11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPensionarii, nemultumiti de deciziile CEC si Bancpost

Pensionarii, nemultumiti de deciziile CEC si Bancpost

Zeci de pensionari ne-au sunat la redactie, pentru a protesta impotriva deciziei luate de CEC si Bancpost de a nu mai permite deschiderea de conturi pentru plata pensiilor. Plecati la rude in strainatate sau in tara, de mai multe luni, internati in spital sau plecati la tratament, numerosi pensionari au decis sa-si primeasca drepturile in conturi deschise la cele doua institutii bancare. Astfel, stau linistiti ca pensiile se aduna si nu mai trebuie, ca in cazul Postei, sa umble luni de zile pentru a-si capata pensiile returnate, deoarece nu au fost gasiti de postasi la domiciliu.

Peste 300.000 de pensionari primesc pensiile prin CEC si alti 150.000 de varstnici prin Bancpost. Acestia nu mai vor sa se intoarca la o modalitate la care au renuntat de mai multi ani.
Intre cele doua institutii si Casa Nationala de Pensii (CNPAS) au fost incheiate conventii care ar trebui respectate macar pana la sfarsitul lui 2006, si nu sa se rezilieze la mijlocul anului.
Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, ne-a declarat ca deciziile CEC si Bancpost de a nu mai deschide conturi curente pentru pensionari nu incalca conventiile. In contract se prevede ca in cazul in care una dintre parti doreste rezilierea conventiilor incheiate o poate face, conditia fiind sa trimita notificare, ceea ce s-a intamplat. „In ultimele luni, institutia noastra a fost notificata de CEC si Bancpost asupra faptului ca doresc sa rezilieze conventiile incheiate si, tinand cont de optiunea pensionarilor pentru aceasta modalitate de plata, CNPAS a purtat discutii pentru o solutionare favorabila a acestor probleme”, a precizat presedintele Seitan. Acesta a mentionat ca cele doua institutii bancare nu mai sunt interesate de acest serviciu, din cauza comisioanelor foarte mici si a grabei cu care pensionarii isi ridica lunar banii. Domnul Seitan a mai spus ca CNPAS a reusit sa convinga CEC sa nu renunte la aceasta activitate chiar in procesul de privatizare, iar Bancpost s-a dovedit mai ferma.
Pensionarii din strainatate insa nu sunt in nici un fel afectati, nici pentru deschiderea de conturi curente si nici pentru virarea in continuare a pensiei. „Plata pensiilor in conturi curente ale pensionarilor cu domiciliul in Romania se va face la Bancpost pana in luna septembrie 2006 inclusiv. De la 1 octombrie 2006, drepturile de pensii neincasate mai pot fi ridicate doar pe o perioada de 6 luni – respectiv septembrie 2006-februarie 2007. Dupa aceasta data, in cazul neconfirmarii extrasului de cont sau al neincasarii sumelor aflate in aceste conturi, drepturile banesti existente vor fi restituite caselor teritoriale de pensii”, a precizat Mihai Seitan. Presedintele CNPAS a mai spus ca CEC a agreat continuarea platii in conturi curente pentru pensionarii care au deja conturi deschise la filialele teritoriale, dar intr-o alta modalitate de plata, care sa diminueze cozile din fata ghiseelor.

Plata pensiilor, in functie de initiala numelui

Incepand cu luna septembrie, plata pensiilor prin CEC se va face in patru transe lunare, dupa criteriul alfabetic al numelui de familie al pensionarului. Astfel, prima transa va incepe din data de 14 a fiecarei luni, pentru pensionarii ale caror nume incep cu literele A, B si C. A doua etapa va incepe cu data de 17 a fiecarei luni pentru pensionarii cu literele: D, E, F, G, H, I, J, K, L. A treia transa va incepe din data de 20 a fiecarei luni, pentru pensionarii cu literele M, N, O, Q, P, iar transa a patra din data de 23 a fiecarei luni – pentru literele R, S, S, T, T, U, V, W, X, Z.
Zilele de plata in cele patru transe se vor decala cu o zi in cazul cand cea nominalizata este zi nelucratoare.
Presedintele Seitan a precizat ca in perioada imediat urmatoarele Casa Nationala de Pensii va face toate demersurile necesare pentru a incheia conventii de plata a pensiilor prin cont curent cu toate bancile. La intrebarea noastra de ce nu se face plata pensiilor prin card, demnitarul ne-a raspuns ca aceasta modalitate nu permite sistarea drepturilor in cazul decesului pensionarului.
Acesta a mai spus ca deschiderea conturilor curente pentru plata pensiilor depinde doar de institutiile financiar-bancare.

Ce spun pensionarii?

I.G.: „Cu fiecare zi ce trece, tot mai multi pensionari devin o povara pentru societate. De ce spun asta? Pentru ca, uitandu-ma la ce se intampla cu noi, la cat de umiliti si haituiti suntem, nu pot spune altceva. Sunt un fost profesor universitar, al carui nume, practic, nu conteaza, deoarece fac parte din masa de pensionari care-si duc viata de azi pe maine. Semnez I.G. si ma simt jignit si scos la marginea societatii de cei care si ei, poate, maine vor fi pensionari. Primeam pensia intr-un cont pe care-l deschisesem in urma cu cativa ani, in ideea de-a nu mai fi stresat ca vine sau nu postasul. Acum mi s-a spus ca nu voi mai putea beneficia de acest cont. Fara explicatii, fara jena, fara a se gandi la situatiile neplacute pe care le creeaza. Peste noapte le vin idei care n-au nimic de-a face cu grija fata de om. Se complica atat de mult incat cred chiar, in mintea lor incalcita, ca simplifica operatiunile.”

Anton Soare din Bucuresti: „Am lipsit cateva zile din Capitala. In acest timp a sosit pensia. Pentru ca nu m-a gasit la domiciu, postasul a dus-o la oficiu. Fara a o mai pastra macar trei zile in casieria Postei, acestia au returnat-o imediat la Casa de Pensii. De aici, numai necazuri. Am inceput sa alerg, dar, din pacate si in defavoarea mea, am ajuns sa imprumut bani de pe la prieteni, deoarece voi putea intra in posesia banilor doar peste o luna sau doua. Am incercat sa-mi deschid un cont. M-au refuzat, pe motiv ca pensiile nu vor mai fi primite prin Bancpost in conturi. Ce s-a intamplat? Nimeni nu ne explica. Toti dau din umeri, iar noi, pensionarii, unii foarte bolnavi si neputinciosi, suntem purtati pe drumuri. Poate nu as fi apelat la dumneavoastra; am incercat sa aflu mai multe amanunte de la cei de la Casa de Pensii, insa la numerele de telefon pe care le tot dau ca fiind pentru relatii nimeni nu ne raspunde. E o rusine ce se intampla. E un haos total. Nici recalculari la timp, nici pensii prin cont sau pastrate in oficiile postale, nici medicamente…”.

Codruta Pintilie din Galati: „Am umblat prin multe tari civilizate si nu am mai intalnit asemenea enormitati. Numai la noi se intampla ca, peste noapte, sa se ia decizii ce sfideaza bunul-simt. Pentru ca nu voiam sa fiu dependenta de sosirea pensiei prin posta, am deschis un cont la Bancpost. Eram foarte multumita. Numai ca, din cauza unor hotarari luate de nu stim cine, s-a renuntat la acest mod civilizat de-a primi pensiile si s-a trecut iarasi la vechiul postas. Stim cu totii ca se intampla multe lucruri urate atunci cand o persoana are asupra ei foarte multi bani. De ce dorim sa traim tot ca in „epoca de aur”? In loc sa inaintam, noi dam inapoi ca racul. Ma uimeste usurinta cu care guvernantii nostri, in loc sa ne usureze viata, ne-o complica. Daca Bancpost nu mai accepta banii pensionarilor in conturi, poate se va gasi alta banca, cu care Casa de Pensii sa incheie un contract in acest sens. Nici macar nu trebuia sa creeze aceasta nemultumire. Sunt foarte multi pensionari care isi plateau darile catre stat din cont, fara a mai umbla cu bani asupra lor. Asa cum spuneam la inceput, este civilizat, dar si mai sigur. Vrem sa intram in Europa? Cum, domnilor? Cu tolba postasului plina de banii amaratilor de pensionari, care vor trebui sa fie tintuiti in casa in zilele de pensie?”.

Radu Avram din Bucuresti: „O vorba romaneasca spune: „Cine n-are batrani sa-si cumpere”. Poate asa era odata, deoarece acum nu mai este valabila aceasta zicala, daca te uiti cum se poarta cu pensionarii cei care conduc destinele acestei tari. Ne complica atat de mult existenta incat multi dintre noi ajung sa clacheze. Nici medicamente fara cozi sau fara stres, nici pensii, nici bilete de odihna… Acum s-au gandit sa ne mai complice cu ceva viata. Nu mai putem deschide conturi la banca pentru a ne fi virate pensiile. Doar postasul va putea suna la usa. Dar daca nu sunt acasa? Ce se intampla? Voi fi nevoit sa alerg de la o institutie la alta, iar pensia imi va fi data doar dupa multa vreme. Asta daca, intre timp, nu mor…”.

Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă