17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPDL se sinucide

PDL se sinucide

O remaniere, fie ลŸi una consistentฤƒ, nu va salva nici Guvernul Boc, nici PDL. Singura soluลฃie este un nou cabinet, cu credibilitatea restauratฤƒ ลŸi o legitimitate reînnoitฤƒ.

În toatฤƒ confuzia politicฤƒ din ultima vreme, un lucru este cel puลฃin limpede: „soluลฃia” opoziลฃiei – guvern „de crizฤƒ” de ลŸase luni, urmat de alegeri anticipate legislative ลŸi, eventual, prezidenลฃiale, urmate de un guvern PSD±PNL – nu este o soluลฃie pentru România. Singurul motiv pentru care ar avea vreo noimฤƒ sฤƒ avem un guvern de ลŸase luni ar fi o schimbare radicalฤƒ a politicii guvernamentale. Singura schimbare radicalฤƒ posibilฤƒ este denunลฃarea acordului cu FMI ลŸi alimentarea gฤƒurilor din buget ลŸi a „programelor anticrizฤƒ” pe seama creลŸterii deficitului bugetar ลŸi a unor  împrumuturi exorbitante. „Soluลฃia” asta o fi dezirabilฤƒ pentru PSD, dar pentru România ar fi o catastrofฤƒ. Fฤƒrฤƒ denunลฃarea acordului cu FMI, n-are absolut nici un rost sฤƒ ne apucฤƒm acum sฤƒ organizฤƒm alegeri altul decât dorinลฃa opoziลฃiei de a specula prฤƒbuลŸirea în sondaje a partidului la putere ลŸi a preลŸedintelui.

PDL ar trebui sฤƒ fie, în aceste condiลฃii, destul de sigur cฤƒ va continua sฤƒ guverneze pânฤƒ la alegerile la termen din 2012. Dar acest lucru nu înseamnฤƒ cฤƒ mai poate guverna ca pânฤƒ acum. De câteva luni, singurul lucru de care a fost preocupat Cabinetul Boc a fost sฤƒ caute disperat bani pentru plata salariilor, pensiilor ลŸi arieratelor. Guvernul s-a predat unei mentalitฤƒลฃi contabile în care nu conteazฤƒ decât balanลฃa dintre venituri ลŸi cheltuieli. De aici, mฤƒrirea pe fugฤƒ a TVA, fฤƒrฤƒ nici un temei economic solid, ลŸi tot de aici, tฤƒierile de salarii în sectorul bugetar ลŸi ordonanลฃele de urgenลฃฤƒ aberante. Guvernul Boc a renunลฃat sฤƒ mai guverneze ลŸi a dat ลฃara pe mâna birocraลฃilor, care fac ลŸi ei ce ลŸtiu: se asigurฤƒ cฤƒ nimic nu se schimbฤƒ cu adevฤƒrat ลŸi cฤƒ nimic nu le ameninลฃฤƒ poziลฃiile, oricâลฃi ar suferi din cauza asta. Acest lucru trebuie sฤƒ se schimbe ลŸi de aceea este nevoie de un premier capabil sฤƒ regândeascฤƒ întreaga „filosofie de guvernare” ลŸi de miniลŸtri capabili ลŸi dornici sฤƒ o aplice. VeลŸtile din economie ne indicฤƒ ลŸi direcลฃia: in­dustria a început sฤƒ îลŸi revinฤƒ, la fel ลŸi exporturile.

Or, industria româneascฤƒ este, slavฤƒ Domnului, privatฤƒ ลŸi vin­de mai ales în Occident. Dacฤƒ Occidentul îลŸi revine, nu existฤƒ nici un motiv pentru care aceastฤƒ revenire sฤƒ nu continue ลŸi mai viguros. Dar cel mai important lucru este o creลŸtere sฤƒnฤƒtoasฤƒ. Ceea ce trebuie sฤƒ facฤƒ Guvernul este sฤƒ încurajeze aceastฤƒ creลŸtere sฤƒnฤƒtoasฤƒ prin politica de taxe ลŸi impozite ลŸi sฤƒ descurajeze reluarea unei creลŸ­teri prea bruลŸte a consumu­lui pe seama creditelor scฤƒpate de sub control, pentru cฤƒ am ajun­ge înapoi la situaลฃia de dinainte de crizฤƒ. O politicฤƒ de impozita­re prietenoasฤƒ faลฃฤƒ de investito­rii privaลฃi ar aduce în scurtฤƒ vre­me ลŸi restul economiei îna­poi în formฤƒ. Dar, ca sฤƒ poลฃi face asta, ai nevoie de un alt mod de a gândi finanลฃele publice ลŸi poli­tica fiscalฤƒ. Ai nevoie sฤƒ aplici mฤƒsuri de austeritate prudente, ai nevoie sฤƒ restructurezi apara­tul birocratic, ai nevoie de o stra­tegie clarฤƒ, publicฤƒ, în mai mulลฃi paลŸi privind reforma sistemului de pensii ลŸi ai nevoie sฤƒ încurajezi descentralizarea realฤƒ. Or, acest guvern a dovedit cฤƒ nu este capabil sฤƒ gândeascฤƒ mai departe de ghiลŸeul funcลฃio­narului de la Fisc.

PDL ar trebui sฤƒ susลฃinฤƒ insta­la­rea unui astfel de guvern, care sฤƒ punฤƒ pe masฤƒ un set minim de mฤƒsuri ferme pe care sฤƒ le ia în 2011 pentru a nu compromite redresarea economiei. Pentru asta este nevoie de un alt prim-ministru, de un alt ministru de Finanลฃe, de un alt ministru al Economiei, de un alt ministru al Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi de un alt ministru al Muncii. De un alt Guvern, care sฤƒ fie trecut prin Parlament pe baza acestui program modest pentru restau­rarea legitimitฤƒลฃii ลŸi pentru un alt început. Orice altฤƒ „remanie­re” nu va avea decât efecte mini­me ลŸi lucrurile vor continua sฤƒ se înrฤƒutฤƒลฃeascฤƒ. Ceea ce în­­seam­nฤƒ cฤƒ, din punct de vedere politic, PDL se sinucide. 

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ