizate timp de 27 de zile in sectia pe care o conduce.

CSM a aprobat cinci cereri de revocare, trei ramanand fara obiect

O parte dintre procurorii revocati a avut posibilitatea sa-si prezinte punctul de vedere. Suhan a spus ca recunoaste deficientele semnalate de ministrul Macovei, dar ca si-a dat toata silinta ca activitatea PNA sa mearga cat mai bine. Cel mai vehement a fost generalul Panaitescu, care a declarat ca revocarea sa din functie este o masura politica. Pe un ton patetic, Panaitescu a spus ca-l „vad oamenii din satul lui” si ca il vor blama.
Gratiela Petronela Isac a sustinut ca DIICOT, sectia pe care o conduce impreuna cu procurorul Muscalu, functioneaza exceptional si a incercat sa contracareze anumite argumente punctuale aduse de Monica Macovei, insa neconvingator. In privinta procurorilor Suhan, Amarie si Chiciu, CSM nu a dat nici un fel de aviz, pentru ca acestia si-au cerut pensionarea sau au demisionat. In privinta celorlalti cinci – Miclescu, Draghici, Panaitescu, Muscalu si Isac – Sectia de procurori a CSM a votat pentru aviz pozitiv de revocare din functie.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă