21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPCM Covasna îi cere lui Băsescu să admită faptul că în 1918...

PCM Covasna îi cere lui Băsescu să admită faptul că în 1918 minorităţilor li s-a promis şi autonomie

Conducerea PCM Covasna îi solicită în mod public preşedintelui Traian Băsescu să recunoască toate punctele din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care şi dreptul minorităţilor la autonomie, şi ca statul român să garanteze autonomia Ţinutului Secuiesc, informează Mediafax.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, că preşedintele Traian Băsescu a omis, marţi seară, să spună că în 1918, la Alba Iulia, maghiarilor li s-a promis şi autonomie, precum şi dreptul de a folosi limba maternă şi în justiţie.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu a amintit faptul că la Alba Iulia una dintre promisiuni se referea la dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă, dar doresc să-i amintesc că, în 1918, prin Proclamaţia de la Alba Iulia, minorităţilor li s-au promis şi alte drepturi”, a spus Kulcsar Terza.

Potrivit sursei citate, în Proclamaţia de la Alba Iulia sunt mai multe puncte care nu au fost respectate, printre care şi acela privind dreptul minorităţilor naţionale de a folosi limba maternă în justiţie.

„Mai mult decât atât, minorităţilor li s-a promis atunci dreptul la autonomie. Au trecut aproape o sută de ani şi este regretabil că acele promisiuni nu au fost nici până în prezent respectate”, a spus liderul PCM Covasna.

Kulcsar Terza Jozsef a precizat că, în numele Partidului Civic Maghiar, îi cere în mod public preşedintelui ca statul român să respecte acele promisiuni şi astfel să fie garantată autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

„După aproape o sută de ani, domnul preşedinte Băsescu recunoaşte o parte din Proclamaţia de la Alba Iulia, respectiv dreptul minorităţilor la educaţie în limba maternă, însă uită să recunoască şi celelalte puncte, printre care şi acela referitor la autonomie”, a conchis preşedintele PCM Covasna.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, legat de Legea Educaţiei, „critica cea mai lipsită de onestitate vine din zona discursului naţionalist”, el afirmând că studiile în limba minorităţilor au reprezentat una din tezele care au stat la baza realizării României Mari.

„Critica cea mai lipsită de onestitate în ceea ce priveşte această Lege vine din zona discursului naţionalist”, a declarat Traian Băsescu.

El le-a amintit „celor care se tem de studii în limba minorităţilor” că acestea au reprezentat una din tezele care au stat la baza realizării României Mari.

„În 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea: Fiecare popor, se referea la minorităţi, se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie. Era una din tezele care creau garanţie minorităţilor că îşi vor putea menţine valorile culturale în interiorul graniţelor României Mari. Nu văd de ce azi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră NATO, membră a UE”, a mai spus Băsescu.

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă