Partidul Conservator a înaintat vineri o sesizare către Avocatul Poporului prin care solicită sesizarea Curţii Constituţionale în vederea declarării neconstituţionalităţii prevederilor OUG 111/2010 privind indemnizaţia pentru creşterea copiilor, informează un comunicat al conservatorilor, citat de NewsIn.
„Această sesizare survine în urma analizei efectuate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la solicitarea Organizaţiei de femei a PC, care a constatat că respectiva OUG încalcă principiul egalităţii de tratament, principiu garantat de Constituţie”.
Preşedintele PC Daniel Constantin a prezentat joi decizia CNCD în urma sesizării depuse de partidul său, prin care Consiliul transmite că părinţii ai căror copii au fost concepuţi înainte de noua OUG beneficiază de concediu maternal şi indemnizaţii pe vechile prevederi.
„CNCD ne transmite că această modificare a OUG încalcă prevederile articolului 57, alineatul 2 din Codul Civil, conform căruia copilul conceput este considerat că există. Consiliul consideră că părinţii ai căror copii au fost concepuţi până la data intrării în vigoare a OUG 111/2010, adică 1 ianuarie 2011, ar trebui să beneficieze de prevederile anterioare, respectiv de OUG 148/2005”, a explicat Constantin.
„Modificarea actului normativ intervenit între data conceperii copilului şi data naşterii copilului încalcă principiul egalităţii de tratament sub două aspecte: sunt afectaţi părinţii care şi-au proiectat viitoarea situaţie familială sub incidenţa unei legi care până la data naşterii copilului a suferit modificări substanţiale sub aspectul drepturilor acordate. În al doilea rând, apreciem că modificarea intervenită afectează copii concepuţi sub vechea legea dar născuţi sub incidenţa modificărilor intervenite”, a citat preşedintele PC din decizia CNCD.
Premierul Emil Boc a anunţat pe 8 decembrie că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care, din 2011, părinţii pot opta între un an de concediu maternal, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600-3400 lei, plus primă de reîntoarcere de 500 de lei care se acordă pe parcursul primului an de postnatal, sau pot alege doi ani concediu, cu o indemnizaţie aflată între 600-1200 lei.