Valoarea punctului de pensie s-ar putea majora, intre 3 si 5 procente, de la 1 septembrie 2007, doar in conditiile in care vor exista banii necesari in bugetul asigurarilor sociale, informeaza Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Biroul de presa al acestei institutii precizeaza ca informatia potrivit careia ministrul Gheorghe Barbu ar fi declarat, sambata, la Hunedoara, ca pensiile vor fi majorate in acest an cu 30% este eronata. Acest procent se refera la angajamentul luat prin Programul de guvernare, care prevede o majorare a pensiilor, in termeni reali, cu 30% in perioada celor patru ani de la guvernare, respectiv pana la sfarsitul anului 2008.
Pana la sfarsitul anului 2007, in urma recalcularii pensiilor si a majorarilor succesive din perioada 2005-2007, valoarea punctului de pensie va creste in termeni reali cu 27%. Astfel, valoarea punctului de pensie a fost majorata in 2005 cu trei procente, iar in urma recalcularii punctul a mai crescut cu noua procente. In 2006 punctul de pensie a mai fost majorat in trei transe, respectiv cu 9,3% in aprilie, cu 5% in septembrie si cu 16,8% in decembrie. Cresterile cele mai mari ale pensiilor din decembrie 2006 au fost posibile prin decalarea, pentru prima oara, cu o luna a majorarii ce ar fi trebuit aplicata in ianuarie 2007. In prezent valoarea punctului de pensie este de 396,2 lei.
Asadar, pensionarii vor primi un cuantum mai mare functie de veniturile realizate la bugetul asigurarilor de stat, precum si excedentelor existente.
Cozile si raspunsurile la petitii – cosmarul batranilor
Nici cozile de la ghiseele caselor de pensii, in special in Capitala, unde sunt peste 506.000 de pensionari, nu au disparut, desi personalul a fost suplimentat. Termenul de 30 de zile pentru raspunsul la o petitie este aparent respectat, dar trimiterile la numeroase articole din lege, la modificarile acesteia, nu-i lamuresc pe batranii care sunt resemnati. Din pacate, nici reprezentantii pensionarilor sau Consiliul National al Persoanelor Varstnice nu-i ajuta. Presedintele CNPV, Miron Niculescu, evita, in mod inexplicabil, de mai multi ani sa publice declaratia de avere si veniturile pe care le realizeaza, desi este platit din banii contribuabililor. Ne asteptam insa ca in perspectiva unor alegeri anticipate cei peste 5,6 milioane de pensionari sa fie atrasi de noi promisiuni, mai ales ca bugetul pentru pensii pentru acest an este mai mare cu 18% fata de 2006 (inainte de rectificare), in crestere cu echivalentul a 1,12 miliarde euro, pentru plata efectiva a pensiilor fiind alocata o cota de 5,96% din PIB (21,2 miliarde lei).
Sumele totale pe care le gestioneaza, in 2007, MMSSF reprezinta cel mai mare buget alocat dupa 1989, respectiv 33,6 miliarde lei sau 8,8 la suta din PIB.
Pensionarii sunt nemultumiti de recalculare
Din pacate, declaratiile ministrului Muncii, potrivit carora prin recalculare s-au inlaturat inechitatile existente, iar la munca si vechime egala si pensiile sunt echivalente, sunt departe de adevar. Procesul de recalculare a pensiilor s-a dovedit a fi traumatizant pentru varstnicii care au fost pusi pe drumuri, nu de putine ori inutil. Multi dintre acestia, cu varste intre 70 si 90 de ani, nu au avut trecute salariile din prima parte a activitatii salariale in cartile de munca. Arhivele din fostele institutii sau intreprinderi au fost distruse sau functionari comozi nu vor sa caute in depozite dosarele cu statele de plata. Astfel ca pensionarii au constatat cu stupoare ca pensiile au ramas neschimbate, iar punctajul le-a fost diminuat. Pentru anii in care nu le-a fost trecut salariul in cartea de munca le-a fost calculat salariul minim, ca al unei femei de serviciu.
Ministrul Muncii a promis inca de acum doi ani ca se va gasi o solutie legislativa pentru acesti pensionari, dar nici acum nu a fost luata vreo decizie, modificarile la Legea pensiilor fiind amanate sine die.