7.3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialPelerinaj guvernamental la Răchiţele

Pelerinaj guvernamental la Răchiţele

„Tata Nuţu” Boc a fost condus pe ultimul său drum de ­jumătate din Guvernul României.

Un tâmplar din satul de munte Răchiţele a fost însoţit pe ultimul său drum de jumătate din miniştrii pe care îi are România şi de preşedintele Traian Băsescu. Înalţii oficiali şi-au arătat astfel respectul pentru premierul Emil Boc, al cărui tată, Ioan Boc, care era alintat în sat cu numele de „Tata Nuţu”, a murit a doua zi după Crăciun, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj.

Vecinii spuneau că Ioan Boc şi-a dorit trei lucruri cel mai mult în viaţă. Unul dintre ele era să-şi vadă familia unită, iar în ziua de Crăciun să fie înconjurat, la masă, de toţi cei cinci copii ai săi, o fată şi patru băieţi, precum şi de nepoţi. Dorinţa i-a fost îndeplinită şi în acest ultim an. Cel de-al doilea lucru era să îşi vadă copiii realizaţi, iar cel de-al treilea să vadă Casa Poporului, pe care a vizitat-o în urmă cu câţiva ani, când a fost invitat de Emil Boc. În semn de regret, vecinii lui Ioan Boc care deţin o cafenea în sat au oferit ieri cafea gratuită, „de pomană pentru sufletul lui Tata Nuţu” tuturor celor care le-au trecut pragul.

Slujbă oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ

Curtea casei în care Ioan Boc a trăit o viaţă întreagă a fost înnegrită, ieri, de hainele îndoliate celor câteva sute de persoane care au participat la slujba de înmormântare. Printre rude şi apropiaţii familiei, au mai participat la slujbă şi preşedintele Traian Băsescu, însoţit de membri marcanţi ai PDL şi ai UDMR, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi de nu mai puţin de şapte miniştri. Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Trasporturilor, Anca Boagiu, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, au venit cu toţii la Răchiţele pentru a fi alături de premierul Emil Boc în această zi.

Pe lângă toţi aceştia, la funerarii au mai venit şi foarte mulţi primari, parlamentari şi funcţionari, precum şi doi secretari de stat, Cătălin Baba şi Dan Lazăr, care sunt, amândoi clujeni.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramu­reşului, IPS Andrei Andreicuţ, care a fost însoţit de un sobor de preoţi din care făcea parte şi preotul Teodor Boc, rudă a familiei premierului.

De la înmormântare nu au lipsit nici oficialităţile locale. Prefectul Florin Stamatian, preşedintele Consilliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, parlamentari, dar şi foarte mulţi primari ai unor localităţi clujene sau ai unor oraşe din Transilvania, dar şi şefi ai serviciilor deconcentrate au fost alături de familia Boc.

A murit la 87 de ani

Ioan Boc a murit marţi seara. El era internat în spital de mai mult de zece zile, iar starea sa de sănătate s-a agravat brusc. Medicii au încercat să-l resusciteze timp de 45 de minute, însă bătrânul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Ioan Boc a suferit din 2004 ­câteva alte accidente vasculare cerebrale, iar anul acesta, în ­luna noiembrie, a fost internat, pentru câteva zile, cu o afecţiune pulmonară.

Premierul Emil Boc afirmase, sâmbătă seara, după vizita făcută tatălui său la spitalul clujean, că se aşteaptă la „progrese mărunte” în privinţa stării de sănătate a acestuia şi nu la minuni.

Cine a fost Ioan Boc

Ioan Boc a trăit toată viaţa sa în Răchiţele, care este un sat de munte, şi a muncit ca tâmplar, iar o perioadă a lucrat şi în ­mină.

Bătrânul era foarte respectat în sat, fără ca acest lucru să ­aibă vreo  legătură cu faptul că unul dintre cei patru fii ai săi, Emil Boc, a ajuns parlamentar, apoi primar al municipiului Cluj-Napoca, şi ulterior prim-ministru.

Ce a spus Emil Boc

În seara în care a murit Ioan Boc, premierul le-a spus jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa spitalului că „părinţii sunt cel mai frumos dar”. „Aveţi grijă de părinţii dumneavoastră. Este cel mai frumos dar pe care îl puteţi primi de la Dumnezeu”, le-a spus jurnaliştilor şeful Executivului.

Cele mai citite

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China de subminarea alegerilor prezidențiale din SUA

Microsoft acuză Rusia, Iranul și China că ar depune eforturi pentru a submina alegerile prezidențiale din SUA. Raportul a fost realizat de Centrul Microsoft...

Joe Biden speră că loviturile Israelului asupra Iranului vor încheia conflictul

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că speră că recentele lovituri ale Israelului asupra Iranului ar putea marca sfârşitul confruntărilor directe între aceste...
Ultima oră
Pe aceeași temă