Cheltuieli ilegale cu hainele angajaţilor, contracte cu firme abonate la bani publici şi sporuri diverse, iată ce a descoperit Curtea de Conturi la primăriile din Capitală.
Nenumărate sporuri, bani pentru haine sau plăţi ilegale pentru firmele abonate la bani publici, toate acestea reprezintă motivele pe care s-au consumat banii publici în primăriile din Bucureşti, aşa cum reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi.
Bani pentru „ţinută decentă”
În sectorul 1, de la primărie au plecat spre conturile salariaţilor aproape 3,5 milioane lei sub forma celor mai variate bonusuri: spor de fidelitate, indemnizaţie de dispozitiv (care se plăteşte de obicei militarilor – n.r.), primă de Paşte, bani de uniforme, spor de mobilitate şi confi-den-ţialitate pentru consilierii juridici, spor de confi-denţialitate pentru personalul de la cabinetul primarului. În urma dispoziţiilor date de Curtea de Conturi, edilul Andrei Chiliman este obligat acum să recupereze banii.
Nu doar Primăria Sectorului 1 a cheltuit sume importante pe „ţinuta decentă” a angajaţilor la serviciu. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Primăriile sectoarelor 2 şi 3, unde s-au alocat fonduri în valoare de 1,3, respectiv 2 milioane lei. Atât Neculai Onţanu cât şi Liviu Negoiţă vor trebui acum să recupereze sumele.
Lucrări achitate cu 80% în plus
Alţi bani s-au îndreptat şi spre societăţi obişnuite cu contractele publice. Este cazul sectorului 1, unde edilii au plătit pentru salubrizarea unor străzi care se aflau în reparaţii. Potrivit Curţii de Conturi, beneficiar a fost în acest caz SC Compania Romprest. Firma este controlată de Florian Walter, finul lui Miron Mitrea, şi, deşi nu a efectuat nici o lucrare, a încasat aproape 110.000 lei. Din aceşti bani autorităţile locale au reuşit să recupereze, în timpul controlului Curţii de Conturi, puţin peste 10%. Tot în ograda edilului Chiliman Curtea a mai descoperit plata unor lucrări de modernizare a sistemului rutier din zona Piaţa Agroalimentară Amzei. Cei peste 121.000 lei au fost viraţi însă pe lucrări mai mari decât cele în mod real executate.
La Primăria Capitalei, în schimb, s-a descoperit o plată nejustificată de 1,07 milioane lei către societatea Delta ACM 93 pentru realizarea unor lucrări pe Bd. Iancu Hunedoara. Plata este nelegală, consideră Curtea de Conturi, întrucât, faţă de valoarea iniţială a contractului, municipalitatea a plătit cu 80% mai mult pentru cheltuielile directe cu mate- riale, manopere şi utilaje, fără a exista prevedere legală în acest sens. Unii edili au plătit din bani publici inclusiv pentru salubrizarea unor străzi aflate în plină reabilitare.