Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) vor intra in vigoare in luna iulie a anului viitor, a declarat ieri senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget, finante si banci a Senatului. Potrivit acestuia, deficitul determinat de introducerea fondurilor de pensii administrate privat asupra bugetului de asigurari sociale se va ridica, in 2007, la 150 milioane euro, ceea ce va reprezenta 0,1-0,2% din produsul intern brut (PIB).
O cota de 2% din contributia la sistemul public va fi virata spre cel privat pentru toti angajatii in varsta de pana la 35 de ani. Aceasta cota va creste gradual in urmatorii ani, astfel ca, la final, 8% din contributia la asigurarile sociale de stat va fi indreptata catre sistemul privat.
„Pentru 2008, calculele estimative arata ca deficitul se va ridica la 300-400 milioane euro. Suma va fi acoperita fie prin cresterea gradului de colectare a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, mai ales din zona gri a economiei, fie prin contractarea de imprumuturi de stat”, a afirmat Vosganian.
„Practic, in acest moment nu exista dotarea tehnica la nivelul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala – n.r.) si al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS – n.r.) pentru realizarea platilor individuale pentru fiecare contribuabil la bugetul de asigurari sociale. Speram ca pana la jumatatea anului viitor sistemul informatic sa intre in functiune”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Fondurile acumulate de sistemul privat vor fi gestionate prin intermediul unei societati de specialitate.
Pilonul III, de la 1 ianuarie
De la 1 ianuarie 2007, vor deveni operationale fondurile de pensii facultative, asa-zisul Pilon III. Potrivit Legii 204/2006, cei care vor dori sa participe la un fond de pensii facultative administrate privat nu vor fi conditionati de decizia angajatorului. Prin urmare, in cazul acestui pilon este vorba despre optiunea individuala. Contributia la un fond de pensii facultative administrate privat va reprezenta maximum 15% din venitul brut al participantului si va beneficia de o deducere fiscala de cel mult 200 euro pe an. Sistemul de pensii din Romania ar putea atinge, pe toate cele trei componente – de stat, facultative si obligatorii administrate privat – o capitalizare de aproximativ 40 miliarde euro, a spus Vosganian. Acesta este de parere ca in sistemul de pensii facultative vor intra, pana in 2010, in jur de un milion de participanti. „Daca ne uitam pe structura actuala a veniturilor, se observa ca aproape un milion de romani vor avea posibilitatea sa plaseze sume de bani in fondurile de pensii facultative”, a spus Vosganian.
Asiguratorii asteapta modificarea legislatiei
Asiguratorii vor desfasura si activitatea de administrare de fonduri de pensii private dupa ce Legea societatilor de asigurare va fi modificata, a declarat, luni, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu. „Modificarea va fi posibila printr-o ordonanta guvernamentala. In acest sens, exista un proiect de act normativ aflat intr-un stadiu destul de avansat de avizare. Credem ca, in scurt timp, documentul va fi adoptat si va incepe sa isi produca efectele”, a adaugat Toncescu. Viitorul act normativ le va permite asiguratorilor sa administreze direct fonduri de pensii facultative, asa-numitul Pilon III al sistemului de pensii. Legislatia actuala impune firmelor de asigurari sa constituie societati distincte pentru a administra fonduri de pensii private.