-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPensii pentru romanii care muncesc in Austria

Pensii pentru romanii care muncesc in Austria

Acordul intre Romania si Austria in domeniul securitatii sociale si intelegerea pentru aplicarea acestui acord au fost semnate ieri de ministrii de resort ai celor doua tari Ð Gheorghe Barbu si Ursula Haubner, la sediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Bucuresti.

Acordul reglementeaza acordarea: pensiilor pentru limita de varsta, pensiilor anticipate, pensiilor de invaliditate, pensiilor de urmas; indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii; boli profesionale si accidente de munca; indemnizatiilor de maternitate; prestatiilor in natura in caz de boala si maternitate; prestatiilor in natura in caz de accidente de munca si boli profesionale; indemnizatiilor de somaj.
Acordul stabileste ca principiu general ca o persoana care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unui stat contractant sa fie supusa numai legislatiei acestui stat, existand exceptii pentru lucratorii detasati, personalul intreprinderilor de transport international, echipajul navelor, functionarii publici si membrii misiunilor diplomatice.
In caz de urgenta, prestatiile in natura, in caz de boala si maternitate, sunt acordate de catre institutia celuilalt stat contractant, conform legislatiei pe care o aplica, cheltuielile pentru acordarea prestatiilor medicale fiind rambursate de catre institutia competenta. Prestatiile in bani sunt acordate direct de catre institutia competenta. Dupa depasirea situatiei de urgenta este posibila acordarea prestatiilor medicale cu acordul institutiei competente.
Pentru calculul pensiilor de invaliditate, batranete si urmas se foloseste principiul pro rata temporis, adica acordarea prestatiei proportional cu perioada de asigurare realizata conform legislatiei fiecarui stat contractant.
De exemplu, un cetatean roman care a lucrat in Austria, a fost retribuit de un angajator austriac, si a platit contributia de asigurari sociale timp de 10 ani si care a lucrat ulterior in Romania, a fost retribuit de angajatorul roman si a platit contributii de asigurari sociale in Romania o perioada de 25 de ani va primi o parte a pensiei din partea Casei de Pensii din Austria pentru cei 10 ani lucrati si alta parte a pensiei din partea Casei de Pensii din Romania, pentru cei 25 de ani lucrati. Pensiile vor fi calculate ca pentru propriii cetateni, potrivit principiului egalitatii de tratament, si vor putea fi platite acolo unde persoana isi va stabili domiciliul.

690 euro pensia minima

Ministrul federal austriac al securitatii sociale, generatiilor si protectiei consumatorului, Ursula Haubner, a precizat ca de la 1 ianuarie 2006 pensia minima in aceasta tara va fi de 690 euro. Si legea pensiilor a suferit cateva modificari privind varsta pensionarii. O noua reglementare permite, in anumite conditii, pensionarea mai devreme cu trei ani a varstei-standard de 65 de ani, respectiv la 62 de ani. „In momentul de fata, asiguratii se pot pensiona, indiferent de varsta, daca au o vechime de 45 de ani barbatii si 40 de ani femeile”, a spus ministrul austriac.
Acordul semnat ieri va intra in vigoare in prima zi a celei de-a treia luni urmatoare lunii in care a avut loc schimbul de ratificare.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă