9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialPD-L - izolat, electoratul - demobilizat

PD-L – izolat, electoratul – demobilizat

Atat PSD, cat si PD-L se lauda ca au castigat alegerile locale, insa politologii sunt de parere ca la scrutinul din acest an nu se poate contura un castigator detasat.
Rezultatele alegerilor arata ca PD-L este izolat pe scena politica, ceea ce ii va crea dificultati pentru scrutinul din toamna, cred specialistii.

Doua mari partide isi disputa victoria in alegerile locale din acest an: PSD si PD-L. Conform rezultatelor partiale difuzate de Biroul Electoral Central, PSD a obtinut cele mai multe primarii, urmat la mica distanta de PD-L, iar pe al treilea loc se claseaza PNL. Democrat-liberalii au reusit totusi sa castige cele mai multe resedinte de judet, 15 la numar, dar a fost infrant la Bucuresti, Bistrita si la Oradea, considerate bastioane traditionale ale PD-L. De cealalta parte, PSD, clasat al doilea in ceea ce priveste numarul de resedinte de judet adjudecate, a reusit sa transforme judetul Constanta in "cel mai rosu din tara", aici candidatii social-democrati au castigat in Constanta, Mangalia, Cernavoda si Navodari.

Politologii sustin insa ca este greu sa se stabileasca un castigator la alegerile locale din cauza votului care se acorda diferit pentru primari si pentru consiliile judetene. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, ne-a spus ca "in termenii votului, situatia s-a transat inca din turul I, cand PD-L a castigat consiliile judetene, insa din punctul de vedere al mandatelor PSD are mai multe atat la presedintia consiliilor judetene, cat si la primari". Pe de alta parte, sociologul Ovidiu Voicu, membru al Fundatiei Soros, argumenteaza ca, din punctul de vedere al datelor oficiale, PSD a reusit sa castige pentru ca are "cel mai bun aparat local". La randul sau, Alexandru Radu, profesor de sisteme electorale, este de parere ca alegerile locale din acest an arata ca "partidele politice romanesti sunt in situatia de a nu fi capabile sa organizeze electoratul pentru a le oferi sansa unui castig absolut si astfel acestea devin putin credibile in ochii cetatenilor".

Totusi, in opinia profesorului Radu, "desi nu exista un castigator absolut al alegerilor", se pare ca "PSD a pierdut alegerile, iar PD-L are dreptate atunci cand spune ca a castigat" pentru ca la consiliile judetene, acolo unde votul este politic, scorul obtinut de democrat-liberali este mai mare decat cel al PSD. In opinia lui Cristian Parvulescu, daca facem o comparatie cu rezultatele alegerilor din 2004, "PSD a obtinut un numar mai mic de voturi si de mandate, in timp ce PD-L a crescut". In plus, presedintele Asociatiei Pro-Democratia a observat neconcordante in discursul PSD atunci cand afirma ca alegerile locale au aratat o "victorie a stangii". In opinia analistului, "daca insumam voturile si mandatele PD-L, UDMR si PNL, a castigat dreapta, dar, de fapt, adevarul este ca a castigat o coalitie antiprezidentiala formata din PSD-PNL-UDMR". De altfel, specialistii afirma ca "adevaratii castigatori" ai alegerilor locale sunt PNL si UDMR. Astfel, Cristian Parvulescu sustine ca votul demonstreaza ca cele doua partide nu au fost afectate de costurile guvernarii, "PNL obtinand mai mult decat in 2004, iar UDMR depasind criza contactului direct cu Partidul Civic Maghiar".

O consecinta importanta care poate fi observata in urma alegerilor locale si pe care politologii o accepta in unanimitate este faptul ca PD-L ramane un partid izolat pe scena politica. Alexandru Radu argumenteaza ca "este evident ca PD-L se pregateste pentru o astfel de confruntare intre democrat-liberali si restul partidelor importante si chiar face pasii in directia conturarii izolarii". In acest sens, profesorul Radu sustine ca PD-L ar privi aceasta coalizare a celorlalte partide ca pe un fapt pozitiv pentru ca ii ofera posibilitatea de a poza in "victima politica, partidul care lupta singur impotriva tuturor". In opinia sociologului Ovidiu Voicu, marginalizarea este cauzata tocmai de acest tip de discurs adoptat de presedintele Traian Basescu – "singuri impotriva tuturor". De aceea, Ovidiu Voicu crede ca acest lucru va crea dificultati PD-L in a face aliante locale, in vederea alegerilor generale din toamna, daca "nu va exista o schimbare de discurs in sensul deschiderii spre negociere si compromis". La randul sau, presedintele Asociatiei Pro Democratia vede ca unica solutie pentru iesirea din izolare a PD-L castigarea alegerilor parlamentare.

Rezultatele alegerilor locale ofera indicii pentru pozitionarea partidelor la scrutinul parlamentar care va avea loc in toamna. Dupa parerea profesorului Alexandru Radu, din cauza faptului ca PSD a avut un scor inferior PD-L la consiliile judetene, "social-democratii se situeaza prost pentru alegerile din toamna pentru ca nu pleaca cu prima sansa, iar faptul ca sustin ca sunt pe val este o declaratie nerealista, care poate ascunde o criza".  Politologii cred ca, daca luam in considerare slaba mobilizare a electoratului pentru alegerile locale, exista riscul ca la scrutinul pentru alegerile parlamentare participarea sa fie si mai mica. De altfel, Cristian Parvulescu crede ca "alegerile locale ne vorbesc de capacitatea unui partid de a atrage electoratul" si in acest sens, pentru a diminua absenteismul la alegerile generale, cele doua mari partide "duc o batalie mediatica in care trebuie sa convinga alegatorii ca au castigat".

» Alegeri locale
Conform rezultatelor partiale ale Biroului Electoral Central, participarea la vot la alegerile locale a fost sub 50%. Sociologul Ovidiu Voicu subliniaza ca "in conditiile unei participari slabe, partidele mari nu au reusit sa-si mobilizeze electoratul propriu si, din acest punct, de vedere PD-L, care are un potential foarte mare, a pierdut". De asemenea, Alexandru Radu a sugerat ca participarea scazuta marcheaza o ruptura intre vointa electoratului si partide. Astfel, in opinia profesorului Radu, exista un interes sporit "pentru putere, si nu pentru cetatean, pentru prezervarea pozitiei, a rangurilor averilor", semn al slabiciunii democratiei romanesti.

Cele mai citite

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Lionel Messi și Luis Suarez deschid ușa pentru Neymar la Inter Miami! „Știm cine este și ce poate”

Neymar, fostul coechipier al lui Lionel Messi și Luis Suarez la Barcelona, își exprimă dorința de a reface celebrul trio MSN, iar cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă