-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialPDL si PSD apara fara jena redeventele mici

PDL si PSD apara fara jena redeventele mici

Deputatii coalitiei de guvernare au votat masiv pentru blocarea unei ordonante emise de Guvernul Tariceanu, care a marit semnificativ taxele incasate de stat de la firmele care exploateaza resurse minerale. Redeventele pentru gaz si petrol vor ramane neschimbate pana in 2014, gratie privatizarii controversate a Petrom.

Argumentul coalitiei PDL-PSD pentru rasturnarea modificarilor lui Tariceanu: cresterea taxelor este exagerata. In contextul scandalului Sterling, firma care detine doua perimetre cu petrol si gaz in Marea Neagra, reprezentantii puterii se plangeau ca, din contra, redeventele catre stat sunt prea mici. Liberalii au estimat, in 2007, ca marirea acestor redevente ar aduce la buget 250 milioane de euro. Parlamentarii PDL si PSD nu au explicat convingator de ce se opun acestor cresteri de redevente, care ar fi putut compensa macar partial pierderile suferite de statul roman prin concesiunile ieftine pe care le-a acordat pana acum.

Interesele marilor producatori de materiale de constructii, precum Lafarge sau Carpatcement, dar si ale unor oameni de afaceri apropiati PDL si PSD au fost deranjate de aceste mariri de taxe din 2007. Printre acestia se numara ministrul democrat-liberal al Economiei, Adriean Videanu (afaceri cu marmura), Sorin Ovidiu Vantu (monopol pe calcarul cu brucit) sau Ovidiu Tender (afaceri cu gips).

" Daca Guvernul actual nu are nevoie de bani la buget, e treaba lui", ne-a declarat Bogdan Gabudeanu, fost presedinte al ANRM.

Deputatii coalitiei de guvernare PDL-PSD au votat pentru trimiterea la reexaminare, in Comisia de Industrii si Resurse, a unei ordonante de urgenta emisa in 2007 de guvernul liberal condus de Calin Popescu Tariceanu. Condusa de social-democratul Iulian Iancu, aceasta comisie a respins deja de doua ori ordonanta. Actul normativ a marit semnificativ redeventele pe care firmele care extrag resurse minerale le au de platit statului, dar si taxele de exploatare, explorare si prospectiune. Astfel, au estimat la vremea respectiva liberalii, bugetul de stat ar fi primit in plus 250 de milioane de euro. De asemenea, ordonanta lasa exclusiv in seama Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) negocierea si incheierea contractelor de exploatare si a acordurilor petroliere, Guvernul nemaiavand un cuvant direct de spus in aceste intelegeri comerciale. Redeventele pe gaz si petrol au ramas insa neschimbate. De altfel, statul si-a luat angajamentul sa nu le modifice pana in 2014 prin contractul de privatizare a Petrom, incheiat pe vremea guvernarii lui Adrian Nastase.

"Guvernul pregateste un nou act normativ, cu o noua filosofie privind exploatarea resurselor minerale si redeventele aferente", a explicat Gelu Maracineanu, noul director al ANRM, aceasta masura pe care el insusi le-a solicitat-o deputatilor. In plenul Parlamentului, liberalii s-au plans ca noua putere urmareste sa-si serveasca clientela politica. Discutia a degenerat cand Mircea Toader (PDL) a adus vorba despre redeventa pe extragerea marmurei. Inevitabil, numele lui Adriean Videanu si al firmei sale, Marmosim, a fost asociat de liberali acestei masuri. Iulian Iancu (PSD), presedintele Comisiei de Industrii, a explicat ca nu numai cresterea "exagerata" a redeventelor a stat la baza blocarii acestei ordonante, dar si faptul ca ANMR a capatat "dreptul de a negocia direct cu investitorii domenii de importanta vitala pentru Romania, prin simple acte aditionale". Iancu s-a referit astfel la modificarea contractului de concesiune a unor perimetre din Marea Neagra catre firma canadiana Sterling. In contextul acestui scandal, Iancu se plangea tocmai ca redeventele pe resurse sunt prea mici, iar Romania pierde astfel bani.

Ordonanta data de Tariceanu a afectat interesele directe ale unor mari grupuri producatoare de materiale de constructii, dar si ale unor oameni de afaceri care se ocupa si cu extragerea resurselor minerale. Gigantii Lafarge (Franta) sau Carpatcement (controlat de un holding din Germania) au primit concesiuni in majoritatea punctelor de extractie a materiilor prime pentru materialele de constructie, precum andezit, calcar, nisip sau pietris. Marmosim, firma controlata de familia ministrului PDL al Economiei, Adriean Videanu, detine monopol pe extragerea andezitului ornamental, gresiei, travertinului (material inferior marmurei), si cele mai importante puncte de extragere a marmurei. Firma controlata de Sorin Ovidiu Vantu, PSV, urmeaza sa detina monopolul pe singurul punct de extragere a calcarului de brucit din Romania. De asemenea, Tender Group, firma lui Ovidiu Tender, apropiat al PSD, se ocupa si cu extragerea gipsului.
"Daca Guvernul actual nu are nevoie de bani la buget, e treaba lui", ne-a declarat Bogdan Gabudeanu, fost presedinte al ANRM. In opinia sa, ordonanta lui Tariceanu a afectat "mii de agenti economici si nu este corect sa reducem totul la Marmosim". Gabudeanu ne-a mai explicat ca ordonanta a reparat si o situatie in care statul pierdea: inainte, din redeventa datorata la buget firmele isi puteau scadea costurile de productie, acum aceasta se calculeaza la pretul de facturare. "Daca vinzi calcar cu cinci lei, redeventa se calculeaza la 5 lei. Pe sistemul vechi, cheltuielile de productie ale firmelor erau total necontrolabile de catre stat. Statul se putea trezi ca vine cu bani de acasa", ne-a declarat Gabudeanu.

Un efect advers, evidentiat de Comisia de Industrii intr-un raport mai vechi de respingere a ordonantei 101/2007, este ca preturile la produsele care se bazeaza pe aceste resurse suprataxate ar creste. "Persoanele care au reprezentat Ministerul Economiei nu au putut argumenta, din punct de vedere economic, majorarile redeventelor si implicatiile asupra activitatii operatorilor economici vizati si a sectorului constructiilor", scrie in raportul de respingere semnat de Iulian Iancu. Aurelian Dochia, directorul Centrului Roman pentru Politici Economice, ne-a declarat ca redeventele care ar urma sa fie introduse prin modificarea Ordonantei de Urgenta nu sunt foarte mari si ca "s-au facut calcule si suma este mica per total". Cu alte cuvinte, prin schimbarea ordonantei de urgenta, noile redevente nu ar aduce un avantaj net bugetului de stat. Aurelian Dochia estimeaza ca, potrivit studiilor, diferenta s-ar ridica la numai "cateva zeci de milioane de euro".

Vechi si nou

Marirea taxelor si redeventelor pe resurse minerale de catre guvernul Tariceanu sunt semnificative. Redeventele aproape s-au dublat, insa in cifre absolute acest lucru nu inseamna mare lucru: cresteri de la 6% la 10% pentru rocile utile si substantele nemetalifere sau de la 2% la 4% pentru carbuni, minereuri si metale nobile. De asemenea, redeventa pe apele minerale extrase a crescut de la 2 euro la 4 euro pe mia de litri. Cele mai mari cresteri au suferit "taxele anuale de perimetru". Taxa de prospectiune: de la 2,5 lei la 250 de lei pe kilometrul patrat. Taxa de explorare: de la 10 lei la 1.000 de lei pe kilometrul patrat. Taxa de exploatare: de la 2.500 de lei la 25.000 de lei pe kilometrul patrat.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă