16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPe ce cheltuiesc turiştii banii la mare

Pe ce cheltuiesc turiştii banii la mare

Un sejur la mare. Sună încântător pentru toţi iubitorii de mare, de soare sau de petreceri nocturne pe plajă. Până aici, toate bune şi frumoase, însă când vine la rând lista cheltuielilor te cam ia durerea de cap.

 

Tocmai din cauza problemelor finan­ciare cu care se con­fruntă mulţi români, de vreo trei ani încoace, ia avânt turismul de weekend. În această situaţie, cheltuielile se reduc, într-adevăr, în primul rând, la cazare, dar tot mai dai un ban pe una, pe alta… şi ajungi acasă cu portofelul gol, cu toate că, pentru a înregistra cât mai multe vânzări, mulţi patroni de magazine din staţiunile româneşti se întrec în oferte speciale şi promoţii, îi îmbie pe trecători cu tot felul de produse.

Răcoritoare gratis

În staţiunea Mamaia, de exemplu, nu faci doi paşi că vezi scris: „şezlong+măsuţă+umbrelă+ saltea – gratuit o băutură răcoritoare” sau „plăcintă+iaurt – 3,5 lei”. În alt loc, găsim altă combinaţie: „apă minerală+seminţe – 3 lei”. Şi la loţiunile de plajă sunt oferte tentante: cumperi una şi primeşti încă una gratuit. La orele amiezii, buluc de turişti la patiseriile de lângă plajă. După coada formată din câteva zeci de persoane ai zice că cine ştie ce se dă. De fapt, lumea cumpără cu generozitate şuberec cu carne, plăcinte şi brânzoaice. „E mai ieftin. Mă satur cu vreo două gogoşi. Mai beau şi o bere şi gata”, ne-a spus Vasile din Ploieşti. „După ce venim de la plajă luăm masa la terasă, de unde comandăm ciorbă, peşte, eventual mici cu cartofi prăjiţi”, a completat Radu, sosit cu familia pe litoral, din Oradea. Se mănâncă bine şi ieftin şi la autoserviri. Un fel de mâncare costă în acest caz între 4 şi 10 lei. Sunt şi turişti care preferă restaurantele şi tot felul de preparate scumpe, completate cu cocteiluri exotice, însă cei mai mulţi iau masa la terasele cu preţuri accesibile, unde un meniu ajunge la aproximativ 12 lei.

Cheltuielile, după buget

Pe ce mai dau banii turiştii în staţiuni? Pe îngheţată, sucuri, colaci, papuci, rogojini, o plimbare cu vaporaşul până în portul Tomis sau pe cadouri. Cine are copii, are cheltuieli în plus, la locurile de joacă sau în satul de vacanţă. O cursă cu maşinuţele costă 7 lei, un raid prin „Casa fantomelor” costă 5 lei şi tot atât se dă pentru o cursă de cai sau carusel. Dacă cel mic are chef să sară pe saltele, părinţii trebuie să mai scoată din buzunar 4 lei, pentru 3 minute. „Anul acesta am ales să ne cazăm în oraş, la un particular, pentru a ne putea descurca mai bine cu banii”, spune un turist, care a venit la mare cu soţia şi copilul.

Distracţii estivale

De asemenea, în Mamaia se pot face tatuaje temporare, care costă, în funcţie de model şi mărime, de la 10 lei la 800 de lei. Staţiunea se poate parcurge, de la capăt la celălalt, pe jos, cu telegondola (10 lei dus, de persoană) sau cu bicicleta (20 de lei ora pentru trei persoane). Se poate apela şi la minicar, care costă 5 lei. Dacă vrei să vezi şi oraşul Constanţa din mers, poţi lua autobuzul supraetajat, la tariful unic de 4 lei. Cine doreşte un plus de distracţie în apă poate intra cu 60 de lei, dacă este adult, la Aqua Magic. Copiii sub 1,50 m înălţime plătesc 30 de lei, iar cei sub trei ani au intrare gratuită, dar nu beneficiază de şezlong. De cum vine seara, în staţiuni, în special în Mamaia, muzica începe să răsune în cluburi, maşinile de lux intră în concurenţă, iar şampania curge din plin. Acest tip de distracţie costă câteva  sute de lei sau chiar mai mult.  

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă