Zilnic, casele de pensii din Capitala sunt asaltate de mii de varstnici care, indiferent de vreme, strabat de mai multe ori drumul la aceste institutii publice fara a gasi raspunsurile asteptate. Pensionarii sunt nemultumiti ca nu sunt ascultati si mai ales nu sunt lamuriti si, desi au depus diverse cereri, trec uneori si doi ani fara a li se raspunde.
Pentru Casa de Pensii Bucuresti, termenul de 30 de zile stabilit de legiuitor pentru trimiterea unui raspuns la o petitie a devenit demult caduc. Conducerea acesteia da vina pe recalcularea pensiilor pentru mai mult de 400.000 de bucuresteni care s-au pensionat inainte de 1 aprilie 2001. Directoarea Mihaela Kanovits este suparata ca am scris despre managementul defectuos al CPMB. „In raportul de activitate al institutiei noastre pe anul 2005, aminteam ca a fost necesara o activitate uriasa in domeniul resurselor umane si nicidecum un management defectuos al acestora. Aratam in raport ca a fost nevoie de o mobilizare si o mobilitate extraordinare ale resurselor umane, desi cei angajati special pentru activitatea de recalculare nu au avut o ierarhie definita, ci a trebuit organizata activitatea lor cu resursele interne ale Casei de Pensii. Or, incheierea recalcularii, practic in 10 luni, a peste 400.000 de dosare nu poate conduce in nici un caz la concluzia unui management defectuos al resurselor umane”.
Ii reamintim directoarei Kanovits ca nemultumirile pensionarilor au fost generate in principal de nesolutionarea de aproape doi ani a cererilor catorva mii de bucuresteni licentiati, care nu au primit nici acum deciziile pentru perioada studiilor superioare recunoscute ca stagiu de cotizare. Astfel, incepand cu 29 iunie 2004, data aplicarii Legii 276/2004, si pana la sfarsitul anului 2005 au fost inregistrate 50.720 cereri de recalculare conform prevederilor acestei legi, din care au fost solutionate doar 43.112 cereri. Desi am solicitat o actualizare a acestei situatii, pe fiecare casa locala de pensii, nu am primit nici un raspuns de la conducerea acestei institutii.
„Lipsa de amabilitate ma deranjeaza”
Pensionarii bucuresteni sunt revoltati ca nu pot obtine informatii telefonice. Numerele de telefon ale caselor de pensii suna neincetat ocupat sau nu raspunde nimeni, asa ca trebuie sa se duca acolo. Cele mai mari nelamuriri le au in legatura cu recalcularea pensiilor si cu punctajul avut, mai ales ca multi pensionari nu au putut sa aduca adeverinte de la intreprinderi si institutii desfiintate. Multi varstnici au trecut de 80 de ani si, dupa efortul pe care-l fac sa ajunga in fata ghiseului, vor sa fie lamuriti pe indelete. „Am fost de 4-5 ori la Casa de Pensii Sector 4, din strada Sf. Ecaterina, si de fiecare data am fost amanat. Am fost apoi in Tei, la etaj, apoi la parter, unde s-au mutat ghiseele, m-au trimis la contabilitate. Doamna de acolo s-a uitat in calculator si mi-a spus sec „asa e”. A refuzat sa-mi dea desfasuratorul pentru a verifica recalcularea pensiei. Ma deranjeaza ca nimeni nu explica, nu te lamureste. Lipsa de amabilitate ma deranjeaza”, spune pensionarul George Vasilescu. Acesta a contestat decizia pentru recalcularea pensiei inca din iulie 2005, dar nu a primit nici un raspuns.
Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, presedintele Casei Nationale de Pensii, a declarat ca toti pensionarii carora li s-au recalculat pensiile vor primi acasa, pana la sfarsitul acestei luni, buletinele de calcul si deciziile restante, inclusiv celor din Bucuresti. Acesta a afirmat ca se cauta o varianta de calcul pentru perioadele de activitate fara salarizarea trecuta in carnetele de munca. Pensionarii sunt nemultumiti ca nu si-au putut procura adeverintele necesare, iar pentru perioada respectiva calculul se face raportat la salariul minim pe economie, in dezavantajul acestora.
Consemnam cateva „recorduri” de asteptare a unui raspuns. Domnul Noveanu Nicodim Vasile a depus o cerere pentru recalcularea anilor de studentie, inregistrata cu numarul 44.606/24 septembrie 2004, de Casa Locala de Pensii a Sectorului 1, dar nici acum nu a primit raspuns. Pensionarul Florian Danciu a facut armata la detasamentele de munca obligatorie DGMS. Aceasta a primit de la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti o hotarare semnata de presedintele comisiei si de directoarea Kanovits, in care se mentioneaza ca „drepturile se acorda cu data de 1.12.2004”. Domnul Danciu a facut zeci de drumuri la casa de pensii, aproape in fiecare luna a anului trecut, dar i s-a spus de fiecare data sa astepte luna urmatoare. A venit si la redactie, am transmis cazul sau la institutia competenta si, in sfarsit, a primit decizia in aceasta luna.