6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialPeisaj cu caini si pisici

Peisaj cu caini si pisici

Odata cu extinderea Timisoarei spre comunele aflate in imediata sa vecinatate, municipiul s-a mai procopsit cu cateva probleme care pareau a fi, la un moment dat, sub control. Una dintre acestea, asupra careia vom zabovi in cele ce urmeaza, este cea a cainilor fara stapan si a pisicilor vagaboande.
Edilii sustin ca cele mai multe patrupede au fost adunate de firma angajata pentru ecarisaj tocmai din zonele-tampon dintre oras si comunele periurbane. Numai anul trecut au fost prinsi peste 4.200 de caini fara stapan si doar putin peste o mie si-au gasit noi proprietari.
Ca in orice situatie, si aici sunt doua aspecte: cel bun este ca zonele preferate de haitele de caini vagabonzi sunt, de regula, terenurile virane de la marginea orasului, mai putin populate, iar partea neplacuta este ca animalele sunt aproape salbaticite si potential periculoase, chiar daca riscul accidentelor e mai mic decat in – sa spunem – cartierele centrale.
Nu mai punem la socoteala faptul ca haitele vaneaza animale mici, iar resturile acestora sunt potentiale surse de infectie, la fel cum sunt si cainii batrani sau bolnavi care isi gasesc sfarsitul pe campuri. În Timisoara, insa, se mai intalneste un fenomen interesant din acest punct de vedere. Aproape ca nu exista imobil in oras care sa nu-si aiba propriii catei, aciuati pe langa scara blocului si care primesc zilnic mancare de la locatari.
Iar atunci cand hingherii incearca sa prinda aceste patrupede pentru a le duce la adaposturi, se gaseste cate un binevoitor care sa le ascunda pana trece primejdia. La fel se intampla si cu pisicile, care de regula stau ascunse in subsolurile blocurilor.
La scara mult mai mare decat ce se intampla in blocurile de cartiere se petrec lucrurile la marile companii. Si aici cainii metisi sunt in largul lor, chiar daca unii dintre ei, obisnuiti sa pazeasca bunurile societatii care-i hraneste, mai musca si cetateni nevinovati.
În aceste conditii, municipalitatii nu i-a mai ramas decat sa deschida un dispecerat, la care oamenii pot apela atunci cand sesizeaza caini fara stapan pe strazile municipiului. Sau, cum a facut anul trecut unul dintre viceprimari, Adrian Orza, iubitorii de animale de companie sa ia acasa macar o parte dintre puii care se nasc cu sutele prin catacombele orasului.
Fara a avea, totusi, amploarea inregistrata in Bucuresti, fenomenul animalelor vagaboande in Timisoara este privit cu seriozitate. Asa si trebuie, pentru ca nu te poti pretinde oras european daca cetatenii si turistii nu au siguranta ca nu vor fi muscati de turul pantalonilor de vreun caine, taman in timp ce se plimba prin centrul orasului.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...
Ultima oră
Pe aceeași temă