5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPenalii „nemuritori" din Liga lui Mitică

Penalii „nemuritori” din Liga lui Mitică

În ultimii trei ani, fotbalul românesc se joacă mai mult la DNA. Au avut de dat explicaţii pentru acuzaţii foarte grave, care s-ar putea lăsa cu ani grei de puşcărie, şefii oficiali ai fotbalului – Mitică şi Naşu, patroni sau preşedinţi de club – Gigi, Copos, Penescu, Tata Jean, Borcică şi MM-u’, fluieraşii – Avram, Serea, Constantin, fotbalişti şi antrenori ca Baciu’ Popescu sau Nea Piţi şi impresarii Giovani şi Victoraş Becali. Au porecle decupate din benzi desenate şi, întocmai ca personajele acestora, par nemuritori.

Procesele unora tărăgănează de trei ani de zile, termenele fiind amânate prin chichiţe avocăţeşti.  Între un termen de judecată şi altul trec şi câteva luni, astfel că nu miră pe nimeni faptul că în cazul „Valiza” intrăm în al patrulea an de judecată. Într-un altul, cel în care opt impresari şi conducători de club sunt acuzaţi că şi-au însuşit bani din transferurile unor jucători, scuza pentru amânarea judecăţii e alta: Borcea e la Miami, îndrăgostit sau cu afaceri; Popescu are meci de caritate, aşa că ne vedem anul viitor, iar MM caută jucători în America de Sud pentru că e etapă importantă în Brazilia.

Nimeni nu a făcut pasul înapoi: cei care deţin funcţii în cadrul federaţiei nici măcar nu s-au autosuspendat, iar patronii şi preşedinţii sunt la fel de vocali în presă şi pe la televiziuni, acuzând în stânga şi în dreapta – ca o ironie a sorţii – că sunt furaţi. Pe de altă parte, echipele româneşti nu reuşesc să se impună în Europa, fiind eliminate în fazele prime ale competiţiei. Naţionala s-a calificat în ultimii zece ani la un singur cam­pionat european, cel din 2008, unde a fost eliminată din faza grupelor. Astăzi, în clasamentul FIFA, România ocupă un ruşinos loc 56, aflându-se în urma unor echipe precum Jamaica, Iran sau Armenia.

Cum s-a ajuns aici? Cu paşi mărunţi, dar siguri. Blaturile şi reciprocităţile care au funcţionat ca unse în anii ’90 au fost „umbrite” doar de succesele generaţiei lui Hagi şi Petrescu.

Cu ajutorul procurorilor, am putut vedea dimensiunea mizeriei: arbitri mituiţi de oameni de afaceri, meciuri dubioase, bani deturnaţi din vistieria clubului spre propriile buzunare.  

Milioane de euro furate de la cluburi

Septembrie 2008.

DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, Jean Pădureanu, Gheorghe Neţoiu, Gică Popescu, Cristi Borcea, Ioan Becali (foto), Victor Becali, Mihai Stoica. Cei opt sunt învinuiţi că în urma transferurilor unor jucători în străinătate ar fi prejudiciat statul cu 1,5 milioane de euro, iar echipele de fotbal de unde proveneau acei jucători (Dinamo, Oţelul, Rapid şi Gloria Bistriţa) cu peste 10 milioane de euro. Spre exemplu, Borcea şi cei doi Becali ar fi diminuat sumele de transfer ale jucătorilor de fotbal Paul Codrea, Cosmin Contra, Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea, Dan Alexa şi Dumitru Mihalcea, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo. În calitate de preşedinte al secţiei de fotbal de la Oţelul Galaţi, Mihai Stoica a ascuns contractul de transfer al jucătorului Iulian Arhire, având valoarea de 700.000 $, suma anunţată de Stoica drept valoare a transferului fiind de 150.000 $. În acelaşi timp, Copos a înregistrat în contabilitatea clubului suma de 100.000 $ în contul transferului lui Florin Bratu. Suma reală, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori, ar fi de peste 2,5 milioane de dolari.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. Ultimul termen a fost săptămâna aceasta.

„Le-a dat un milion la Craiova să mă bată”

 Decembrie 2008.

Gigi Becali, Teia Sponte şi Victor Piţurcă (foto) au fost trimişi în judecată în ceea ce presa a numit „Dosarul Valiza”.  Patronul Stelei a fost acuzat că la finalul campionatului de fotbal 2007-2008 a încercat să dea mită suma de 1,7 milioane de dolari jucătorilor echipei Universitatea Cluj. Aceştia ar fi trebuit să-şi dea viaţa pe teren şi să împiedice CFR să câştige în meciul direct şi astfel să îşi apropie titlul. Gigi a spus în apărarea sa că a fost vorba doar de premierea jucătorilor, dar procurorii au considerat că sunt probe suficiente pentru a fi încadrat la dare de mită. În acest proces apare şi Victor Piţurcă. Actualul selecţioner a susţinut că valiza cu bani nu ar fi fost pentru „premierea”, jucătorilor ci pentru  o tranzacţie imobiliară, oferindu-i lui Becali un alibi. Cu toate astea, procurorii l-au trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. În presă, însă, au apărut stenograme legate de acel final de campionat în care oameni de fotbal declarau că şi alte echipe, precum CFR Cluj, ar fi dat milioane de euro pentru a influenţa rezultate.

O discuţie care a a avut loc pe 27 aprilie 2008, la o zi după meciul din campionat „U” Craiova – Steaua 1-2 este relevantă:

Becali: Păi ce, bă! Eu să-mi bag p… în mă-sa, Piţi, dacă nu ştii… la Craiova un milion a dat ăia, CFR-ul.

Piţurcă: Zău?

Becali: Cică la Dinamo două milioane îi dă (pe 4 mai 2008, Steaua Bucureşti juca marele derby cu Dinamo Bucureşti – n.r.).

Piţurcă: Se poate, da.

Becali: Şi atunci ce zice  ?Băgăm două… (prime de două milioane de euro – n.r.)?. P… mea! Cică-i dă lui Bistriţa unu. Înţelegi? (pe 3 mai 2008, CFR Cluj urma să joace cu Gloria Bistriţa – n.r.)

Becali: Trei milioane. P… mea! Bag p… în mă-sa! Poate că nu mă poate bate Dinamo pe mine niciodată în viaţă, nu?

Procesul în „cazul Valiza” este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, următorul termen fiind la 15.12.2011.

 

Trandafiri pentru arbitri. Doar în dolari

Iunie 2009.

Procurorii i-au trimis în judecată pe Cornel Penescu, finanţatorul clubului FC Argeş, pe şeful arbitrajului, Gheorghe Constantin (foto), pe Florin Prunea, dar şi pe arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu. Prima acuzaţie care i-a fost adusă lui Penescu a fost aceea de a-i fi dat 290.000 de lei mită lui Gheorghe Constantin, şeful arbitrilor, pentru ca la meciurile jucate de FC Argeş să arbitreze anumiţi centrali, dar şi ca să promoveze un anume arbitru în Liga 1 de fotbal. O altă acuzaţie: a dat suma de 54.000 dolari mai multor arbitri din Liga I de Fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile în meciurile pe care le disputa echipa lui şi încă 3.000 euro unui observator federal delegat la unul dintre meciuri. Arestaţi preventiv, Penescu şi Constantin au fost eliberaţi în lunia ianuarie a anului 2010, fiind judecaţi în stare de libertate. Un martor în proces a declarat: „Inculpaţii Penescu şi Făcăleaţă s-au hotărât încă de la începutul sezonului 2008-2009 să dea sume de bani arbitrilor şi chiar mi-au cerut să-l pun pe inculpatul Făcăleaţă în legătură cu unii arbitri. Am înţeles că erau dispuşi să ofere până la 25.000 de «trandafiri»” (dolari).

Procesul se află pe rolul Tribunalului Prahova, următorul termen fiind 05.12.2011.

 

„Dă-le 25 de mii de trandafiri”

Mai 2010.

Cazul „mită pentru arbitri” cuprinde şi alţi fluieraşi, printre care cei mai reprezentativi sunt Ionică Serea şi Marius Martiş. Cei doi au fost arestaţi pe 30 aprilie, dar au fost eliberaţi ulterior.  Procurorii susţin că Serea ar fi primit o şpagă de 21.000 de dolari prin intermediul lui Martiş pentru a favoriza FC Argeş la un meci disputat împotriva Stelei. Stenogramele în acest caz sunt zdrobitoare.

 

Cornel Penescu: Să trăiţi, domnu’ Liviu. Nu e urgent, problema e că trebuie să ne pregatim, să mergeţi în excursie diseară, da?

Liviu Făcăleaţă: Deci merg în excursie. Am înţeles!

C.P.: Păi, neaparăt. Deci te duci în excursie… Iei merindele, da?

L.F.: Cu? Cu temele făcute, nu?

C.P.: Cu merindele. Cu merindele…

L.F.: Da, da, da.

C.P.: Deci să-ţi pregăteşti merindele. Să le ai, da?

L.F.: Da. Am înţeles!

Merindele erau în dolari şi urmau să fie înmânate de Liviu Făcăleaţă – angajatul şi omul de încredere al lui Penescu (foto) – arbitrului Ionică Serea.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Prahova, următorul termen fiind pe 06.12.2011.

„Să nu îmi dea şi mie un 11 metri”

 
Octombrie 2011.

Procurorii dau undă verde dosarului penal referitor la inculpaţii Vasile Avram (foto) şi omul de afaceri Sorin Ţerbea. Acesta i-ar fi oferit fostului şef al arbitrilor 19.000 de euro pentru ca FCM Târgu-Mureş să aibă parte de arbitraje părtinitoare. Avram a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.  Avram a fost arestat preventiv şi eliberat după două luni. Cazul Avram a scos la iveală relaţiile anormale existente între arbitrii şi patronii din fotbal. Într-una din discuţiile interceptate, Borcea i se plângea, la telefon, lui Avram că Dinamo nu primeşte lovituri de la 11 metri. Pentru ca apoi să îl asigure că îi va trimite 50 de şampanii.

Avram: Felicitări pentru victoria de ieri (râde).

Borcea: Mulţumesc, dom’ preşedinte! Da’ ai văzut că el tot nu dă niciodată, nu vrea să-mi dea 11 metri, dom’ preşedinte? De atâtea etape nu mi-a dat.

A.: Da… Lasă… a fost foarte bine, nu? Te-a lăsat Valentin nonstop! (Valentin Avram, arbitru asistent, fiul lui Vasile Avram)

B.: Da, da’ în prima repriză ce m-a speriat…

A.: Să ştii că şi eu, nu ştiam ce naiba o fi…

B.: Da, că-n prima repriza l-a oprit pe Dănciulescu.

A.: Da, da, şi eu mă speriasem un pic.

B.: Dom’ preşedinte, da’ totuşi să nu-mi dea şi mie un 11 metri, deloc?

A.: Step by step. Step by step! (Pas cu pas!)

B.: Deci, câte-ţi trebuie? Zi!

A.: Câte poţi tu.

B.: Păi, zi, câte-ţi trebuie, cinzeci, câte vrei…

A.: Cât?

B.: Cinzeci, cât îţi trebuie? Ce să faci cu zece… cinzeci… cât….

A.: Adu-mi cât poţi tu. Dar cât mai repede, te rog!

Într-o altă stenogramă, după un meci pierdut cu CFR patronul Vasluiului Adrian Porumboiu îi cere lui Avram să îl dea afară pe asistentul Popa.

Porumboiu: Ce ne-a făcut ăla ieri? E inadmisibil… Nu se poate aşa ceva! Era perpendicular pe fază! Cum să dai penalty, când tu eşti la patruzeci de metri de fază?  Ăla-i un bandit f…. m….. mă-sii să-i f..! Ce caută ăla în m…. mă-sii!

Avram: Nu ştiu, eu când ţi-am vorbit despre el… Cum… că… Nu ştiam…

Porumboiu: Schimbă-l, bă, în m….. mă-sii pe Popa ăsta, să nu-l mai văd!

Avram: Aşa e, aşa e, ne-am dat seama şi noi… Normal că ştiu, nu mai prinde nimic, am înţeles… Gata, s-a terminat cu el.

Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, următorul termen fiind stabilit la 13.12.2011.

 

Naşu şi Mitică, buni de plată

Noiembrie 2011.

Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal sunt învinuite de procurori în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, alături de preşedinţii acestor foruri, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir (foto), şi de alţi 12 membri ai Comitetului Executiv al FRF. Aceştia sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi de sustragere de bunuri de sub sechestru şi riscă o pedeapsă cuprinsă între şase luni şi 15 ani de închisoare. La acest dosar s-a ajuns după ce patronul craiovean Adrian Mititelu a contestat excluderea echipei sale, afirmând că nu a existat un temei legal pentru această măsură. Prejudiciul estimat de acesta, din cauza faptului că jucătorii olteni au fost declaraţi liberi de contract şi au plecat la alte echipe, ar fi de 50 de milioane de euro.

Informaţiile legate de acest dosar nu sunt publice, deoarece dosarul este încă în faza urmăririi penale.

Soţia Naşului, în relaţii cu Tata Jean

Atunci când şefii fotbalului nu pot rezolva toate problemele delicate ale fotbalului autohton, nu ezită să-şi implice chiar şi familia. Procurorii anticorupţie cercetează şi modul în care soţia preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, i-ar fi împrumutat patronului echipei de fotbal Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, suma de 400.000 de euro. Despre predarea acestor bani, sursele citate arată că s-a făcut în baza unui contract de împrumut, încheiat aparent legal, dar care ar sta în realitate ca paravan „pentru o faptă penală”. Concret, deşi ar exista acest contract încheiat, banii nu ar fi ajuns niciodată la patronul Gloriei Bistriţa. Sursele citate arată că în realitate doar Jean Pădureanu ar fi „înapoiat” suma de 400.000 de euro, susţinând că nu s-a stabilit încă motivul real al acestei „inginerii financiare”, dar că la acest moment ea îmbracă forma unei posibile dări de mită.

Europa şi-a făcut curăţenie

Cazuri de corupţie, mită, spălare de bani au existat şi în fotbalul internaţional.

Polonia – 2005

Ministrul Sportului, Tomasz Lipiec, a început un război furibund împotriva blaturilor din fotbal.  În 2007, numărul arestaţilor ajunsese la 64 – majoritatea „fluieraşi”, dar şi conducători de cluburi şi fotbalişti. Până în prezent, peste 300 de persoane au fost reţinute.

Italia – 2006

Scandalul Calciopoli a arătat că Juventus Torino AC Milan, Fiorentina, Lazio Roma sau Reggina au fost avantajate de arbitri. Echipa din Torino a fost retrogradată, iar celelalte penalizate în campionat. Preşedintele lui Juventus, Luciano Moggi (foto), a fost exclus din mişcarea sportivă.

Grecia – 2011

Scandalul „Koriopolis”, care a vizat o sumedenie de echipe din prima ligă elenă, s-a soldat cu 68 de arestări în rândul arbitrilor, conducătorilor de club şi patronilor.

Turcia – 2011

19 partide din primele două eşaloane valorice ar fi fost trucate. Principala echipă vizată a fost campioana Fenerbahce, căreia i s-a şi interzis să participe în Liga Campionilor.

4 a fost locul ocupat de România în clasamentul FIFA din 1994.­

56 este locul ocupat de România în clasamentul FIFA în 2011.­

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă