-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPensii de serviciu si indemnizatii mai mari pentru cresterea copilului

Pensii de serviciu si indemnizatii mai mari pentru cresterea copilului

Saptamana trecuta Executivul a adoptat Normele metodologice privind aplicarea legislatiei referitoare la pensiile de serviciu si la acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului in varsta pana la 2 ani pentru tot personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor.

Acestia sunt insa contribuabili la bugetul asigurarilor sociale, participanti la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Sistem public care este organizat potrivit Legii 19/2000, art. 2, avand ca principii de baza „Principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept; Principiul egalitatii, care asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege…” De ce a trebuit Ministerul Justitiei sa propuna alte modalitati de pensionare si de acordare a indemnizatiei mamicilor care lucreaza in acest domeniu? Daca salariile motivante ale magistratilor sunt de inteles, de ce trebuie sa existe o pensie de serviciu care sa insemne un cuantum de 80% din media veniturilor realizate pe ultimul an, nerespectand principiul de calcul pentru fiecare an de activitate? Simplu. Propunerile legislative au fost transmise de initiator, Ministerul Justitiei, premierului si facute in favoarea personalului acestuia.
Indemnizatia pentru cresterea copilului pentru persoanele din sistemul justitiei a fost introdusa, ca in cazul pensiilor de serviciu, tot prin Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei. Ce spun Normele medologice: pentru judecatori si procurori indemnizatia este de 75% din venitul pe ultimele 6 luni anterior cererii de concediu, si nu cum este stabilita pentru toate mamicile.
Pentru 2005 indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani reprezinta 85% din salariul mediu brut pe economie – adica aproape 8 milioane de lei. „Partea din indemnizatie ce depaseste nivelul indemnizatiei stabilite de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale de stat se suporta de la bugetul de stat”, se precizeaza in Normele metodologice aprobate de Guvern.
Discriminarea pozitiva privind pensiile de serviciu, precum si indemnizatia pentru cresterea copilului se refera nu doar la magistrati, ci si la personalul asimilat. Conform art. 86(1) din Legea 303/2004 acesta este format din „personalul de specialitate judiciara din Ministerul Justitiei, din Ministerul Public, Consiliul Suprem al Magistraturii, din Institutul National de Criminologie si din Institutul National al Magistraturii”.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă